Foto: EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

Napadač Ajaksa, Sebastijan Ale, obeležio je prvo kolo Lige šampiona - kupljen je od Vest Hema za rekordnih 22,5 miliona evra, ali je morao da sačeka kako bi zablistao u Evropi.

Priče kakve fudbal može da kreira teško da može bilo koji drugi sport. Sebastijan Ale (27) je početkom godine postao najskuplje pojačanje u istoriji holandskog fudbala, potom je Ajaks zaboravio(!) da ga prijavi za Ligu Evrope, ali je sve „leglo na svoje“ debijem u Ligi šampiona pre dva dana i sa čak četiri gola u pobedi nad Sportingom od 5:1, u 1. kolu.

Reprezentativac Obale Slonovače kupljen je 8. januara od Vest Hema za rekordnih 22,5 miliona evra i tako ušao u istoriju ne samo Ajaksa, već kompletnog klupskog fudbala u zemlji „lala“, uz potpis ugovora na četiri i po godine.

PROČITAJTE JOŠ

Prethodno je pažnju na sebe skrenuo u Ajntrahtu, pošto je u timu iz Frankfurta pružao najbolje partije u karijeri i obezbedio transfer u Vest Hem težak čak 50 miliona evra, ali za godinu i po dana nije opravdao očekivanja.

To nije smetalo Ajaksu da ga angažuje, međutim, po dolasku u Amsterdam nije mogao da pomogne ekipi koju kapitenski predvodi Dušan Tadić. Greškom klupske administracije, Ale nije bio prijavljen za februarske mečeve Lige Evrope, u šesnestini finala protiv Lila.

Po pravilima UEFA, svaki klub ima pravo na nekoliko promena u sastavu tima pred nokaut fazu u klupskim takmičenjima. Ajaks tada nije izneo detalje, ali je ubojiti golgeter nekako – zaboravljen.

Nešto više od pola godine kasnije Ale je zablistao u dresu „kopljanika“ na debiju u Ligi šampiona i vodio je holandskog velikana do ubedljivog trijumfa usred Lisabona.

Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Ajaks je ostvario najubedljiviju pobedu prvog kola na gostovanju Sportingu rezultatom 5:1, a blistao je 24-godišnji napadač sa četiri pogotka. To je pre njega na debiju u Ligi šampiona uspeo da uradi samo Mark Van Basten koji je u dresu Milana 1992. godine četiri puta zatresao mrežu Geteborga.

Ale je dva gola postigao već u prvih deset minuta kada je u drugom i devetom minutu načeo ekipu Sportinga. Portugalci su se na kratko vratili kada je Paulinjo smanjio na 2:1, ali je do kraja prvog poluvremena Bergius ponovo povećao prednost.

U nastavku je Ale ponovo stupio na scenu, zatresao je mrežu u 51. minutu, da bi savršeno veče kompletirao po isteku sat vremena igre za ubedljivu pobedu. Ujedno, postao je prvi igrač Ajaksa sa bar tri gola na jednom meču Lige šampiona još od legendarnog Jarija Litmanena i davne 1995. godine

Dušana Tadić je odigrao ceo meč sa kapitenskom trakom na ruci.

„U Ajaksu su uvek velika očekivanja, što dodatno otežava posao. Moraš stalno da gledaš unapred i pokušavaš da beležih uspehe u kontinuitetu. Nema mnogo vremena za slavlje“, poručio je Tadić u stilu pravog kapitena.

BONUS VIDEO Navijači Zvezde traže pobedu u derbiju posle Brage

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar