Foto: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru ulaze u finiš i preostalo je samo još jedno okupljanje sredinom novembra, koje će raspodeliti vize za Mundijal i baraž.

PROČITAJTE JOŠ

Srbija je u prvoj polovini grupa u kojoj je neparan broj timova, pa je drugačija kalkulacija za dalji plasman.

Tako je Srbiji preostao samo jedan meč, a Portugalcima dva, jedan je protiv Irske 11. novembra, drugi 14. novembra protiv tima Dragana Stojkovića Piksija.

Srbiju pobeda vodi dalje, a dovoljan će joj biti bod ako dođe do senzacionalne pobede Iraca nad Ronaldom i ekipom.

To je scenario u koji malo ko veruje, svakako – Piksi je najavio juriš na trijumf na pobedu i istorijski plasman na Mundijal, treći za samostalnu Srbiju, posle 2010. i 2018. godine.

Ono što će posebno biti zanimljivo, jeste rasplet u nekoliko ostalih grupa u kojima je dolazilo do velikih iznenađenja.

U grupi B, Švedska ima dva boda više od Španije i drži pol poziciju, što Furiju može gurnuti u baraž. Šveđani će gostovati Gruziji 11. novembra i ako pobede, imaju pravo na remi protiv Španaca na gostovanju u završnom meču. Španija 11. novembra gostuje Grčkoj, pred meč odluke.

C grupa donosi izjednačenost Italijana i Švajcaraca na vrhu tabele sa po 14 bodova, s time da Azuri imaju bolju gol razliku i čekaju Švajcarsku 12. novembra, pa gostuju Severnoj Irskoj tri dana kasnije.  Švajcarcima će poslednji meč biti domaćinski protiv Bugara, takođe 15. novembra.

Zbog neparnog broja mečeva, situacija u D grupi je neizvesna u borbi za baraž, Francuska je pred daljim plasmanom sa prvog mesta. U igri za 2. mesto su Ukrajina, Finska i Bosna i Hercegovina, s time da je Ukrajini preostala jedna utakmica, ostalima po dve.

Foto: EPA-EFE/KOEN VAN WEEL

U grupi E je Belgija već viđena kao mundijalski putnik iako to nije ozvaničila, odmakla je Česima i Velšanima, koji imaju po 11 bodova.

Česi su samo u problemu jer imaju meč više i ostao im je samo meč protiv Estonije, Velšani igraju protiv Belorusa i „zatvaraju“ takmičenje protiv Belgijanaca. Tu će se nadati rasterećenom pristupu lidera grupe, uz kog će svim srcem biti Česi.

Danci su hit kvalifikacija u grupi F, uz Nemačku su jedini obezbedili Mundijal uz gol razliku 27:0, a Škotska je jednom nogom već u baražu sa 17 bodova, četiri više od Izraelaca pred dva završna kola.

U grupi G, Holandija je prva sa četiri vezane pobede, Norvežani ih prate sa 17, Turci sa 15 bodova i sve je u rukama Halanda i ekipe koju smo mi izbacili u prošlom baražu za EURO, pre kobnog meča sa Škotima.

Naredna grupa H donosi posebno zanimljivu situaciju zbog toga što je Hrvatska sebe dovela u podređenu poziciju. Vicešampioni sveta kiksnuli su protiv otpisane Slovačke sa 2:2 i Rusi su preuzeli vrh, pa se pitaju do kraja.

Foto: EPA-EFE/Petr Josek

Rusi igraju sa Kiprom i gostuju 14. novembra Hrvatima, ako pobede Kiprane, dovoljan im je bod u Hrvatskoj.

Sa druge strane, Hrvati imaju gostovanje Malti uoči meča odluke.

Englezi vladaju grupom I, rasplet je u senci albanskog huliganizma u Tirani. Tu je Poljska preskočila Albance i biće u prednosti u borbi za baraž. Albanci uz Andoru igraju protiv Engleske i to je „plus“ za Poljake, koji igraju sa Andorom i Mađarskom do kraja.

Nemci su se prošetali kroz grupu J i obezbedili su već Mundijal, a čak tri tima u igri su za 2. mesto.

Rumuni imaju 13 bodova, Severna Makedonija i Jermenija po 12. Rumuni igraju sa Islandom i Lihtenštajnom, dve najslabije selekcije grupe, pa su u velikoj prednosti. Makedonci gostuju Jermeniji i čekaju Island, Jermenima je završni meč duel sa Nemačkom, pa su Rumuni praktično već viđeni u baražu.

Uz našu nedovršenu grupu, prema trenutnom rangiranju, baražna mesta drže Španija, Švajcarska, Ukrajina, Češka, Škotska, Norveška, Hrvatska, Poljska i Rumunija.

Podsećamo, u baraž ide 10 drugoplasiranih timova plus još dva iz Lige nacije prema plasmanu, a koja već nisu zauzela mesta u kvalifikacijama za prolaz na Mundijal ili odlazak u baraž.

Igraće se tri mini turnira, na kojima će biti polufinala i finala, nakon čega će tri pobednika tih turnira izvaditi vizu za Katar, zbog čega baraž nosi prefiks nikad teži.

Poznato je da će Srbija biti domaćin u polufinalu, dok će domaćinstvo u potencijalnom finalu biti određeno žrebom.

Foto: Flashscore
Foto: Flashscore

 

BONUS VIDEO Vlahović i Piksi: Baraž nas ne zanima, idemo na prvo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar