Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Fudbalska Superliga je centralna tema svih priča o sportu, a i šire, a kratak period koliko je formalno trajala, podigao je veliku buru. Označena od javnosti kao smrtna presuda za fudbal kakav znamo, po kratkom postupku je srušena u naletu besa fudbalske javnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Centralne figure čitavog galimatijasa, bila su dvojica čelnika Real Madrida i Juventusa. Floretnitno Perez i Andrea Anjeli, postali su personifikacije ubica fudbala.

I dok je Florentino Perez već dve decenije simbol megalaomanskih projekata u Real Madridu, Anjelijev lik i delo su postali tema posebnog interesovanja javnosti, kada ga je u emotivnom govoru, Aleksandar Čeferin, predsednik UEFA, i njegov kum, nazvao izdajnikom i zmijom.

A ko je zapravo Andrea Anjeli?

Italijan, star 45 godina, izdanak je moćne porodice Anjeli koja je vlasnik automobilskog giganta FIAT-a i fudbalskog kluba Juventus.

Porodica Anjeli je kroz generacije navikla da „posluje“ na svoj način, prkoseći svim pravilima i etici.

I danas se prepričava priča kada je Andrein ujak, Đani Anjeli, odveo tadašnjeg prvog čoveka FIFA, Žoao Avelanša, helikopterom duboko u šumu u okolini Torina, i obavestio ga da će Italija organizovati Svetsko prvenstvo u fudbalu 1990. godine i da će FIAT da bude generalni sponzor.

Andrea Anjeli je na čelo Juventusa došao 2010. godine, u periodu kada se klub još uvek mučio da prevaziđe posledice afere „Kalčopoli“ u kojoj je stradao zbog nameštanja utakmica.

Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

 

Usledila je renesansa, Juventus je osvojio devet titula prvaka Italije u nizu, dovedena je superzvezda u vidu Ronalda, ali je osvajanje Lige šampiona ostao nedosanjan san.

Ipak, Anjelijev mandat je teško gledati samo kroz prizmu rezultata.

Tokom 2017. godine našao se usred velike istrage kriminalnih aktivnosti kalabrijske kriminalne organizacije, čuvene Ndrangete, zbog čega je morao da se pojavi pred komisijom za borbu protiv mafije. Prema tadašnjim navodima, prisluškivanje je rezultiralo otkrivanjem veza Anjelija i Juventusa sa mafijom na Kalabriji.

Izvori su tvrdili da su prvi čovek „stare dame“ i još trojica neimenovnih predsednika fudbalskih klubova u Italiji imali susret sa visokim pripadnikom Ndrangete, Rokom Dominelom.

Pripadnik Ndrangete je bio predmet istrage zbog navoda da je kao glavni čovek organizacije za regiju Pijemont, preko veza sa Anjelijem, vršio distribuciju sezonskih i karata za pojedinačne mečeve.

Anjeli je odbacio optužbe za te susrete, objašnjavajući da se na dnevnom nivou susreće sa velikim brojem navijača, bilo sa vlasnicima sezonskih karata, bilo sa pripadnicima ultrasa.

Prvi čovek Juventusa je na taj način zapravo nije negirao kontakt sa ekipom sa Kalabrije, već je ostavio mogućnost da je neko od pripadnika ultrasa, sa kojima se sreće kao predsednik Juventusa, blizak kalabrijskoj mafiji i da on zbog toga ne može da snosi odgovornost.

Da je Anjeli čist oportunista koga ne zanima ništa osim sopstvenog interesa, pokazuje i njegov odnos sa Aleksandrom Čeferinom, koji se nalazi na čelu UEFA.

Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

 

Veze Anjelija i Čeferina bile su mnogo dublje od poslovnih.

Anjeli je Čeferinu krstio ćerku i već dugo je bio i u Bordu UEFA, ali i predsednik Evropske asocijacije klubova (ECA). Zajedno su kovali i plan oko novog formata Lige šampiona, ali je onda Italijan rešio da se okrene ligi bogatih i podnese ostavke na sve pomenute funkcije.

Anjeli je Čeferinu samo nekoliko sati pre nego što je saopšteno formiranje Superlige, obećao punu podršku reformi Lige šampiona, da bi bez imalo obzira to obećanje pogazio i ušao u novi projekat, i to kao jedan od glavnih ljudi.

„Nikad u životu nisam video takve ljude. Anjeli je najveće razočarenje u mom životu. Nikad nisam upoznao osobu koja toliko može da laže, to je neverovatno. Čuli smo se u subotu poslepodne i rekao mi je da su to samo glasine i da od toga nema ništa. Nakon toga mi je rekao da ćemo se čuti i onda je isključio telefon. Pohlepa je očito toliko snažna da uništava sve ljudske vrednosti“ rekao je Slovenac vidno razočaran izdajom kuma i dugogodišnjeg saradnika.

Anjeli je jednostavno želeo novac. Fudbal i kumstvo nisu bili bitni.

Kada se projekat Superlige raspao, kao kula od karata pod uraganom nezadovoljstva navijača i fudbalskih legendi, Anjeli se samo okrenuo i otišao.

Iako je pričao o deci u Šangaju i Meksiko sitiju, milenijalcima koji drugačije gledaju fudbal, Anjeli je brzo priznao poraz pompeznog projekta u kojem je tako zdušno učestvovao.

On je rekao da napredak Superlige u ovom momentu nije moguć.

„Da budem iskren i objektivan – ne, očigledno to nije slučaj u ovom trenutku“, rekao je Anjeli istakavši da bez engleskih klubova priča jednostanvno nije održiva.

Glogov kolac za preminulo čedo koje su pokušali da odgaje bankari i oportunisti, vlasnici klubova, mogla bi da bude Anjelijeva ostavka na mesto prvog čoveka „stare dame“. Iako su u Juventusu to demantovali, Anjelijev eventualni odlazaki sa mesta prvog čoveka ekipe iz Torina značio bi i kraj nadanja da će se u budučnosti projekat ipak realizovati u nekim drugim okolnostima.

Anjeli je pogazio sve principe i obzire da bi se Superliga rodila, ali bi na kraju dana kontroverzni Italijan mogao da bude Juda, čovek koji je izdao najpompezniji fudbalski projekat u istoriji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar