Foto: EPA-EFE/Richard Heathcote

Napadač Čelsija Olivije Žiru verovatno je najpotcenjeniji napadač u Premijer ligi, ali u tekućoj sezoni pokazuje mlađim konkurentima u timu kako se to radi.

PROČITAJTE JOŠ

Francuski reprezentativac stigao je u Englesku 2012. godine iz Monpeljea, a opšti je utisak da su mu igre daleko bolje nego reputacija koju uživa.

Visok je, nije naročito brz, ne dribla i ne protura loptu kroz noge pa možda ne spada u atraktivne napadače, ali ima odličnu tehniku, sjajnu igru glavom i što je najvažnije, odličan njuh za gol.

Kupio ga je Arsenal za nešto više od 12 miliona evra, a za „tobdžije“ je za šest godina postigao 105 golova na 253 utakmice u svim takmičenjima.

U Arsenalu ga nisu previše cenili, možda delom i zbog toga što su pre njega napad predvodili igrači poput Tijerija Anrija ili Robina Van Persija.

Tiho je napustio „Emirejts“ i poslednjeg dana zimskog prelaznog roka 2018. godine preselio se na Stamford bridž.

Odigrao je 27 utakmica u sezoni 2018/19, a iako je postigao samo dva gola u Premijer ligi, na 14 utakmica u Ligi Evrope dao je 11 golova, a Čelsi je na kraju osvojio trofej.

Dolaskom Frenka Lamparda na klupu minutaža mu je drastično opala i činilo se da će grejati klupu mladom Tejmiju Ejbrahamu i skupom pojačanju iz Lajpciga, Timu Verneru.

Takva računica za sada se pokazuje kao ne baš sasvim tačna.

Iskusni Žiru ove sezone u proseku postiže gol na svakih 120 minuta, Ejbraham na 130, a preko 50 miliona evra plaćeni Timo Verner na svakih 318 minuta.

Postiže 0,75 golova po meču što je statistički opet bolje nego Ejbraham koji postiže 0,69 i daleko bolje nego Vernerov učinak koji iznosi 0,28 golova po utakmici.

Nekadašnji fudbaler Grenobla i Tura je na poslednjih pet utakmica koje je počeo kao starter postigao sedam golova, a pamti se sjajno izdanje protiv Rena u Ligi šampiona kada je postigao sva četiri gola za Čelsi.

Time je postao i najstariji fudbaler u istoriji Lige šampiona koje je upisao het-trik na jednoj utakmici.

Svetski prvak iz 2018. godine ima i 44 pogotka za reprezentaciju Francuske i drugi je na večnoj listi strelaca, a iza njega su takva imena kao što su Papen, Kantona, Trezege ili Platini.

„On je užasno potcenjen, a u stvari je klasa i oduvek je to bio. Odlično igra za Čelsi i uvek daje važne golove. Naravno, svi se uzbude zbog mladih talenata kakvi su Ziješ ili Verner, ali on ipak igra veliku ulogu. Čovek je u top formi“, rekao je nekadašnji napadač Liverpula i Stouka Piter Krauč.

Za sada ostaje nepoznato hoće li Žiru ostati u Čelsiju nakon januarskog prelaznog roka.

Iako je tokom novembra otvoreno govorio o mogućnosti da ode i dobije više minuta u nekom drugom klubu, čini se da je Frenk Lampard počeo češće da ga koristi u poslednje vreme.

Ukoliko se promenljivi rezultati nastave, Lampard bi mogao da napusti klub možda i brže nego Žiru, dok se u engleskoj štampi provlači da bi u London mogao da stigne Tomas Tuhel.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar