Foto: FK Crvena zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde poraženi su od Kairata 1:2 u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Srpski tim je odigrao prvo poluvreme veoma loše, drugo tek nešto bolje, ali daleko od onoga kako može i mora u revanšu.

PROČITAJTE JOŠ:

Bili su ispod svog nivoa i Mirko Ivanić, koji je bio pozicioniran bočno, Milan Pavkov je bio neprimetan, odbrana je bila troma, a napad nedovoljno konkretan i precizan i kad se sve sabere, dođe se do objašnjenja za poraz.

Uz to, Zvezda je pogodak, kojim je probila led u ovim evropskim kvalifikacijama, postigla zahvaljujući nespretnoj nespretnoj reakciji i autogolu Dina Mikanovića.

Kairat je, dok je delovalo da ima snage – bio bolji, a kada je bez nje ostao, kvalitet Zvezde je više došao do izražaja.

Možda je baš zato presudila svežina Makija Banjaka, nekadašnjeg štopera Partizana koji se pred golom Zvezde snašao u maniru napadača, u trenucima kad je delovalo da Kazahstanci pojačavaju odbranu.

Milan Borjan je zbog loše zadnje linije svog tima, ostavljen u dve situacije na vetrometini i u oba slučaja nije mogao da uradi ništa.

Prvo poluvreme su izabranici Dejana Stankovića odigrali neprepoznatljivo. Kairat im je u tome pomogao time što je krenuo energičnije i snažnije od prvog sekunda na terenu.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Mnoge navijače crveno-belih je „preseklo“ kada je Hovhanisjan već posle stotinak sekundi izašao sam ispred Milana Borjana.

Golman crveno-belih je odbranio zicer u kom se Hovhanisjan našao posle „šetnje“ kroz odbranu srpskog tima.

To je bila i opomena koju u Zvezdi možda nisu dovoljno dobro shvatili. Zvezda je igrala bez „gasa“, kao da od starta njeni igrači samo čekaju da se utakmica završi.

Kairat je to koristio i kažnjavao, pa je, posle jednog neuspešnog šuta Bena iz sedmog minuta, kazahstanski tim došao do vođstva.

Gafuržan Sujimbajev je centrirao iz kornera u 24. minutu, najviši u skoku je bio Žoze Kante i zakucao je glavom loptu u Borjanovu mrežu sa oko pet metara.

Foto: FK Crvena zvezda

Za to vreme crveno-beli su pokušavali da probiju uglavnom po levoj strani, a u prenosu se moglo čuti samo prezime „Katai“.

On je bio najaktivniji u navali srpskog prvaka, ali nije mogao sam bez podrške. Odbrana Zvezde delovala je ranjivo, posebno kad se desi neka brza lopta iz odbrane ka napadu Kairata, ili iz prekida.

Do kraja poluvremena nije bilo mnogo zrelih šansi za drugi gol, Katai se našao u jednoj polušansi u 43. minutu i izblokiran je, a Stanković je imao mnogo šta da kaže svojim igračima u svlačionici.

Nevidljivog Pavkova je u poluvremenu zamenio Lois Dioni, Zvezdino pojačanje iz Anžea, da bi se u ofanzivi dobilo malo poleta.

To se i desilo jer je jedna lopta namenjena njemu, u 51. minutu završila na nozi Nenada Krstičića koji je šutirao u padu preko gola.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Svedoči o igri Zvezde to što ovaj šut bio najbolja prilika do tog trenutka u utakmici. Ipak, samo nekoliko minuta kasnije, sreća je pogledala tim iz Beograda.

Milan Gajić je dobio loptu na desnoj strani, centrirao je po zemlji i Dina Mikanovića je lopta pogodila i od njega se odbila u mrežu Kairata.

To kao da je pokrenulo crveno-bele koji su i u sledećim napadima solidno napadali. Ono bitnije, bili su nešto sigurniji i pozadi jer su se oslobodili grča.

Prekidi su i dalje ostali problem i oni će se ispostaviti prelomnim. Igrao se 78. minut kada je Maki Banjak dobio pas od Jana Vorogovskaja preko odbrane Zvezde i zatresao je mrežu.

Time je postavio i konačan rezultat, ali i težak zadatak pred ekipu Zvezde i Dejana Stankovića, koji će za nedelju dana na svom terenu morati da pobede da se ne bi oprostili od Lige šampiona već posle prvog dvomeča.

Kairat – Crvena zvezda 2:1 (1:0)

(Kante 24, Banjak 78 – Mikanović 57 ag)

Stadion: Almati Ortalik stadion; Gledalaca: Do 5.000; Glavni sudija: Halil Umut Meler; Pomoćnici: Ejsoj, Komurčuoglu, Kardesler.

Kairat: Pokatilov – Mikanović, Dugalić, Alip, Sujimbajev (od 46. Burančijev (od 76. Alikulov)) – Poljakov, Kosović (od 12. Vorogovskaj), Hovhanisjan – Šušenačev (od 68. Banjak), Vagner Lav, Kante. Trener: Kiril Keker.

Crvena zvezda: Borjan – Rodić, Pankov, Dragović, Gajić – Ivanić (od 68. Kanga), Sanogo, Krstičić – Katai (od 84. Bakajoko), Ben (od 90. Falko) – Pavkov (od 46. Dioni). Trener: Dejan Stanković.

Drugo poluvreme:

90+3 KRAJ! Kairat je pobedio sa 2:1

Nisu uspeli crveno-beli da postignu još jedan pogodak, Kazahstanci su se povukli i dobro zatvorili prilaze svom golu i na kraju slavili pred revanš 28. jula u Beogradu.

87′ Pokušava Zvezda, ali slabo…

Više se igra na sredini terena, kod crveno-belih se vidi želja da se izjednači, od Kange kreću napadu uglavnom, ali sve to ne vodi udarcima ili opasnostima po gol Kairata.

LIGA ŠAMPIONA, 2. KOLO KVALIFIKACIJA

Kairat – Crvena zvezda 2:1 (1:0)

(Kante 24, Banjak 78 – Mikanović 57 ag)

19.00 Malme – Helsinki

20.00 Mura – Ludogorec

20.30 Slovan – Jang bojs

21.00 Legija – Flora

21.00 Olimpijakos – Nefči

21.00 PSV – Galatasaraj

Utorak

Alaškert – Šerif Tiraspolj 0:1 (0:0)

(Enrike 83)

Linkoln – Kluž 1:2 (1:0)

(Rosa 45 – Debeljuh 52, 58)

Dinamo Zagreb – Omonija 2:0 (0:0)

(Majer 65, Jakić 81)

Ferencvaroš – Žalgiris 2:0 (2:0)

(Uzuni 25, Nguen 39)

Rapid Beč – Sparta Prag 2:1 (0:1)

(Knazmilner 63, 71 – Krejči 3)

Seltik – Midtjiland 1:1 (1:0)

(Abada 39 – Evander 66)

78′ GOL! Kairat vodi 2:1

Maki Banjak, nekadašnji štoper Partizana prihvatio je loptu pred petercem nedugo posle prekida, šutirao je precizno i savladao Borjana.

77′ Au kakav šut Kange!

Kanga je došao u šansu i šutirao je precizno po zemlji u ugao gola Pokatilova, ali je čuvar mreže Kairata odlično reagovao. Tranzicija Zvezde iz napada u odbranu bila je loša, pa je domaćin vrlo brzo i sam stvorio šansu.

Foto: FK Crvena zvezda

74′ Solidna šansa za Zvezdu

Rodić je spustio sa krila za Krstičića, ali je Dugalić izblokirao igrača Zvezde koji je šutirao na gol i iznudio korner. U nastavku akcije Rodić je dobio loptu na rubu šesnaesterca i pucao je neprecizno.

68′ Deki menja u vezi, Kairat pojačava odbranu

Stanković je umesto Mirka Ivanića uveo svežeg Gelora Kangu, dok je u Kairatu izašao ofanzivac Šušenačev, a ušao je Maki Banjak, nekadašnji odbrambeni igrač Partizana.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

65′ Zvezda diktira igru, ali je na mukama posle prekida

Crveno-beli drže loptu u posedu, Kairat se uglavnom brani, ali iz prekida stvara gužvu kada je Borjan opet bio na mukama. Uspeli su nekako da se odbrane igrači Dejana Stankovića.

58′ Opet Katai kao napast

Šutirao je igrač Zvezde i lopta se od jednog igrača Kairata odbila u korner. Sve opasnije deluje u ovih pet, šest minuta Zvezda na terenu.

57′ GOOOOL! Zvezda je izjednačila na 1:1

Centaršut koji je došao sa desnog krila Dino Mikanović je greškom sproveo u svoju mrežu i crveno-beli su poravnali rezultat.

54′ Opet Katai u šansi

Vukao je loptu na levoj strani i šutirao sa distance, lopta je završila pored gola.

Foto: Starsport

51′ Krstičić promašio šansu meča za Zvezdu

Nije bila idealno odbijena lopta, ali je legla na nogu veziste Zvezde koji je šutirao sa desetak metara u trenutku kada je golman Kairata bio na zemlji. Lopta je otišla preko gola, a prilika u nepovrat.

46′ Počelo je drugo poluvreme, bilo je izmena

Stanković je u igru umesto Milana Pavkova uveo Loisa Dionija. U Kairatu je umesto Sujimbajeva, asistenta kod gola, ušao Burančijev.

Prvo poluvreme:

45+2 POLUVREME! Kairat zasluženo u prednosti

Crveno-beli mogu i moraće bolje u nastavku susreta, jer nisu stvorili nijednu veliku šansu u prvom delu.

43′ Katai ne može sam da napravi razliku

Potrebna mu je podrška, a ako ovako kao do sada bude morao da istrčava svaki napad i igra praktično bez zaleđine, Zvezda će teško do preokreta. Upravo on je šutirao iz solidne situacije, ali je bio izblokiran iskosa sa leve strane.

40′ Probao je da šutira Sujimbajev

Preko gola je otišla lopta igrača Kairata. Pucao je otprilike sa 22 metra i crveno-beli su imali i malo sreće, pošto se Sujimbajev prethodno driblingom izbacio iz igre jednog fudbalera protivničkog kluba.

37′ Sporo, sporo, sporo!

Daleko bolje izgleda ekipa Kairata u jeku sezone i to se vidi na terenu. Zvezda se sporo transformiše iz odbrane u napad, a Kairat prilično brzo stiže do šansi za gol, uglavnom napadima s krila.

30′ Svaki prekid je opasnost po crveno-bele

Čak i aut izveden sa desne strane bio je veoma neugodan. Lopta je išla na Mikanovića, on je glavom prebacio za Vagner Lava ispred peterca u visini desne Borjanove stative i Brazilac je glavom skrenuo loptu pored gola.

27′ Probao je Katai da uzvrati…

Nažalost po njegov tim, šut koji je uputio sa nešto više od 16 metara bio je veoma, veoma loš i neprecizan.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

24′ GOL! Kairat vodi 1:0

Gafurzan Sujimbajev poslao je dobar centaršut iz kornera, Žoze Kante je iskoristio gužvu i najbolje se snašao za pogodak.

20′ Igrači Zvezde uporno forsiraju levu stranu 

Odatle pokušavaju da centriraju kako iz igre, tako i posle uigranih prekida, ali su centaršutevi za sada loši, po zemlji, ili se Kairat korektno brani.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

16′ Troma je odbrana srpskog prvaka…

Brani se Zvezda posle kornera koji je iznudio Kairat, ali je imala problema kada je lopta brzo stigla iz pozadine do Kantea koji bi, da je bolje primio loptu, imao veoma solidnu poziciju za šut.

11′ Krstičić je startovao na Kosovića i meč je prekinut

Iako je delovalo kao veoma lagan start, Kosović se nekako povredio i to je prva prinudna izmena za Kairat.

7′ Šutirao i Ben!

Evo konačno pokušaja igrača Zvezde, sa ruba kaznenog prostora je svoj šut uputio El Fardu Ben, ali je Pokatilov odbranio taj pokušaj.

5′ Mnogo konkretniji Kazahstsanci

Ušli su energičnije u ovaj meč i već su imali i dva prekida posle udarca Hovhanisjana.

2′ Kairat promašio zicer!

Hovhanisjan je povukao loptu otprilike sa polovine terena i prošetao se kroz Zvezdinu odbranu. Suviše lako su ga igrači u crveno-belim dresovima pustili da izađe sam ispred Milana Borjana. Tek u završnici je ostao bez snage sa desne strane iskosa i Borjan je spasao Zvezdin gol.

1′ Počeo je meč u Kazahstanu!

Crvena zvezda napada.

BONUS VIDEO: Testiranje VAR tehnologije u Fudbalskom savezu Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare