Foto: Tanjug/AP Photo/Dave Thompson

Kristijano Ronaldo brzo je postao spasilac Mančester junajteda, uz brojne rekorde koji padaju i tek će padati.

PROČITAJTE JOŠ

Drži Portugalac glavu Olea Gunara Solskjera „iznad vode“, a delovalo je da će ozbiljan potop pretiti protiv Atalante, koja je brzo povela na Old Trafordu sa 2:0. Na kraju je za domaće navijače stadion opravdao nadimak Teatar snova, zahvaljujući golu Ronalda u 81. minutu.

Junajted je tako preuzeo vrh grupe F u Ligi šampiona sa šest bodova, po četiri imaju Atalanta i Viljareal, na dnu je Jang Bojs, a Ronaldo je dodatno pojačao impozantnu statistiku u najelitnijem klupskom fudbalskom takmičenju.

Ronaldo je dao po gol svim ekipama u grupi, u startnom porazu od Jang Bojsa sa 2:1 i u pobedi nad Viljarealom identičnim rezultatom. Osim što je postigao gol u svim utakmicama Lige šampiona od povratka u Junajted, to je bio drugi put da je portugalska superzvezda postigla gol u tri uzastopne utakmice Lige šampiona za Đavole. To je učinio i 2007. na putu do osvajanja trofeja, a vremenski raspon sve govori o kontinuitetu i spremnosti čoveka koji će 5. februara 2022. proslaviti 37. rođendan.

Kristijano Ronaldo
Foto: EPA-EFE/PETER POWEL

I dalje je gladan titula, željan golova, u Junajtedu ima status kakav ipak nije imao u Juventusu, kao povratnik i čovek kom se bezrezervno veruje u svlačionici i na terenu. Nastup protiv Atalante bio mu je jubilarni 300. za Đavole, pogodak mu je bio 124. za engleski klub. Još samo pet golova deli ga od jubilarnog 800. u karijeri, a kada su u pitanju klupski pobedonosni golovi, Ronaldo je ubedljivo prvi u 2021. godini. Ovo mu je čak 12 gol koji je rešio meč, Lionel Mesi ga prati sa sedam, Robert Levandovski sa šest.

U istoriji Lige šampiona, Ronaldo drži rekord po broju golova koji su bili pobedonosni. Atalanti je dao 42. takav gol, Lionel Mesi ga prati sa 39 pogodaka, a zanimljiv je još jedan parametar rivalstva sa Leom. Mesija je prestigao i jer je Atalanta čak 38. tim kom je dao gol u eliti, novom lideru PSŽ-a je dan ranije Lajpcig bio 37. različiti protivnik kom je zatresao mrežu, u pobedi od 3:2, dva puta je našao put do mreže.

Jedino u čemu juri Mesija jeste golgeterski učinak u grupnoj fazi. Argentinac ima 74 gola u 79 utakmica, Ronaldo ima 70 pogodaka u 96 nastupa u prvoj fazi takmičenja. Kada se računaju apsolutno svi mečevi Lige šampiona, Ronaldo je nenadmašan sa 137 golova, Mesi ima 123, Robert Levandovski 78. Čak 10 golova dao je Ronaldo svom bivšem klubu Juventusu, po devet Ajaksu i Bajernu, a sada ima priliku da brojne rekorde dodatno uveća na Old Trafordu.

Doneo je novu energiju ekipi Portugalac, podsetio je i navijače na neka lepša vremena iz ere Aleksa Fergusona, ali će mu biti neophodna podrška. U Premijer ligi ne cvetaju ruže i tim je ispod evropske crte, ne zna za pobedu u poslednje tri utakmice, doživeo je i debakl protiv Lestera sa 4:2.

Foto: AP Photo/Rui Vieira
Foto: AP Photo/Rui Vieira

Na udaru je Ole Gunar Solskjer, koji Ronaldu može da zahvali na tome što i dalje ima poverenje, jer obavlja i defanzivne zadatke.

– Bio sam zaista, zaista zadovoljan kako je vodio napad. Od njega kao centarfora tražimo da trči, da pritiska više pogotovo na domaćem terenu. Čak je i on na kraju bio u našem petercu kada smo se branili i mogli ste da vidite njegove sprintove. Uradio je sve što bi centarfor trebalo da radi, da vodi napad i da se brani. Ako neko želi da kritikuje njegov rad ili stav, trebalo bi da pogleda njegove utakmice, gledajte kako trči. Naravno, postizanje golova je ono što Ronaldo najbolje radi. I dalje ima dobar skok i tajming kao niko drugi – naveo je Norvežanin.

Ipak, ako želi da i dalje vodi Đavole, moraće da spreči dalji potop u Engleskoj, a već 24. oktobra ga čeka duel sa Liverpulom na Old Trafordu.

BONUS VIDEO Pavlovačko jezero, vila Novaka Đokovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar