Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Francuskinja Stefani Frapar postaće u sredu prva dama koja će suditi na jednoj utakmici Lige šampiona.

Stefani je rođena decembra 1983. godine u mestu Erble, nadomak Pariza, a fudbalom se bavila od malih nogu dok nije shvatila da je pištaljka zanima više od lopte.

PROČITAJTE JOŠ

„Kada sam imala 13, 14 godina mnogo su više počela da me interesuju pravila igre. Počela sam da sudim u svom okrugu i kada sam imala oko 18 godina više nije bilo dileme šta mi se više sviđa“, kaže Frapar.

Frapar je od 2009. godine na zvaničnoj FIFA listi sudija, 2014. godine postala je prva dama koja je sudila drugi rang francuske lige, da bi u aprilu 2019. godine debitovala i u prvoj ligi na utakmici Amijen – Strazbur. Iste godine, u avgustu, sudila je i finale Superkupa Evrope između Liverpula i Čelsija, a u tekućoj sezoni u dva navrata je sudila utakmice Lige Evrope.

„Pažljivo smo je posmatrali. Kako se zagreva, kakav joj je pristup igračima, je li donela pravu odluku kada je prvi put dunula u pištaljku. Vrlo brzo smo potpuno zaboravili da je na terenu“, izjavio je novinar L’Ekipa Joan Atboa, aludirajući na nepisano pravilo da je najbolji sudija onaj koji tokom meča ne skreće previše pažnje na sebe.

Iako su je na debiju u francuskoj Ligi 1 navijači Amijena svojevremeno dočekali transparentom „Dobro došli madam Frapar, živele žene u fudbalu“, nije moglo da ne prođe bez uvreda na račun njenog pola. Tako je 2015. godine menadžer Valensijena David La Frape besneo zbog nedosuđenog penala.

„Bio je čist penal, ali sudija nije videla, možda je mislila da je na klizanju. Kada žena dođe da sudi u muški sport, stvari se komplikuju“, rekao je Frape pre nego što je bio primoran da se izvini.

U međuvremenu, karijera Stefani Frapar ide uzlaznom putanjom, a suđenje jedne utakmice Lige šampiona ide tome u prilog.

„Suditi u ženskom ili muškom fudbalu za mene je ista stvar. Igra je ista za oba pola i tu nemam nikakav problem. Štaviše, zadovoljstvo mi je da pokažem da to nije ništa neobično. Važno mi je da devojčice mogu da me vide na TV i uvere se da jednog dana i one mogu da ispune svoj san“, rekla je Frapar.

Jedina liga osim francuske u kojoj je bilo moguće videtu ženu kao glavnog sudiju bila je Nemačka gde je od 2017. do septembra 2020. godine sudila Bibijana Štajnhaus, policijska inspektorka inače poznata i po vezi sa nekada najboljim engleskim sudijom Hauardom Vebom. Ljubiteljima engleske lige poznata je i Sijan Mejsi-Elis koja još uvek nije debitovala „na centru“, ali je poznata kao najbolji linijski sudija u Premijer ligi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar