Aleksandar Katai; Foto: FK Crvena zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde poraženi su od Kairata na početku kvalifikacija za Ligu šampiona sa 2:1, a utisak posle prvih 180 minuta, računajući i meč na otvaranju Superlige Srbije, je - crveno-beli su miljama daleko od Lige šampiona.

PROČITAJTE JOŠ...

„Škripi“ pre svega u fazi napada, gde igra Zvezde postoji sve dok ne dođe potreba za realizacijom. Tako su i protiv Vojvodine i protiv Kairata relativno lako dolazili do 16 metara, a kada je bilo potrebno završiti akciju makar šutem, ako ništa drugo, dolazilo je do poteškoća, pa su do pogotka stigli zahvaljujući nesmotrenoj reakciji defanzivaca kazahstanskog tima.

Ako na to dodamo i evidentan nedostatak uigranosti poslednje linije, sve je više „crvenih lampica“ koje se pale, a problem sa Dejana Stankovića predstavlja činjenica da je vremena sve manje – pod uslovom da ga za ozbiljnije promene uopšte i ima.

A što se tiče individualnog učinka na meču protiv Kairata…

Milan Borjan – Nije bio kriv kod golova, ali je utisak da je kapiten crveno-belih ipak mogao znatno bolje, pre svega kada je u pitanju komandovanje zadnjom linijom. Tokom čitavog toka meča postojao je evidentni problem sa koncentracijom, a ni Borjan nije uspeo da trgne saigrače.

Foto: Srdjan Stevanovic / Starsport

Milan Gajić – Probijao je desni bek Zvezde, trudio se, kao nagrada stigao je „iznuđeni“ autogol, pošto je nakon njegovog centaršuta i loše reakcije dvojice igrača Kairata lopta završila u golu. Sa druge strane, u odbrani je imao dosta problema, kao i ostali saigrači. Na sve to došao je i nezgodan pad koji je ostavio traga na levom ramenu. Solidna partija ostaće u senci očajnog rezultata.

Milan Rodić – Levi bek Stankovićevog tima kao da je mislima daleko van Marakane, pa je pitanje da li su crveno-beli povukli pravi potez kada su ga ostavili do kraja kvalifikacionog ciklusa. U napadu neprimetan, veliki broj grešaka, u odbrani serija loših postavljanja… Navikao je navijače na bolje, jedino pitanje je da li može da se za samo nedelju dana vrati na prepoznatljiv nivo.

Aleksandar Dragović; Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Aleksandar Dragović – Došao je kao veliko pojačanje, i svojim kvalitetom jeste doprineo, ali je problem očigledna neuigranost sa ostatkom poslednje linije, pa se dešava da u nekim situacijama crveno-beli odreaguju znatno lošije nego što je to bio običaj dosad, bar kada su u pitanju prekidi.

Radovan Pankov – Iznenađenje je bilo ime nekadašnjeg štopera među startnih 11. Ideja kojom se Stanković vodio bila je po svemu sudeći da spreči razvoj igre iz kontranapada, u čemu je uspeo, ali je Zvezdina igra previše izgubila kada su prekidi u pitanju, pa je najjače oružje postalo najveći problem, a upravo nakon jednog Pankov je neshvatljivo loše „ispao“ i ostavio samog Makija Banjaka, koji je loptu zakucao sa pet metara u gol.

Seku Sanogo – Solidna partija, ali ne i više od toga. Dobro je „kvario“ igru rivala, mogao je u par navrata da bude i opasan po gol, ali je u tim situacijama pokazao sve svoje mane na ofanzivnoj strani, pa su crveno-beli prokockali nekoliko solidnih poluprilika.

El Fardu Ben; Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Nenad Krstičić – Kreirao je Zvezdin vezista jednu od najboljih prilika za crveno-bele oduzevši loptu na sredini terena i sjajno uposlivši Kataija, ali je Zvezdino krilo veoma loše završilo akciju. U drugom poluvremenu imao je još jednu sjajnu šansu, i to u 51. minutu, ali je veoma loše šutirao pa je lopta završila preko gola u momentu kada je golman Kairata bio na travi, kao i u 74, kada je nakon pasa sa krila mogao da ugrozi gol Kairata, ali je njegov udarac, nakon intervencije Radeta Dugalića, završio preko gola.

El Fardu Ben – Zvezdin internacionalac evidentno nije u formi, nije se proslavio ni na drugom ovosezonskom meču, a jedini iole uticajniji momenat dogodio se u 7. minutu igre, kada je njegov šut golman Pokatilov lako ukrotio.

Mirko Ivanić – U sezonu je ušao kao najbolji igrač crveno-belih, ali trenutno ne liči na sebe. Loša partija, delom i zbog toga što je igrao više po krilu nego kao plejmejker, a njegovom lošom reakcijom kod kornera u 24. minutu Žoze Kante je došao u poziciju da neometano, sa samo par metara, zakuca loptu u mrežu nemoćnog Borjana. Pokušavao je u nastavku da se trgne, imao je nekoliko solidnih pasova, ali nedovoljno da bi njegovi saigrači izborilii iole bolji rezultat.

Aleksandar Katai – Najbolji pojedinac Zvezde, i to bez konkurencije. Svaki kontakt sa loptom koristio je da napravi višak, ali jednostavno nije imao podršku od strane saigrača, pa su njegovi lepi driblinzi uglavnom imali samo estetsku svrhu.

Milan Pavkov; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Milan Pavkov – Protiv Vojvodine Zvezda je imala problem realizacije kada je na terenu bio Nikola Krstović. Šansu je protiv Kairata dobio ljubimac navijača, i pružio blago rečeno lošu utakmicu. Nije dobio previše lopti, ali i onda kada je izgledalo da bi mogao da uradi nešto pozitivno, nije uspevao. Zamenjen početkom drugog poluvremena.

Izmene

Luis Dioni – Napadač iz Francuske je ostavio tek solidan utisak na prvoj utakmici za 45 minuta igre. Imao je par dobrih dodavanja, u nekoliko navrata je i bio u prilici da ugrozi gol domaćina, dok je njegov šut sredinom poluvremena iz teške situacije završio pored gola. Iako je doveden kao neko ko bi trebalo da premosti period do dolaska Ohija Omojiužanfa iz Moldea, jasno je da su očekivanja od Dionija ipak znatno veća od ovoga što je pružio protiv Kairata. Pogotovo jer alternativu crveno-beli nemaju.

Gelor Kanga – Par solidnih pasova kojima je stvorio višak, jedan više nego dobar šut koji je golman Kairata uspeo da „izvadi“… Kanga je jedan od najboljih fudbalera Crvene zvezde, to je dokazao i za 22 minuta, koliko je dobio nakon ulaska umesto Ivanića, a pitanje kojim će Stanković morati da se pozabavi jeste – zašto mu uz Kataija najraspoloženiji i najkvalitentiji fudbaler već drugu utakmicu počinje sa klupe?

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Aksel Bakajoko – za šest minuta igre uspeo je par puta da dođe do kontakta sa loptom, ali ne i da taj kontakt pretoči u nešto konkretnije.

Filipo Falko – Doveden je kao veliko pojačanje, a šansu je dobio u 90. minutu. Krajnje čudna izmena Stankovića, pogotovo jer je Falko na teren ušao umesto Bena, koji se više nego očigledno nalazi u velikom padu forme. Postavlja se pitanje kakvu ulogu će Italijan imati, s obzirom na to da trener Zvezde nema poverenja u njega ni toliko da ga pusti u igru na duže od nekoliko minuta igre.

Dejan Stanković – Sa Zvezdom je u Ligi Evrope ostavio fantastičan utisak, protiv Milana su crveno-beli bili u igri do samog kraja najviše zahvaljujući hrabroj igri, pa otuda iznenađuje odluka da protiv Kairata crveno-beli izađu znatno defanzivnije nego što je bilo očekivano. Veliki broj mečeva koji su bili „biti ili ne biti“ ima Zvezdin trener iza sebe, ali je problem što je, čini se, ovog puta moglo da prođe i bez toga. Jasno je da je Zvezda kvalitetniji rival, isto kao što je jasno da će i potcenjivanje i precenjivanje kazahstanskog tima skupo koštati Stankovića i crveno-bele. U Kazahstanu su i taktika i izmene i pristup meču bili pogrešni. Druga vezana opomena je tu, ostaje nam da sačekamo i vidimo da li će imati efekta, ili će snovi o Ligi šampiona na stadionu „Rajko Mitić“ biti završeni i pre nego što su zapravo počeli.

Revanš meč je na programu 28. jula na stadionu „Rajko Mitić“, crveno-beli će imati zadatak da stignu minus od jednog gola. Za prolaz je potrebna pobeda od dva pogotka razlike. A s obzirom na to da crveno-beli nisu za dva meča uspeli da pošteno priprete ni Vojvodini ni Kazahstancima, nema ni najmanje dileme da njegovu selekciju očekuje izuzetno burnih i važnih sedam dana priprema.

Ono što je, pak, evidentno, jeste da je plasman u Ligu šampiona uz ovakvu igru nemoguća misija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar