Foto: EPA-EFE/MARCUS BRANDT

Sud proglasio funkcionere nevinim.

Bivši predsednik FIFA Sep Blater i legenda francuskog fudbala i nekadašnji prvi čovek UEFA Mišel Platini oslobođeni su optužbi za nezakonito trošenje sredstava FIFA, prenosi „Dojče vele“.

PROČITAJTE JOŠ

Švajcarske sudije proglasile su u petak bivšeg predsednika FIFA Sepa Blatera i francusku fudbalsku legendu Mišela Platinija nevinim za korupciju.

Tužioci su oslobodili Blatera optužbi da je protivzakonito prebacio dva miliona švajcarskih franaka (2,06 miliona dolara) sredstava FIFA Platiniju, tadanjem prvom čoveku UEFA. Blater je bio na čelu FIFA 17 godina. Platini se nadao da će biti njegov naslednik.

Obojici je prvobitno zabranjeno da se bave fudbalom na osam godina zbog optužbi, ali je vremenski period kasnije skraćen.

Saznanje o uplati izašlo je na videlo nakon što je Ministarstvo pravde SAD pokrenulo istragu o mitu, prevari i pranju novca u FIFA 2015.

Iako je razlog plaćanja još uvek nejasan, Blater je rekao da je isplata „džentlmenski sporazum” kada je zatražio od Platinija da mu bude tehnički savetnik 1998. godine.

Tužioci su rekli da je usmeni dogovor za Platinijeve savetodavne usluge „izum“ i da nikada nije postojao.

Platini tvrdi da je incident osmišljen da osujeti njegovu kandidaturu da postane predsednik FIFIA 2015. godine.

BONUS VIDEO Bufon trenira u Beogradu sa srpskim i hrvatskim asovima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare