Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Senegalski napadač najavljen je kao onaj koji će da pravi razliku u Ligi šampiona i bio je izričita želja trenera Baraka Bahara, a u dva poteza raspršio je crveno-bele snove o iskoraku na evropskoj sceni

Šerif Endiaje pojačao je Crvenu zvezdu iz turske Adane u smiraj letnjeg prelaznog roka, plaćen je četiri miliona evra prema Transfermarktu, ili nešto više prema rečima Zvezdana Terzića, i pokazao je – ništa. Visoki senegalski napadač na terenu liči na sve, a najmanje na profesionalnog fudbalera spretnog da trese protivničke mreže. A zbog toga je doveden…

Došao je na Marakanu zajedno sa vezistom In-Beom Hvangom (plaćen 5,5 miliona evra) i štoperom Naserom Đigom (pozajmica), kao deo trija preko potrebnog srpskom prvaku da se pojačaju sve linije tima i da se napravi iskorak na evropskoj sceni.

To je u teoriji značilo da se u konkurenciji neprikosnovenog Mančester sitija, Lajpciga i Jang Bojsa zauzme treće mesto u grupi Lige šampiona i preseli u nokaut fazu Lige Evrope.

PROČITAJTE JOŠ

Realnost je daleko drugačija, jer Zvezda posle pet kola u elitnom takmičenju ima samo jedan bod (remi 2:2 protiv Jang Bojsa kod kuće), četiri poraza i raspršene evropske snove, pošto će švajcarski rival igrati na proleće u Ligi Evrope.

Odgovornost za neuspeh, posle najvećih ulaganja u novijoj istoriji kluba iz Ljutice Bogdana, treba da snose svi. Od uprave kluba, preko stručnog štaba na čelu sa pogubljenim Barakom Baharom, do igrača.

Zato ne može Šerfi Endiaje da bude jedini krivac, ali može najveći jer su njegovi potezi (čitaj promašaji) u ogromnoj meri doprineli da Zvezda u Evropi ne napravi rezultat shodno ulaganjima.

Jer ako srpski prvak dovede špica za četiri miliona evra, onda se od njega očekuje da trese mreže, da postigne 10 i više golova u svim takmičenjima, a ne da se sapliće i promašuje šanse koje je teže promašiti nego pretvoriti u pogodak.

Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Svakako je Šerif među najvećim krivicima za poraz u Bernu, jer teško je drugačije objasniti njegova dva poteza u uvodnim trenucima utakmice. U prvih pet minuta promašio je dve ogromne šanse, kako je igrao govori i to da je zamenjen već na poluvremenu.

Otkako je zadužio crveno-beli dres, tek dva puta se upisao u listu strelaca, a i dalje je bez gola u Superligi Srbije. Malo, nedovoljno, mizerno za špica plaćenog tolike pare za domaće okvire.

„Endijaje je plaćen 4,3 miliona evra i on je bio izričita želja Baraka Bahara. Rekao mi je da je on ‘čudovište’ i može da pravi razliku u Ligi šampiona, da je to je profil igrača kakav nam treba sa atletskom građom i brzinom. Pivot je, zabada se i radi, ostavlja prostor majstorima koji dolaze iz drugog plana kao što su Ivanić, Stamenić, Kraso i Bukari“, rekao je Zvezdan Terzić, generalni direktor kluba, za „Sportal“ u septembru.

Od svega navedenog videli smo jedino da se Šerif – zabada. „Čudovište“ možda jeste, ali ono koje pojede sopstveni tim i njegove ambicije, a razliku ne pravi ni na superligaškim terenima, a kamoli u Ligi šampiona.

Mandat u Zvezdi je započeo nemogućim promašajem na Banovom brdu protiv Čukaričkog i onda nastavio u istom ritmu, a jedina dva gola postigao je protiv Jang Bojsa na „Marakani“ (2:2) i u Kupu Srbije protiv Trajala (6:0).

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Sramota je da špic najtrofejnijeg srpskog kluba ne bude strelac u domaćoj ligi na devet utakmica i za ukupno 498 minuta. Na to dodajemo pet mečeva u Ligi šampiona i 302 minuta, kao i jedan nastup od 62 minuta u nacionalnom Kupu.

Prostom matematikom dolazimo do ukupno 862 minuta i dva pogotka, odnosno trese mrežu u proseku na 431 minut – dakle skoro na svakih pet utakmica – prosto neverovatno. I svaki od ta dva gola vredi dva miliona evra, shodno uloženom u njegov transfer.

Da ne pričamo o višemilionskoj plati… A crveno-beli u svojim redovima imaju bisera zvanog Jovan Mijatović, napadača rođenog 2005. godine čiji promašaji u Evropi neuporedivo manje bole.

Uostalom, supertalentovani špic je ove sezone već postigao pet golova (četiri u Superligi, jedan u Kupu) i spasavao Zvezdu bruke tek što je postao punoletan. Dakle, igra bolje, daje više golova, trenutno vredi 1,8 miliona evra prema Transfermakrtu, na tržištu mnogo više i sigurno da će Zvezda na njegovoj prodaji moći da zaradi daleko više nego kada se bude rešavala 27-godišnjeg Šerifa.

Zato je (odavno) došlo vreme da Mijatović postane Zvezdina sadašnjost, a Endiaje ode u zaborav.

BONUS VIDEO Mirko Ivanić posle poraza Crvene zvezde u Bernu