Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U srpskom fudbalu i na Balkanu nemoguće je zamisliti veliki transfer, a da u njega nije umešan neki od top agenata s naših prostora koji već decenijama "operišu" po Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, ali i širom Starog kontinenta.

PROČITAJTE JOŠ

Nova.rs predstavila je prvobitno najmoćnije evropske i svetske menadžere, a sada vam donosimo priču o agentima s naših prostora koji vode računa o karijerama Luke Jovića, Luke Modrića, Filipa Kostića, Miralema Pjanića, Marka Grujića.

Od Albanca iz Tetova, preko Zorana Stojadinovića, do čuvene braće Lemić, koji su odveli Hrvata Modrića iz Totenhema u Real 2012. godine.

5. RANKO STOJIĆ

Foto : Nenad Mihajlovic

Nekadašnji golman i finansijer Rada godinama je uspešno završavao veliki broj transfera, ne samo srpskih fudbalera, već i evropskih i to u najveće klubove.

Stojić je trasirao put Nenadu Kovačeviću, nekašnjem kapitenu Zvezde u Francusku, baš kao i Milanu Biševcu. Jedan od poslednjih zvučnijih transfera jeste povratak Aleksandra Pešića u Crvenu zvezdu, u kom je odigrao značajnu ulogu.

Iz Rada je tokom predsedničkog mandata prodao Zvezdi Luku Milivojevića, koji je kasnije završio u Anderlehtu, Olimpijakosu, zatim i Kristal Palasu.

Jedan od poslednjih angažmana imao je u Olimpiji iz Ljubljanje, ali je zbog neslaganja s predsednikom Milanom Mandarićem ta saradnja okončana.

Bitan detalj u bogatoj menadžerskoj biografiji Ranka Stojića su transfer Luja Sahe u Mančester junajted, kao i Đibrila Sisea u Marselj.

4. IVICA PAVLOVIĆ

Pavlović ga odveo u Italiju – Marko Janković; Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Čovek koji je predanim radom i velikim transferima brzo uspeo da izgradi ozbiljnu reputaciju izvan granica Srbije.

Odveo je nekadašnjeg vezistu Partizana Marka Jankovića u SPAL, doveo Umara Sadika u Humsku, Nenadu Krstičiću je s „Marakane“ ugovorio da pređe u grčki AEK, dok je Miloša Vulića doveo u Crvenu zvezdu iz kruševačkog Napretka.

U poslednje vreme njegov fokus je na Italiji gde je kao posrednik učestvovao u brojnim transferima, počev od Saše Lukića koji blista u Torinu, preko Luke Markovića koji je iz Čukaričkog prešao u Krotone, kasnije u „B“ tim Juventusa, a sad je u Torinu, pa sve do Nikole Ninkovića, člana Askolija.

Pavlovićevo ime vezuje se za dolazak Ričmonda Boaćija u srpski fudbal i Zvezdu, kasnije i transfer u Kinu.

3. ZORAN STOJADINOVIĆ

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Punih 25 godina „pliva menadžerskim vodama“, a iz Srbije najčešće je fudbalerima završavao odlaske u Španiju i Nemačku.

Njegov prvi klijent bio je Jovan Stanković, kog je iz Zvezde odveo na Majorku, posle čega je uspešno nastavio da posluje s klubovima na Pirinejima, izgradio je prijateljstvo sa Ćikijem Begiristajnom, nekadašnjim sportskim direktorom Barselone, koji trenutno taj posao obavlja u Mančester sitiju.

Brazilac Leonardo koji je „žario i palio“ u dresu Partizana posle čega je otišao u Al Ahli, stavio je tada sudbinu u ruke Stojadinovića i „izboksovao“ je ozbiljan ugovor, a crno-belima je pripalo obeštećenje od čak četiri miliona evra.

Prema pisanju medija, Stojadinović je tada inkasirao čak 320.000 evra na ime provizije.

Takođe, Stojadinović je bio uključen u priču oko senzacionalnog odlaska Marka Grujića iz Crvene zvezde u slavni Liverpul, a transfer je iznosio oko sedam miliona evra.

Doveo je i Rikarda Sa Pinta na „Marakanu“ 2012. godine, dok je u Ljutice Bogdana obavljao funkciju sportskog direktora.

2. VLADO I ZORAN LEMIĆ

Luka Modrić; Foto: EPA-EFE/Ballesteros

Braća Lemić, dugo su bili najuspešniji srpski menadžeri u Evropi. Odveli su Luku Modrića iz Totenhema u Real Madrid 2012. godine.

Nekoliko godina kasnije Vlado se našao na udaru zbog transfera Hrvata jer je „Football leaks“ vodio istragu i pisao da je Lemić od prodaje Modrića inkasirao dva miliona evra, te da je navodno našao način da zaobiđe pravila FIFA prilikom transfera.

Inače, njegova prva bombastična prodaja koje je odjeknula širom Evrope je transfer Mateje Kežmana 2000. godine iz Partizana u PSV, za tada neverovatnih 27 miliona maraka.

Kasnije je Vlada Lemić u redove „Filipsovaca“ dovedo Džefersona Farfana, Eurelja Gomeša i Brazilca Aleksa.

Lemić je završio i selidbu Kežmanu, koji danas kao agent zastupa interese Sergeja Milinković-Savića, iz Ajndhovena u Čelsi, tada je i razvio prijateljstvo sa ruskim milijarderom i vlasnikom „plavaca“ Romanom Abramovičem.

1. FALI RAMADANI

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Dve reči koje najbolje opisuju Albanca iz Tetova – kralj transfera! Vlasnik agencije „LIAN Sport“ (čitaj: ime agenciji dao po sinu), nikada nije želeo da se eksponira u javnosti, a čovek poseduje imperiju.

Od njegove „kolekcije fudbalera“ običan smrtnik može samo da se naježi ili da mu „skine kapu“. Poseduje tapije na ugovore devetorice reprezentativaca Srbije, a najvredniji je svakako Luka Jović, čija vrednost prema proceni „Transfermarkta“ iznosi 32 miliona evra.

Tu su još: Filip Kostić (32 miliona), Nikola Milenković (24), Luka Milivojević (20), Marko Grujić (14,5), Nikola Maksimović (13,5), Matija Nastasić (13), Adem Ljajić (9) i Mijat Gaćinović (7).

PROČITAJTE JOŠ

Ramadani u svom trezoru na Malti, samo od ugovora sa srpskim „fudbalskim biserima“ ima 165 miliona evra (ukupna vrednost pomenutih devetorice fudbalera), a najvredniji klijent na tržištu trenutno mu je Liroj Sane iz Mančester sitija, koji je „težak“ 80 miliona evra.

Prvi sledeći je Kalidu Kulibali iz Napolija 56 miliiona evra, tu je i reprezentativac Bosne i Hercegovine i as Juventusa Miralem Pjanić sa 52 miliona evra.

Ključna potvrda da Fali Ramadani, čije je pravo ime Abdilgafar, vedri i obrači u srpskom fudbalu, ogleda se i kroz odličnu saradnju sa našim najvećim klubovima Crvenom zvezdom i Partizanom.

Zastupa interese Marka Marina, koji je donedavno bio glavni igrač na „Marakani“, pre nego što je otišao u Saudijsku Arabiju, zadužen je i za karijeru Saše Zdjelara.

Svojevremeno je iz Partizana odveo veliki broj vrhunskih igrača u Fjorentinu sa kojom ima „razrađenu šemu“. Tako su iz Humske otišli Stevan Jovetić, Adem Ljajić, Matija Nastasić, Nikola Gulan, kao i Nikola Milenković.

Svi oni su crno-beli dres zamenili „ljubičastim“ iz Firence. Samo za transfer Milenkovića na „Artemio Franki“ firma „LIAN Sport“ zaradila je 408.000 na ime provizije.

Ne treba zaboraviti ni da Ramadani, u čije ime na području Srbije posao vodi Nikola Damjanac, nekadašnji golman Partizana, ima odličnu saradnju i sa Olimpijakosom, što potvrđuju transferi Marka Jankovića, Marka Šćepovića, Jagoša Vukovića, koji su išli preko njega.

Ima odličnu saradnju i sa Izraelcem Pinijem Zahavijem, jednim od najuticajnijih fudbalskih agenata na planeti, pa sve navedeno nedvosmisleno ukazuje da je Ramadani vladar srpskog fudbala iz senke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar