Karim Benzema, Foto: EPA-EFE/MARISCAL

Kažu da nije toliko teško da se popneš na vrh, koliko to da na njemu ostaneš, a Karim Benzema deluje kao igrač koji se na svoj vrh još nije ni popeo.

Za ovaj ostanak na vrhu samo pitajte Novaka Đokovića, Lebrona Džejmsa, Kristijana Ronalda, Toma Brejdija ili bilo kog drugog vrhunskog asa i svi će verovatno da ponove isto.

PROČITAJTE JOŠ:

Kad pričamo o Benzemi, baš kad pomislimo da treba da počne da pada u formi, jer 34 godine ipak nije malo, on nas iznenadi.

Uradio je to het-trikom protiv Pari Sen Žermena, onda je isto ponovio i u sredu uveče kada je gotovo sam nokautirao Čelsi sa 3:1.

U revanšu osmine finala je prvo svojoj ekipi ponudio štake, pa se predomislio, stavio je u kolica i već onako prežaljenu je pogurao do osam najboljih u Ligi šampiona.

Bio je to momenat kada se Kilijanu Mbapeu do pucanja natezala vratna žila i kad je, ruku prekrštenih preko grudi u 39. minutu iza sebe ostavljao nesrećnog Tiba Kurtou, dok je semafor u ukupnom skoru dvomeča pokazivao 2:0 za PSŽ.

Benzema je verovatno negde čuo čuvene reči Milana Živadinovića i znao da je 2:0 najopasniji rezultat.

Posebno ako nosite dres Real Madrida, koji sobom vuče i strašnu obavezu. Ako je neko imao vremena da nauči to, imao je Benzema.

Došao je još kao neiživljeni i golobradi klinac koji je delovao kao i svaki drugi koji dolazi u Real.

Foto: Tanjug / AP Photo/Manu Fernandez

Nasmejan, ličio je na onog tipa što u svlačionici pravi zaje***ije svojim saigračima, stavlja im žvake u kopačke i slične gluposti.

Ošišan „na opasno“, sa dve „recke“ slično kao Danijel iz kultnog filma „Taksi“, bio je još po odlasku iz Francuske velika zvezda.

Bum, levicom u ćošak, pa onda jedan lagani lob i onda desnom iz prve – već kod het-trika Mecu, bilo je jasno da je Žuninjo Penambukano štafetu zvezde predao mlađanom Benzemi.

Činilo se jasnim da je rođen za velika dela. Međutim, mnogi pre njega, brojni i posle njega su skapirali da to ne znači ništa kad dođeš u Real Madrid.

Karim Benzema slavi prvi gol Reala, Foto: EPA-EFE/Ballesteros

Razlog je jednostavan – Real je klub dovoljno veliki za svaku fudbalsku zvezdu. Po pravilu i veći od nje.

Razlika je što je Benzema od starta znao da „zagrize“ za svaku ulogu koja bi mu bila dodeljena.

Došao je u vreme kada je tu iz Mančestera, već sa epitetom prvaka Evrope iz 2008, stigao i Kristijano Ronaldo.

Zna se ko je i šta je Ronaldo u svetskom fudbalu. Veliki radoholik, još veći ego, a možda i najveća želja da golmane dovodi do očajanja.

Kristijano Ronaldo i Karim Benzema
Kristijano Ronaldo i Karim Benzema; Foto: EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ

Benzema nije imao tu gotovo orgazmičnu ronaldovsku želju da ga slikaju kad slavi tek postignuti gol, ali je dobro znao da igra za tim.

I od početaka karijere, još je bolje znao da se kreće u prostoru, kombinovao je dar sa radom.

Spomenite samo to njegovo kretanje Tomasu Tuhelu, posle meča u sredu i poželeće da gađa svoje igrače nekom pikslom.

Aktuelni prvak Evrope nije mogao da uradi ništa čoveku koji je, po nekadašnjim merilima fudbala i vrhunskog sporta, već odavno trebalo da bude u nekoj bašti i da gleda kako mu rastu neke muškatle.

Jer, to je Benzema. Uz Ronalda je učio kako da asistira i igra iz prve, što smo videli u akciji kad je duplim pasom izbacio odbranu Čelsija i onda dobio asistenciju od Vinisijusa.

U situaciji sa Tijagom Silvom videli smo potvrdu kako ume da pobegne protivniku i kad su jedan na jedan, a kod trećeg gola je potvrdio ono što je možda ponajviše pokupio iz Reala.

Nikad nema stajanja. Posebno kad protivnik pogreši i ponudi vam se na tacni.

Nerv da prepozna takvu situaciju Benzema je uvek imao, sada sa 34 godine samo ga koristi „na kilo“.

Foto: EPA-EFE/Javier Lizon

Poslednjih godina je davao više golova i „prodisao je“ otkako je Ronaldo otišao u Juventus 2018.

Dotle je samo dvaput prebacivao 20 i više golova u sezoni Primere, od tada – svaki put.

Ove godine ih je samo u Španiji dao 24 i nije dobio na sebičnosti. Naprotiv, asistirao je 11 puta za golove saigrača.

U Ligi šampiona je dao još 11 golova, u Superkupu još dva… Ukupno 37, a sezona još nije gotova.

Nije loše za jednog 34-godišnjaka koji već 13 godina igra pred nekim od najarogantnijih, najzahtevnijih i najrazmaženijih navijača na svetu.

Imao je on svojih skandala van terena, nije svetac, ali kada se pojavi na terenu, onda je po pravilu fudbalski ubica i šampion koga ne smemo da potcenjujemo ma koliko godina imao. Sve dok on sam ne kaže „kraj“ i okači kopačke o klin.

BONUS VIDEO – Skandal: Tadića pogodili časom piva u glavu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar