Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Projekat osnivanja fudbalske Superlige srušen je kao kula od karata i pre nego što je stigao da zaživi. Novo fudbalsko takmičenje je trebalo da donese mnogo više novca, a bogati su trebali da postanu još bogatiji.

PROČITAJTE JOŠ

Priča bar za sad nije prošla, jer se podigla kuka i motika fudbalskog sveta, predvođena Aleksandrom Čeferinom, predsednikom UEFA.

I dok su motivi običnog zaljubljenika u fudbal bili čisto sportski, UEFA je branila svoj interes oličen u ogromnom novcu, koji je zarađivala zahvaljujući Ligi šampiona, bez kojeg bi ostala da je odmetnička dvanestorka progurala svoju ideju.

Baš taj ogroman procenat koji je kao posrednik i organizator uzimala UEFA ne radeći gotovo ništa, bio je i razlog da najbogatiji pokušaju da osnuju svoje takmičenje u kome će sami da gazduju i dele novac.

A novac pod okriljem evropske kuće fudbala delili su likovi poput Slaviše Kokeze, kao i predstavnici zemalja u kojima se fudbal igra gotovo na rekreativnom nivou.

Prvog dana novembra 2019. godine pomalo ispod radara, saopštena je informacija da je tadašnji predsednik Fudblaskog saveza Srbije, Slaviša Kokeza, postao potpredsednik UEFA komisije nacionalnih saveza.

Na prvu loptu, zvuči kao tek neka protokolarna vest, ali je zapravo telo, čiji je potpredsednik postao Kokeza, imalo zaduženje izvršenja raznih projekata i raspodela novčanih sredstava.

Kokeza je dakle, imao ulogu da sa ostalim članovima vrši raspodelu novca i  nadzire funkcionisanja ostalih 55 članica saveza.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Jedan od potpredsenika pored njega je postao i predstavnik iz Lihtenštajna, a među 28 članova ovog tela su bili i predstavnici Andore, Jermenije, Moldavije…

UEFA je u jednom od najbitnijih komiteta, na pozicije moći postavila ljude iz fudbalski anonimnih zemalja i čoveka čiji je mandat na čelu fudbalskog saveza Srbije, bio prožet brojnim skandalima, zbog čega je na kraju i podneo ostavku.

Tako je neostvareni fudbaler i čovek hapšen pod optužbom za veze sa kriminalnim grupama, postao faktor koji učestvuje u donošenju odluka koliko će koja zemlja dobiti novca za različite fudbalske projekte.

Da teatar apsurda bude još veći, tu je i podatak da je jedan od zadataka pomenutog komiteta, da vodi računa da se u rad bilo kog saveza zemalja članica ne meša politika, niti da postoji bilo kakav politički uticaj.

Čovek koji je u fudbal ušao zahvaljujući političkoj karijeri i najbliskijim mogućim vezama sa vrhom vladajuće garniture u Srbiji, imao je zadatak da sprečava mešanje politike u sport.

A na takvu poziciji, nekadašnji prvi čovek srpskog fudbala i blizak prijatelj Aleksandra Vučića, došao je po principu „ruka, ruku mije“, odnosno dobrim odnosom sa Čeferinom.

Balkanska veza je tako postala deo strategije  kojoj su obojica mogli da profitiraju. Čeferin je dobio podršku srpskog saveza za sve što mu je trebala, a Kokeza mogućnost da svoj uticaj u fudbalu i tokovima novca proširi i van naše zemlje.

Slovenac je do svog položaja došao zahvaljući činjenici da je uticaj gradio na vezama sa savezima iz istočne Evrope, i malim fudbalskim nacijama, čiji su predstavnici za uzvrat dobijali određene pozicije u raznim telima. Slična sprega je i između Čeferina i Kokeze.

Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

PROČITAJTE JOŠ

Slovenački mediji su početkom godine pisali da se ne treba čuditi što su najbliži Čeferinovi saveznici na Balkanu Davor Šuker i Slaviša Kokeza, predsednici fudbalskih saveza Hrvatske i Slovenije. Davor Šuker je izabran za člana Izvršnog odbora UEFA 2015. godine, a Kokeza, koji je izabran za jednog od potpredsednika ovog tela, takođe je dobro unovčio poznanstvo sa Čeferinom.

I dok je Šuker uprkos nezadovoljstvu u domovini i dalje prvi čovek hrvatskog fudbala i deo izvršnog borda UEFE, bivši funkcioner Dinama i takođe član jednog od odbora krovne organizacje evropskog fudbala, Damir Vrbanović, poput Kokeze je morao da napusti svoj položaj jer ga je sud u Hrvatskoj osudio zbog finansijskih mahinacija u klubu iz Zagreba.

Balkanski ljudi Aleksandra Čeferina, koji su imali značajnu ulogu u njegovom dolasku na položaj, postali su balast kojeg je Slovenac morao da se reši, zbog njihovih veza sa kriminalom, a za nima je ostala velika mrlja, koja je okaljala i onako diskutabilni ugled i UEFE, i Čeferina lično

Čeferin je i dalje prvi čovek UEFA, i trenutno uživa na lovorikama pobede nad evropskom fudbalskom buržoazijom, kojom je na neko vreme u zapećak bacio lošu kadrovsku politiku i brojne druge grehove, ali će neko pre ili kasnije sigurno postaviti pitanje kako je moguće da su tako ozbiljne role u evropskom fudbalu mogli da dobiju tipovi poput Slaviše Kokeze.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare