Foto:Profimedia.rs

Obrni-okreni, neko od naših fudbalera iz Srbije će osvojiti bar jedan od evropskih trofeja ove sezone. A mogu i više.

Prošle godine smo se radovali kada je Luka Jović uzeo trofej Lige šampiona kao epizodista u Real Madridu, dok je Filip Kostić bio jedan od motora Ajntrahta iz Frankfurta u mečevima sa Barselonom, Vest Hemom i Glazgov Rendžersom, dok je Nemanja Matić za koji mesec propustio da trijumfuje u Ligi konferencija.

PROČITAJTE JOŠ:

Da je došao u januaru 2022. iz Mančester junajteda u Rim i tada pojačao „vučicu“, imali bismo u sva tri takmičenja bar po jednog osvajača evropske titule. Sada imamo sedam predstavnika u finalima i sigurnog osvajača Lige Evrope.

Inter i Mančester siti se sastaju u finalu Lige šampiona (10. jun, Istanbul), Sevilja i Roma će odmeriti snage u Ligi Evrope (31. maj, Budimpešta), dok će u Ligi konferencija Fjorentina i Vest Hem igrati za trofej (7. jun, Prag).

Italijanski klubovi su i ovog puta pokazali da se vraćaju na velika vrata u evropsku elitu, mada sliku nisu upotpunili Dušan Vlahović i Kostić. Filip ovog puta u dresu Juventusa.

Imali su šansu da u četvrtak uveče urade nešto dobro u inače turbulentnoj sezoni, Vlahović je pogodio mrežu Sevilje u revanšu polufinala Lige Evrope za 1:0 posle samo stotinak sekundi u igri, ali njegov tim nije sačuvao prednost, Sevilja je preokrenula i prošla u finale.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jose Breton

To i nije tako loše ako znamo da je jedan od glavnih aktera na terenu u timu Sevilje bio Nemanja Gudelj, a da je Marko Dmitrović sa klupe gledao meč i čekao svoju priliku.

Roma će u finalu drugog po snazi evropskog takmičenja igrati pojačana za Matića, koji je i u četvrtak uveče bio akter revanša sa BajerLeverkuzenom. Matić i saigrači su tada morali da spasavaju živu glavu protiv tima koji sa klupe predvodi Ćabi Alonso, koji je preporodio „farmaceute“.

Ipak, Žoze Murinjo je još jednom pokazao da ume da igra na rezultat, prošao je u svoje šesto finale, a u prethodnih pet je pobeđivao. Rui Patrisio je dobro čuvao svoj gol, pa Mile Svilar, drugi srpski igrač iz Rome nije dobio svoje minute. Nije ih dobijao ni Aleksandar Stanković, mladi ofanzivac iz Intera, čiji će se tim nameriti na Siti u finalu Lige šampiona.

Foto: REUTERS/Alberto Lingria

Luka Jović ovog puta brani boje Fjorentine, baš kao i Nikola Milenković i svako od njih se iz svog ugla nada da će njegov klub pobediti. Ono što raduje sve Italijane jeste što se posle mnogo godina u finalima tri evropska takmičenja nalaze njihovi predstavnici.

Pre 25 godina, u sezoni 1997/1998 je Serija A imala tri predstavnika u finalima i to u dva takmičenja. Juventus je igrao finale Lige šampiona protiv Real Madrida i dobro je zapamtio Predraga Mijatovića, u to vreme vedetu „kraljevića“.

Inter je u finalu Kupa UEFA bio bolji od Lacija, ali tih godina je italijanski fudbal delovao konkurentnije. Ako se setimo početka dvehiljaditih, setićemo se i da su 2003. u Ligi šampiona finale igrali Milan i Juventus, a da su „rosoneri“ u narednih nekoliko godina bili konstantno konkurentni.

Foto: EPA-EFE/Julio Munoz

„Kalčopoli“ je 2006. tu sliku promenio, a Italijani su se nešto manje isticali u Evropi nego ranije. Juventus je dominirao na domaćem frontu, ali u Evropi nije mogao do titule, Inter je uzeo jednu 2010. i posle toga niko ništa. Štaviše, u poslednjih 30 godina italijanski klubovi su uzeli tek pet titula prvaka Evrope i sve je to sabijeno od 1994. do 2010, u tih 16 godina.

U Ligi Evrope i preteči, Kupu UEFA, Inter je bio finalista pre tri godine, a pre toga je Parma poslednji put igrala završnicu pre 24 godine, sezonu posle Interove pobede nad Laciom 3:0.

U međuvremenu su Španci i Englezi dominirali, sporadično su se pojavljivali Nemci i Portugalci, a jedino je Juventus imao šansu u finalima Lige šampiona 2015. i 2017. da prekine sušu evropskih trofeja. I nije to učinio, jer su prejaki bili Barselona i Real.

Italija sada sanja tri trofeja što se nije desilo od 1990. kada je Milan bio šampion Evrope, Sampdorija je slavila u Kupu pobednika kupova, a Juventus je u finalu Kupa UEFA pobedio Fjorentinu.

Foto: Printscreen Youtube / AFC Fiorentina, EPA-EFE

I dok se na „čizmi“ pitaju hoće li i mogu li da osvoje sva tri pehara, što bi bio prvi put u modernoj istoriji fudbala, pitaju se i ostali. Sevilja je veoma iskusna u Ligi Evrope, gotovo je privatizovala to takmičenje i biće favorit protiv Rome u Budimpešti uz trenera Hozea Luis Mendilibara kao jednog od glavnih aduta.

Međutim, ni Roma sa raspoloženim Paulom Dibalom i Lorencom Pelegrinijem daleko je od ekipe koja se sme potcenjivati. Mančester siti je ofanzivna mašinerija sa Erlingom Holanom, ali Inter je pokazao da Simone Inzagi takođe ume da igra na gol više kada Romelu Lukaku zagradi, a Lautaro Martinez dobije upotrebljivu loptu.

Osim toga, Inter je već osvajao titulu prvaka Evrope, a Siti je svaki put do sada ostajao kratak za najvredniji klupski trofej. Luka Jović će probati da ponovi partiju sličnu onoj iz meča sa Sampdorijom kad je asistirao za tri gola, mada je protiv Bazela u četvrtak odigrao svega pola sata na terenu, dok će Nikola Milenković probati da održi bedem odbrane „viole“ kako bi došla do najvećeg evropskog uspeha u poslednje 62 godine jer je još 1961. pobedila u Kupu pobednika kupova.

BONUS VIDEO: Kad postignete golčinu sa pola terena 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar