fudbal sudija var
Foto: Reuters/Matthew Childs/Guliver

Arsen Venger, čuveni menadžer Arsenala i čovek zadužen u FIFA za globalni razvoj fudbala, otkrio je neke od novina koje ćemo imati na Svetskom prvenstvu u Kataru, a jedna od njih se odnosi na odluke o ofsajdu.

PROČITAJTE JOŠ:

Fudbal već četiri godine šire primenjuje VAR tehnologiju, koja pomaže sudija u odlučivanju kod spornih situacija, ali ofsajdi u Kataru ne bi trebalo da budu jedna od njih.

Venger najavljuje da će se za ofsajde brinuti samo tehnologija, kako bi se one donosile brže, a dinamika utakmica postajala bolja.

Francuz smatra da postojeći sistem po kom pomoćni sudija podigne zastavicu, pa onda glavni eventualno proverava tu procenu svog kolege, traje prilično dugo.

Odluke koje donosi tehnologija videli smo skorije u tenisu kada su automatizovani sistemi sugerisali da li je loptica u autu, umesto linijskih sudija.

„Moramo da nastavimo progres u brzini donošenja odluka, posebno u smislu ofsajda. Na Svetskom prvenstvu 2022. bićemo mnogo više u mogućnosti da brže dobijamo odluke na terenu. To će mnogo manje zaustavljati utakmice, a upravo za to kočenje se krivi VAR. Ima tu i uzburkanih emocija, ali posle svega morate da znate hoćete li poštenu odluku ili ne“, rekao je Venger za portal „Goal“.

Dodao je da je obavezan da planove FIFA drži u tajnosti, ali je bar govorio o smeru u kom bi stvari mogle da idu.

„Postoji velika šansa da automatske VAR odluke o ofsajdima budu već na Mundijalu 2022. Ne mogu da pričam mnogo o tome, ali to će svakako biti sledeći veliki razvoj u arbitriranju“, objasnio je Venger.

Gledajte Srbiju uz SBB i EON pakete

Utakmice Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine mogu da gledaju svi SBB korisnici, na EON, TotalTV i D3 platformama, a mogu da se prate i ako niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. Dakle, preko bilo kog interneta.

Napomenuo je i da VAR sistem i dalje nije savršen, ali i da će se raditi na njegovom poboljšavanju kako vreme bude prolazilo.

„VAR zahteva mnogo ljudi da bude uključeno i još uvek je skup, ali je koristan i mora da ostane u fudbalu zbog poštenih odluka. Pre je bilo 93 posto dobrih odluka, a danas je taj procenat 97 posto, što znači stotine odluka po jednom šampionatu. To je važno“, naglasio je Venger.

BONUS VIDEO: Najzanimljiviji detalji meča Srbije i Luksemburga

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar