foto: STARSPORT

Fudbalska reprezentacija Srbije nakon 24 godine zaigraće na Evropskom prvenstvu, ali je i dalje veliko pitanje u kom sastavu.

„Orlovi“ su uspeli nekako da prođu kvalifikacije, zatim se nisu baš dobro pokazali na pripremnim utakmmicama protiv Rusije i Kipra, a sledeće okupljanje je u junu. Od 14. juna do 14. jula Srbija će igrati na Evru, a rivali u grupi biće joj Engleska, Danska i Slovenija.

Međutim, možda neće samo ovi protivnici biti izazov za Srbiju, već i situacije sa zdravljem i povredama, koje su nam problem napravile i u Kataru pred Mundijal.

PROČITAJTE JOŠ:

Setimo se da je pred i na Mundijalu povređen bio Aleksandar Mitrović, dok Dušan Vlahović takođe nije bio potpuno spreman, pa napadački tandem nije bio u punoj snazi, što je i te kako uticalo na konačne rezultate. Pred put u Katar probleme sa povredama su imali i Saša Lukić, Miloš Veljković, Ivan Ilić, Darko Lazović i Andrija Živković, ali su se svi oni na kraju našli među putnicima.

Pred novo veliko takmičenje, Dragan Stojković Piksi, a i svi mi ostali, nadamo se da se problemi iz Katara neće ponoviti, kako oni u igri, tako i oni sa povredama.

Sve nas je zabrinula priča o Aleksandru Mitroviću prethodnih dana. Najbolji strelac u istoriji naše reprezentacije je bio dvostruki strelac u pobedi Al Hilala protiv Al Šababa (pobeda 4:3), ali je iz igre morao da izađe nakon pola sata zbog povrede mišića.

Mitrović je uz pomoć lekara napustio teren, jedva je hodao, a postojale su i priče da bi mogao da pauzira i više meseci, što znači da bi propustio Evropsko prvenstvo. Ipak, Al Hilal je u ponedeljak uveče otklonio sumnju i naveo da će Mitrović pauzirati oko šest nedelja, što je oko mesec i po dana i u načelu bi trebalo da bude spreman za početak turnira u Nemačkoj.

Kako Al Hilal ima 12 bodova prednosti u odnosu na Al Nasr devet kola pre kraja saudijskoj šampionata, izvesno je da će osvojiti trofej, a da Mitrović do kraja sezone verovatno neće morati mnogo da zapinje i žuri sa oporavkom.

To su dobre vesti za Srbiju, a Piksi se nada da će na raspolaganju imati najboljeg strelca i to potpuno zdravog i spremnog.

Razlika između Mundijala u Kataru i Evra u Nemačkoj, između ostalog je i vreme igranja. Svetsko prvenstvo se igralo na zimu, dok će se Evro igrati na leto, što znači da će veliki broj igrača biti veoma umoran od klupskih obaveza.

Videćemo kako će se to odraziti na Srbiju, koja ima u svom sastavu i fudbalera koji su već u ozbiljnim igračkim godinama, počev od kapitena Dušana Tadića (35).

Vlahović je i prošle i ove sezone više puta odsustvovao zbog različitih povreda, ali ove godine daleko manje nego pre, što su dobre vesti. Dušan je mlad, ima tek 24 godine, uvek je bio raspoložen da nastupa za Srbiju, iako je propustio poslednje okupljanje upravo zbog povreda, blaže prirode. Jasno je da to nije razlog za uzbunu, ali treba biti oprezan i sa njim.

Filip Kostić, Vlahovićev saigrač iz Juventusa, takođe je trenutno povređen, pa je propustio meč sa Lacijom proteklog vikenda.

Setićemo se da je nedavno ozbiljnu povredu imao i Nemanja Gudelj, čiji je nastup na Evru takođe bio doveden u pitanje u prvom trenutku. Srpski vezista se povredio početkom januara, nedelju dana kasnije je operisao levo koleno, ali se 11. marta vratio na teren i zaigrao za Sevilju.

Iako je povreda prošlost, operacije ostavljaju traga, a Gudelj ima 32 godine, pa je pitanje kako će se osećati na leto i koliko će fizički moći da podnese sve napore.

Od igrača u veznom redu i Filip Đuričić je imao problema sa povredom ove godine, a trenutno u ekipi Panatinaikosa ima veoma malu minutažu, pa je pitanje koliko ozbiljno Piksi može da računa na njega.

PROČITAJTE JOŠ:

Setićemo se i da je na primer defanzivac Matija Nastasić zbog povrede propustio Mundijal, dok bi sada trebalo da bude spreman i to posle više nego solidne sezone u dresu Majorke.

Takođe, Kosta Nedeljković nije još uvek debitovao za reprezentaciju zbog povrede kuka, a pitanje je do kada će biti odsutan i da li će uopšte dobiti poziv i imati želju da obuče dres Srbije na leto zbog transfera u Aston Vilu.

Što se tiče ostalih fudbalera, koji su u poslednje vreme dobijali poziv od Piksija, niko nije imao skorašnjih problema sa zdravljem, fizičkom spremom i povredama, ali tragovi i posledice naporne klupske sezone tek će se videti.

Nadamo se da će pred Evro, Piksi imati samo slatke, a ne one prave muke oko sastavljanja tima. Zaista Srbija na svakoj poziciji ima nekoliko kvalitetnih igrača (ako zanemarimo dugogodišnje probleme sa bekovima na obe strane), na Piksiju je da bolje poveže linije tima i napravi dobitnu kombinaciju sa onim igračima koji budu bili na raspolaganju. Nadamo se svi!

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar