Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Rendžers je znatno skuplja ekipa od Crvene zvezde, koja u odličnoj formi čeka prvi meč osmine finala Lige Evrope.

Fudbaleri Crvene zvezde i Rendžersa sastaće se u osmini finala Lige Evrope u četvrtak od 21 sat na „Ajbroksu“. Škotska ekipa važi za favorita, a tim im je skoro tri puta skuplji od Zvezdinog.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvezda je trenutno u odličnoj formi sa šest uzastopnih pobeda, dok je Rendžers vezao dve pobede, ali je pre toga ima čak četiri remija zaredom.

„Policajci“ su u prethodnoj rundi Lige Evrope, pomalo neočekivano, savladali Dortmund sa ukupnih 6:4 u dvomeču, dok su crveno-beli bili slobodni zbog prvog mesta koje su ostvarili u grupnoj fazi.

Ako se uporede vrednosti tima iz Glazgova i Beograda, jasno je da su Škoti u prednosti, pošto „teže“ 132 miliona evra naspram Zvezdinih 51.

Najskuplji igrač Rendžersa je trenutno Amad Dijalo, koji prema „Transfermarktu“ košta 18 miliona evra. Mladi igrač (19) je trenutno na pozajmici iz Mančester junajteda, ali je povređen, pa neće nastupiti bar u prvom meču. Posle njega sledi Rajan Kent, koji igra na poziciji levog krila, a njegova vrednost iznosi 14 miliona.

Od trećeg igrača sa ove liste možda preti i najveća opasnost, a u pitanju je Alfredo Morelos (13 miliona evra), koji ove sezone na 35 utakmica ima 17 golova i osam asistencija.

Navodno je bio na meti mnogih premijerligaša, ali je odlučio da ostane u Rendžersu do kraja tekuće sezone.

Ipak, „prva zvezda“ ekipe iz Glazgova je desni bek Džejms Tavernije, koji vredi sedam miliona evra. On je već sedam godina standardni prvotimac i kapiten, a veliku ulogu ima i u napadačkim akcijama. O tome najbolje govori podatak da je izvođač skoro svih prekida u timu, uključujući i penale. Ove sezone ima dvocifreni učinak golova i asistencija – deset pogodaka i 13 dodavanja za gol.

Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Osim pomenutih, u prvom planu su i Džo Aribo (10 miliona), Aron Remzi (5.000.000) i Džona Lundstram (5,5 miliona), koji bi trebalo da „drže“ sredinu terena i budu „srce i duša“ u organizaciji napada protiv Zvezde.

NAJSKUPLJI IGRAČI RENDŽERSA

1. Amad Dijalo 18.000.000
2. Rajan Kent 14.000.000
3. Alfredo Morelos 13.000.000
4. Džo Aribo 10.000.000
5. Konor Goldson 8.000.000

*iznosi su u milionima evra

Što se crveno-belih tiče, prema „Transfermarktu“ najvredniji je Mirko Ivanić sa sedam miliona evra, iza kog se nalaze Aleksandar Katai (4,5 miliona) i Aleksabdar Dragović (četiri miliona).

Takođe, glavna pretnje po Rendžers biće i Ohi Omoidžuanfo („samo“ 1,7 miliona), koji je bio strelac na poslednja tri meča svog tima, a od dolaska u Beograd ima četiri gola.

NAJSKUPLJI IGRAČI CRVENE ZVEZDE

1. Mirko Ivanić 7.000.000
2. Aleksandar Katai 4.500.000
3. Aleksandar Dragović 4.000.000
4. Milan Gajić 2.800.000
5. Milan Rodić 2.500.000

Kada je u pitanju tekuća sezona, Rendžers je trenutno drugoplasirani u tamošnjem šampionatu, sa tri boda manje od Seltika. Ekipa iz Škotske spada u red ni preterano iskusnih, ali ni podmlađenih sastava, pošto sa proskom godina nešto većim od 27 se nalaze u idealnim godinama za vrhunski fudbal.

Sa druge strane, Zvezda je pobedom u „večitom derbiju“ prišla na dva boda Partizanu u Superligi, a u Ligi Evrope je doživela samo jedan poraz ove sezone i to od Midtjilanda na domaćem terenu.

Crvena Zvezda v Novi Pazar
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Posebnu draž ovim mečevima daće i istorija međusobnih duela. Naime, ovo će biti osmi i deveti susret Zvezde i Rendžersa.

Crveno-beli su dvaput izlazili kao pobednici, Rendžers je slavio tri puta, a viđena su i dva remija. Poslednji dvomeč ovih ekipa igrao se u kvalifikacijama za elitno takmičenje u sezoni 2007/2008, kada je Rendžers pobedio u Škotskoj sa 1:0, dok je u Beogradu bilo 0:0.

Prvi meč je na programu u Škotskoj 10. marta, dok je revanš na stadionu „Rajko Mitić“ zakazan za 17. mart.

BONUS VIDEO Navijanje navijača Zvezde: Srbi i Rusi braća zauvek

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar