Foto: EPA-EFE/Liselotte Sabroe

Prvi put od kada je Dragan Stojković Piksi seo na klupu Srbije naša selekcija ne samo da je poražena, već je i nadigrana.

Ipak, „orlovi“ iz ovoga mogu da izvuku najmanje tri važne poruke. Nakon osam mečeva bez poraza, Srbija je prvi put poražena od Danske sa 3:0 na gostovanju Kopenhagenu.

Ostao je utisak da je ovo bio pravovremeni „šamar“ za naše fudbalere kako bi san o dobrom rezultatu na Svetskom prvenstvu pretočili u još žešći rad.

PROČITAJTE JOŠ

Danci su bili apsolutno dominantni, a Srbija je imala prave odgovore samo do prvog pogotka. Ima mnogo prostora za analizu, a problemi nisu alarmantni, ali će morati da se rešavaju već u izdanju Lige nacija.

Automatizam

Srbija je pokazala da ima problem da igra sa ekipama čija se igra zasniva na automatizmu. Danska je primer selekcije koja ima savršeni sistem, gde nema previše individualaca koji imaju vrhunske kvalitete. Teško da bilo ko može da ospori genijalnost Kristijana Eriksena (uostalom postigao je i sjajan gol protiv Srbije), ali nema mnogo saigrača koji su objektivno na njegovom nivou.

Ipak, kod Skandinavaca se tačno zna ko šta radi. Kretanje na terenu, postavka, formacija, sve je savršeno ukomponovano i godinama daje rezultate. Najbolji primer toga je što je prošle godine, i pored pravog šoka nakon što je Eriksen doživeo srčani udar, ova ekipa stigla do polufinala Evropskog prvenstva.

Srbija je pokazala da ima probleme da se brani od ekipu koja ima savršeno isplanirane prekide, što se upravo videlo i kod prvog pogotka. Sve ovo znači da će i defanzivni principi morati da se podignu na nivo više, kako bi u Kataru od 21. novembra do 18. decembra bili konkurentni za konačan prolazak grupe.

Odbrana

Foto: EPA-EFE/Liselotte Sabroe

Velikih je problema imala Srbija sa defanzivnim blokom tokom čitavog susreta, bilo je tu i nekoliko naivnih grešaka, koje su nas uostalom i koštale golova. Ipak, odbrana mora da bude na pravoj visini, kako Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović ne bi morali da postižu po četiri pogotka po susretu.

Nije tajna da Nikola Milenković nije trebalo ni da igra (Piksi je nedavno poručio da 90 odsto neće igrati), Miloš Veljković i Saša Lukić su se žalili na povrede, pa su prevremeno izmenjeni. Godinama je Srbija imala odbranu na kojoj bi joj pozavidela svaka selekcija sveta, ali sa odlaskom Vidića, Ivanovića, Kolarova situacija je znatno drugačija.

Naši defanzivci nemaju previše minuta u klubovima (Pavlović odigrao 17 mečeva za reprezentaciju, a 22 za klubove od odlaska iz Partizana), a iako to ne brine selektora navijači imaju potpuno drugačije mišljenje. Internet je bio preplavljen komentarima u kojima je pisalo ko ima koliko minuta u nogama, kako imamo niz rupa u odbrani, kako zbog ovoga mora da reaguje i Stojković.

Ipak, to jesu naši najbolji defanzivci i samo treba raditi sa njima i mnoge taktičke nijanse, kako bi se sakrili nedostaci. Na primer, morali su da znaju da Melea nikako ne smeju da ostave samog jer voli da šutira posle prekida. Ipak, tako je protiv Srbije postigao i deveti pogodak u dresu Danske…

Mentalitet

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Ipak, nisu sve stvari po pravilu i za kritiku. Srbija je za samo godinu dana potpuno preokrenula mentalitet gubitnika. Pobeda protiv Portugala (2:1) potvrdila je da je došlo do promene razmišljanja i to će biti i te kako značajno.

Najpre je to potvrdio Dragan Stojković koji nije koristio uobičajene izgovore i fraze poput one da je „Danska ozbiljna selekcija“, već želi da se nadigrava.

„Ovaj poraz nam ništa ne znači i ništa ne boli. Nije išlo danas. Bilo bi sve drugačije da smo dali gol. Poraz u jednom pravom momentu. Nemam nikakve želje za žreb, ali nemam ništa protiv da Danska bude u grupi. Da im se revanširamo za poraz. Putujemo za Dohu i biće to jedan poseban dogadaj za sve koji su u fudbalu. Ko god bio u grupi, naši ciljevi se znaju. Bićemo spremni“, poručio je Stojković.

Posle prvog neuspeha nisu potonuli ni fudbaleri, što je potvrdio i Dušan Tadić.

Mislim da je 3:0 previsok rezultat. Ništa nismo iskoristili od onog što smo stvorili, malo smo bili i brzopleti, pravili neke za nas netipične greške. Iskren da budem, nadam se da ćemo u petak, na žrebu za Svetsko prvenstvo, dobiti u grupi baš Dance. Taman da ih vidimo tamo! Ne znam za druge ekipe, ne bih da prognoziram ishod žreba, ali, eto, voleo bih Dance, zato što su nas pobedili, pa da im se osvetimo“, poručio je Tadić.

BONUS VIDEO Golčina Eriksena protiv Srbije – na stadionu na kojem je doživeo srčani udar

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar