EPA/ANTONIO BAT

Ovo baš nije bilo primereno

Bivši fudbalski reprezentativac Hrvatske Đovani Roso (50) izneo je krajnje neprimereno poređenje, pošto je doveo u vezu rat u Izraelu, odnosno napad Hamasa i Srbe.

Roso je veći deo igračke karijere proveo u Izraelu, pošto je za tamošnje klubove igrao od 1996. do 2008. godine. Po okončanju fudbalske karijere 2009. godine vratio se iz Hrvatske u Izrael, gde i sada živi, a sebi je dao za pravo da komentariše trenutnu geopolitičku situaciju i bez ikakvog valjanog razloga u sve upetlja Srbe i građanski rat tokom 90-ih na prostoru bivše Jugoslavije.

PROČITAJTE JOŠ:

„Zemlja je do pre mesec dana bila podeljena između desničara koji su snažno podržavali Netanjahua i drugih demonstranata na ulicama koji su bili protiv njegovog pokušaja da reformiše pravosudni sistem, nije bilo mesta za kompromis. To me podseća na naš rat 1991. godine, kada su nas Srbi napali, sve razlike su nestale i jedino je bilo važno odbraniti zemlju i dobiti rat. I Izrael će sigurno pobediti u ovom ratu“, rekao je Roso u intervjuu za hrvatski „Jutarnji list“.

Srbija i Hamas nemaju apsolutno nikakve veze i ovakvo poređenje je zaista neumesno, sramno i bespotrebno, pogotovo za nekoga ko je bio sportista, a sebi daje za pravo da priča o političkim temama na ovaj način. Ovakve reči su samo još jedan skandalozan pokušaj da se Srbi predstave u negativnom kontekstu.

Roso je opisao i kako su prethodni dani izgledali u Izraelu.

„U subotu ujutro sam se probudio sa milion poruka na svom mobilnom telefonu. Onda sam uključio TV i shvatio da smo ludi. U Izraelu sam već 26 godina i verujte mi, ovo se nikada ranije nije dogodilo. Moj dnevni raspored je bio uredno organizovan, idem u klub Makabi Haifa, radim dnevne zadatke, idem na teren. A onda rutinu prekidaju scene iz horor filmova, toga nema ni u naučnoj fantastici. Kako je to moglo da se dogodi. Mora da je bilo ogromnih propusta u vojno-obaveštajnoj zajednici, ali to su stvari koje treba analizirati. O njima će vam pričati neke velike i mudre glave. U međuvremenu ja sam samo jedan od miliona običnih Izraelaca koji pokušavaju da se izbore sa ovim užasom“.

Foto: AP Photo/Fatima Shbair

Roso je poprilično uveren da palestinske snage ne mogu pobediti u ovom ratu.

„Ne znam da li ste pratili izjavu Džoa Bajdena koji je poručio nekim stranama da ne učestvuju u terorističkim aktivnostima u narednim danima i nedeljama. Očigledno je mislio na Hezbolah i Iran. Nosač aviona koji je letos bio u Splitu je već stigao ovde. Ne znam da li će Hezbolah poslušati, mi ovde u Haifi se spremamo za njihov napad, ali ako intervenišu, rizikuju kao nikad ranije jer su Amerikanci pritekli u pomoć“.

Đovani Roso je inače rođen pre 50 godina u Splitu, igrao je na poziciji ofanzivnog veznog. Karijeru je započeo u Zadru, pa je izgrao za Zagreb, Hapoel Ber Ševu, Hapoel Haifu, Beitar Jerusalim, Makabi Haifu, Makabi Tel Aviv, dok je karijeru završio u Hajduku iz Splita 2009. godine. U Izraelu je osvojio četiri titule i dva kup takmičenja. U dva navrata je proglašen za najboljeg igrača u toj zemlji.

Za reprezentaciju Hrvatske odigrao je 19 mečeva od 2002. do 2004. godine, a postigao je jedan gol.

Šta je Hamas?

Hamas, što približno znači „Islamski pokret otpora“, jeste palestinska sunitsko-islamistička i fundamentalistička organizacija. Ovu grupu veći deo Evrope, ali i brojne druge zemlje sveta karakterišu kao terorističko udruženje. Sjedinjene Države Hamas smatraju terorističkom organizacijom od 1997. godine, a Stejt department je svojevremeno objavio: „Hamas je kroz istoriju, dobijao novčana sredstva, oružja i obuku od Irana i drugih zemljama u Zalivu“. Istovremeno, za sve pristalice, Hamas je uvek bio legitiman pokret otpora.

Hamas je usko povezana sa Muslimanskim bratstvom. Proklamovani cilj je uništenje Izraela i uspostavljanje islamske teokratije na tom, kao i na područjima Gaze i Zapadne obale. U novijoj istoriji je poznata i uspešno deluje i kao politička partija u palestinskim autonomnim oblastima. U januaru 2006. godine, ova grupa je pobedila na palestinskim parlamentarnim izborima, gde je osvajanjem apsolutne većine mandata u parlamentu, zbacila sa vlasti do tada vladajuću frakciju Fatah.

Tokom svih ovih godina, Hamas je s vremena na vreme bombardovao gradove u Izraelu, a ni sadašnjim sukobu se ne nazire kraj.

Više o Hamasu, njegovoj ideologiji, politici, osnivanju, sukobima i odnosima, pročitajte u posebnom tekstu.

Foto:Zain JAAFAR / AFP / Profimedia

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar