Fredi Adu; Foto: EPA/Mike Theiler

Još od 1893. kada je Fudbalska asocijacija (Engleske) uvela pravilo da igrač ne može samovoljno da promeni klub, prelasci su izazivali interesovanje javnosti. Kako su se sume za obeštećenje uvaćavale, tako su rasla i očekivanja od potencijalnih pojačanja. Godinama su pravile liste najskupljih transfera koji su impresionirali publiku, pre svega zbog pozamašnih svežnjeva novca izdvojenih za angažovanje igrača.

Ima i lista na kojoj ne bi niko od njih da se nađe, jer su ispisana imena najvećih promašaja.

Jednu od takvih sastavio je “As”. Nije madridski sportski dnevnik rangirao igrače po visini transfera, niti po veličini promašaja, dopuštajući čitaocima slobodu da izaberu između njih 23.

PROČITAJTE JOŠ

Teško da bi bilo ko sa ovog područuja stavio na prvo mesto prelazak u Real Predraga Spasića, pre svega iz poštovanja za sve ono što je (između ostalog) nekadašnji defanzivac Partizana radio u odbrani poslednje reprezentativne generacije SFRJ koju je sreća surovo odgurnula sa praga polufinala Svetskog prvenstva 1990, a svetski čelnici je još surovije izbacili sa Evra 1992.

Upravo Mundijal u Italiji, na kome je odigrao svih 510 minuta za Jugoslaviju (uključujući produžetke protiv Španije i Argentine), preporučio ga je Realu, pa je u leto 1990. postao tek treći Srbin, a drugi fudbaler u kraljevskom klubu, posle Miljana Miljanića i Milana Maneta Jankovića. Nisu Madriđani žalili da izdvoje 200 miliona pezeta (1,2 miliona evra) za njegovo obeštećenje. Ali, ubrzo je, u sezoni punoj turbulencija u klubu (dve promene trenera) stiglo razočaranje, posebno posle “klasika” koji je rešio Spasić. Zakucao je glavom loptu u mrežu Reala, a Alfredo di Stefano (nekoliko meseci ranije zamenio Džona Tošaka) srpskog internacionalca na klupu.

Nedugo potom, Di Stefano je otišao iz kluba. Stigao je Radomir Antić koji je vratio Spasića u tim. Ipak, predsednik Ramon Mendoza je na kraju sezone, pod pritiskom javnosti koja našem fudbaleru nije oprostila autogol, odlučio da se liši njegovih usluga, pa je “srpski Brigel” obukao dres Osasune.

Ali, sve do završetka kvalifikacija za Evro 1992. nije skidao reprezentativni dres. Nastavio je sa standardno dobrim igrama za Jugoslaviju (s njim u timu imala je skor 18-6-7). Iako lišena pomoći dojučerašnjih drugova iz Hrvatske i Slovenije, na terenu izborila je plasman na Evro 1992. Nažalost, sankcije Ujedinjenih nacija su joj zabranile fudbalski odlazak u Švedsku. Poziv su (neplanirano) dobile danske komšije (kao drugoplasirane u grupi), koj su se kući vratile sa peharom…

Daleko od Spasićeve slave u Srbiji je još jedno nam poznato ime sa spiska “Asa” – Fredua Koranteng Fredi Adu. Fudbaler rođen u Gani, još u 14. godini, kada je postao najmlađi igrač MLS, osetio je “sjaj Amerike” (posle bede u domovini). Proglašavan je ni manje ni više nego za naslednika Pelea!

Čak se i Mančester junajted zainteresovao za njega, nagovorio ga da dođe na probu. Nije uspeo da mu obezbedi radnu dozvolu, ali jeste koju godinu kasnije Benfika. Ipak, uz sve privremene bljeske, Aduova fudbalska zvezda je počela sve više da tamni, da bi u jednom trenutku i Jagodina pokušala da je pojača. Bilo je bezuspešno…

Ako ništa drugo, Aduu, uz ne mali novac koji je zaradio od (ugovora) i sponzora, jer su se u prvim godinama “lepili” za njega, ostaje uspomena da se bar jednom, makar i na listi “Asa” našao u društvu Huana Sebastijana Verona (Lacio – Mančester junajted), Nikolasa Anelke (Arsenal – Real), Gaiske Mendijete (Valensija – Lacio), Andreja Ševčenka (MIlan – Čelsi), Zlatana Ibrahimovića (Inter – Barselona), Kake (Milan – Real), Faustina Asprilje (Parma – Njukasl)… koje je madridski sporstki list ubrojao u velike promašaje.

Sastavite i vi idealnih 11 Partizana i Crvene zvezde!

Sportska redakcija Nova.rs je pripremila serijal u kom će pokušati da, uz pomoć vas i navijača večitih rivala iz raznih oblasti društvenog života, dođe do najboljih timova u istoriji dva najveća srpska kluba. U komentarima na vest nam šaljite svoje najbolje timove ili na email [email protected], pa će i vaši izbori na kraju uticati na konačan izgled najboljih sastava večitih rivala.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare