Foto: youtube.com

Crvena zvezda nije više u najužem evropskom vrhu, ali je u poslednjih nekoliko dana, zbog kontroverzne Superlige, probudila nostalgiju brojnim ljubiteljima fudbala širom Evrope.

PROČITAJTE JOŠ

Crveno-beli vezali su četiri sezone u Evropi, opet su u žiži i imaju kontinuitet u grupnim fazama, pa je mnogima i lakše da se sete nekadašnjih uspeha crveno-belih u istoriji.

Imala je Zvezda debakle u Ligi šampiona, ali je svojoj istoriji dodala veliku pobedu nad Liverpulom, koji je potom i osvojio Ligu šampiona. Nosila se sa Milanom, Napolijem, srušila snove Salcburgu, vratila je eho starih vremena, i upravo te utakmice bile su deo draži koje donose Liga šampiona i Lige Evrope kada autsajderi dočekaju svojih pet minuta.

Zato je bilo spominjanja crveno-belih u brojnim situacijama i u raznim ulogama, od španske „Marke“ do Didijea Drogbe, koji dobro zna da je i njegov Marsej izgubio od Crvene zvezde, iako je bio favorizovani, skupoceni tim Bernara Tapija.

Prva je „Marka“ pisala o Zvezdi, već u jutarnjem izdanju posle objave 12 superligaša.

„Benfika, Seltik, Roma, Ajaks, Crvena zvezda… To su velikani koji su izostavljeni. Stvaranjem Superlige se takmičenje zatvara za 12 timova, čekaju se Bajern, PSŽ i Dortmund, izostavljaju se timovi koji su fudbal učinili velikim. Nema više noći kao one kada je Real izgubio od Odenzea ili Spartaka u Moskvi, Barselona protiv Meca, u Kijevu od Dinama, ili kada je Atletiko kiksnuo protiv Politehnike iz Temišvara, ili protiv OFI Krita“, pisala je madridska“Marka„.

Engleski novinar, Kejveh Solhekol, koji radi za Skaj Sports i bio je deo Tajmsa, imao je poruku koja je najviše odjeknula na Tviteru.

„Benfika, Seltik, Fejenord, Ajaks, Forest, Vila, Hamburg, Steaua, Porto, PSV, Crvena zvezda Beograd, Marsej i Dortmund su zajedno osvojili 19 titula prvaka Evrope. Arsenal, Atletiko Madrid, Mančester siti i Totenhem nisu osvojili ništa.“

Onda se i na kongresu UEFA govorilo o Zvezdi, zahvaljujući Aleksandru Čeferinu.

“Gde je bio Mančester junajted u deceniji pre no što je ser Aleks Ferguson stupio na scenu. Sećate li se? Gde je bio Juventus pre 15 godinaa? Koliko znam u Seriji B. Da su klubovi koji su dominirali evropskim fudbalom pre 30 ili 40 godina odlučili da prave Superligu, kako bi ona izgledala? Bili bi tu Notingem Forest, Aston Vila, Hamburg, Steaua, Porto, PSV i Crvena zvezda. To je bio evropski krem tada. To bi bila Superliga. Ali fudbal se menja. A neki to ne razumeju. Vide samo promene na bankovnim računima. Hteo bih da se obratim vlasnicima engleskim klubova. Gospodo, napravili ste veliku grešku. Neki kažu da je pohlepa, drugi to nazivaju beščašćem, arogancijom… To na kraju dana nije ni bitno I dalje imate vremena da promenite mišljenje svi prave greške, engleski navijači zaslužuju poštovanje, da ispravite grešku“, rekao je Čeferin.

čeferin
Foto: REUTERS/Yves Herman/Guliver

Nadovezao se potom i Andrea Anjeli, koji je izgubio bitku za stvaranje „gejming“ Superlige. Kroz primer Zvezde, želeo je da progura svoju ideju i ostale ekipe sa istoka gurne dodatno u zapećak.

„Na samom početku pobeđivali su veliki klubovi, od Bukurešta do Beograda. I to zato što su imali velike stadione i veliki broj prodatih ulaznica. Onda su došla TV prava i neke zemlje su se nametnule: Engleska, Francuska, Nemačka, Španija i Italije. Sve druge, od Holandije do Srbije, nestale su. Prosto, nisu pripadale zemljama sa velikim BDP-om koji je garantovao novac od TV prava. Sledeća tranzicija su globalni brendovi: oni garantuju prihode dovoljne da obezbede finansijsku stabilnost za celu fudbalsku piramidu. Da svi procvetamo. Zato smo osnovali Superligu.“

I Didije Drogba izneo je svoj stav, u kom je spomenuo crveno-bele.

„Ulazak u ligu, ispadanje, neočekivani rezultati, sve to pokreće emocije u igri. Zajedništvo, igrača, navijača… To igru čini divnom. ‘Mala’ Grčka pobedi ‘veliki’ Portugal pre nekoliko godina, Crvena zvezda pobedi moj Marsej, ili Liverpul koji radi naporno da bi osvojio titulu u Premijer ligi ispred velike četvorke, to čini fudbal divnim. Zamislite sav taj napor, i da ne dozvolite drugima da budu deo toga, samo zato što nisu jedan od vas. To je diskriminacija, drago mi je što se ovaj projekat neće sprovesti, to je dobro za ovu divnu igru i neverovatne navijače širom sveta.“

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare