Gelor Kanga; Kaitar - Crvena Zvezda, Foto: Starsport

Poraz Crvene zvezde od Kairata od 2:1 neće ostati upamćen samo kao neuspeh, već i kao prvi meč odigran pod novim pravilom UEFA vezanim za gol u gostima.

Evropska fudbalska unija donela je odluku krajem juna 2021. da od početka sezone 2021/2022 više ne važi pravilo gola u gostima, pa će dvomeči koji nakon 180 minuta igre budu završeni bez pobednika otići u produžetke, nevezano za broj golova postignut na gostujućem terenu.

PROČITAJTE JOŠ...

Podsećamo, prema dosadašnjim pravilima, u slučaju da je dvomeč okončan nerešeno, dalje bi prolazila ekipa koja bi na gostujućem terenu postigla veći broj pogodaka. Ukoliko bi, pak, utakmice bile završene identičnim rezultatom, pitanje prolaska bilo bi rešeno kroz produžetke, odnosno penale.

Kairat je slavio sa 2:1 golovima Žozea Kantea u 24. i Makija Banjaka, doskorašnjeg štopera Partizana, u 79. minutu, dok je jedini gol za Zvezdu delo defanzivca Kairata Dina Mikanovića, koji je nakon centaršuta Milana Gajića loptu skrenuo u sopstvenu mrežu.

S obzirom na to da se iz Kazahstana vraćaju sa golom minusa, šta to tačno znači za Zvezdu, i koji rezultat je potreban kako bi 28. jula na Marakani crveno-beli slavili prolaz dalje?

Ono što je kristalno jasno jeste da je Zvezdi apsolutno neophodna pobeda. U slučaju nerešenog ishoda ili nove pobede Kairata, Kazahstanci bi bili ti koji bi se plasirali u narednu rundu.

No, ne garantuje svaka pobeda i prolaz crveno-belima. Prema starim pravilima, Zvezdi bi bilo dovoljno i 1:0 kako bi obezbedili mesto u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Kako je pravilo gola u gostima ukinuto, Stankovićevi puleni bi pobedom od jednog gola razlike, bila ona 1:0, 2:1, 3:2, 4:3 ili bilo kojim drugim rezultatom, za prolaz morali da igraju produžetke.

Kako bi izbegli dodatnih 30 minuta, igrači Zvezde će tokom regularnog dela utakmice morati da postignu najmanje dva gola više od rivala. To znači da će Zvezdu u narednu rundu direktno i bez dodatnih pola sata igre odvesti pobede od 2:0, 3:1, 4:2 ili više.

Meč u Ljutice Bogdana zakazan je za 28. jul, a bolji iz ovog dvomeča odmeriće snage sa pobednikom duela između moldavskog Šerifa i Alaškerta iz Jermenije (prvi meč u Jerevanu završen 1:0 za Šerif).

Bonus video: Novak Đoković stigao na Olimpijske igre

*****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar