Ko će da smeni Kokezu i zašto to još nije učinio

Fudbal 05. mar. 202116:51 > 17:30
Podeli:
Foto: STARSPORT/Pedja Milosavljevic

Broji li Slaviša Kokeza poslednje dane kao predsednik Fudbalskog saveza Srbije ili ne, i zašto je i dalje na funkciji prvog čoveka našeg fudbala?

Odgovor, u najkraćem, glasi – treba da ga smene njegovi ljudi. Tačnije, to može da učini Izvršni odbor zakazivanjem vanredne sednice Skupštine i glasanjem na istoj, a pomenuti Izvršni odbor, čiji je predsednik FSS automatski član, čini još 14 ljudi od kojih je osam on lično imenuje i razrešava, za šta mu nije potrebna nikakva saglasnost Skupštine.

PROČITAJTE JOŠ

Preostalih šest članova takođe on predlaže, ali Skupština mora da ih potvrdi.

Ako postoje određeni kodeksi ili moralna načela, ostavka ne bi trebalo ni da se dovodi u pitanje. Prošlo je pet dana od privođenja Slaviše Kokeze u Službu za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) na informativni razgovor u svojstvu građanina i pušten je posle zakonska maksimalna četiri sata. Njegovo privođenje dovodi se u vezu sa nedavno uhapšenom kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

Od tada je prošlo dovoljno vremena da Kokeza sam napusti funkciju predsednika FSS, ali to nije učinio. A i zašto bi kada se „opasao“ svojim ljudima, pa bi za njegov odlazak ruku trebalo da dignu Marko Pantelić (zamenik predsednika), Novica Tončev, Nenad Bjeković, Dragomir Lazović, Milan Karadžić, Dragan Simović i ostali članovi Izvršnog odbora FSS.

„Samo mi fudbalski i sportski radnici osećamo jednu veliku sramotu i poniženost što jedan takav čovek uopšte može da bude deo sporta. Siguran sam, da smo barem malo pravna država, da bi Slaviša Kokeza trebalo da bude priveden i procesuiran za sve malverzacije koje se dešavaju u srpskom fudbalu od kada je on ne mestu predsednika FSS i ja sam spreman da takav svoj stav branim na bilo kojem sudu“, naveo je Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“.

Kad već Slaviša Kokeza do sada nije pokazao želju da ode sam, to bi mogli i morali da učine članovi FSS – kako?

Slavisa Kokeza; Foto: Fudbalski savez Srbije

Član 37 Statuta FSS, pod jednom od tačaka kaže da Skupština, koja broji 69 članova, bira i razrešava predsednika kao lice ovlašćeno za zastupanje FSS i članove Izvršnog odbora, a na predlog članova FSS.

Izvršni odbor ili predsednik mogu sazvati vanrednu Skupštinu u bilo koje vreme ako interesi FSS to zahtevaju. Izvršni odbor mora sazvati vanrednu Skupštinu ukoliko najmanje jedna trećina delegata Skupštine to zatraži u pisanoj formi podnošenjem urednog zahteva.

Ko čini Izvršni odbor FSS?

Slaviša Kokeza – predsednik, a svi ostali imaju funkciju člana: Novica Tončev, Dragan Simović, Miloš Miljanić, Milan Karadžić, Nenad Bjeković, Dušan Mrakić, Marko Pantelić, Marjan Rnić, Janoš Žemberi, Branko Stojaković, Dragan Ilić, Dragomir Lazović, Saša Bajčetić, Bojan Pavićević.

Uredan zahtev mora imati obrazložene razloge, a u njemu će se navesti tačke dnevnog reda i uz njega dostaviti odgovarajuća dokumentacija, navodi Statut FSS.

Vanrednu Skupštinu mora sazvati Izvršni odbor ili predsednik u roku od 30 dana od dana podnošenja urednog zahteva.

Кada vanrednu Skupštinu saziva Izvršni odbor ili predsednik, oni sastavljaju dnevni red. Кada je traže delegati FSS, dnevni red mora da sadrži tačke koje su oni zatražili a Izvršni odbor može dopuniti dnevni red. Dnevni red i sva ostala relevantna dokumenta moraju biti poslati delegatima FSS najmanje osam dana pre vanredne Skupštine. Dnevni red vanredne Skupštine ne može se menjati tokom sednice.

Odluke vanredne Skupštine mogu da stupe na snagu narednog dana nakon objavljivanja u Službenom listu „Fudbal“.

Skupština donosi odluke ukoliko je prisutna najmanje apsolutna većina (50 odsto +1) od ukupnog broja delegata, a odluke se donose prostom većinom prisutnih. Ukoliko ovaj kvorum ne bude ostvaren, održaće se druga Skupština sledećeg dana na istom mestu i u isto vreme i sa istim dnevnim redom. Кvorum za prisustvo ostaje isti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar