Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Prelazni rok za klubove van Srbije, bar kada su najjače evropske lige u pitanju, okončan je poslednjeg dana januara, a prvi dan drugog meseca 2022. godine doneo je potvrdu da je srpski fudbal, iz perspektive ostatka Evrope, na izuzetno niskom nivou.

Nije potrebno ići dalje od sledećeg podatka – od čak 90 izlaznih transfera igrača koji su igrali za klubove iz Srbije, računajući i raskide ugovora i završnice pozajmica, tek za četiri je plaćeno obeštećenje, prema podacima portala specijalizovanog za fudbalske transfere, Transfermarkta.

Od njih četvorice, za dvojicu je dobijen sedmocifren iznos, za jednog šestocifren, dok su usluge jednog igrača plaćene petocifrenim iznosom. Ukupno, srpski klubovi su prihodovali manje od šest miliona evra…

PROČITAJTE JOŠ...

Crvena zvezda – 5.5 miliona evra

Crveno-beli su se ove zime rastali sa čak sedam fudbalera. Od toga, pet je otišlo bez finansijske nadoknade (najzvučnija imena su Miloš Degenek i Aleksa Vukanović), za Njegoša Petrovića su dobili milion i po od Granade, dok je najunosniji transfer zimskog prelaznog roka prelazak Marka Lazetića u Milan, za kog je Zvezda dobila četiri miliona evra.

Ovo su ujedno i jedina dva milionska transfera u srpskom fudbalu ove zime.

Partizan – bez prihoda

Klub su napustila četiri igrača, ali Partizan nije ništa prihodovao, pošto je Aleksandar Šćekić u zamenu za čiste papire i odlazak u Zaglembje oprostio dugovanja, dok je sa Žanom Kristofom Bajebekom raskinut ugovor.

Aleksandar Šćekić; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Čukarički – 1.9 miliona evra

Dva odlaska, od toga jedna pozajmica u Želez iz Pančeva, druga transfer u drugi tim hrvatskog Osijeka, takođe bez finansijske dobiti.

Dodatak: 

Po zaključenju teksta Čukarički je dogovorio transfer napadača Đorđa Jovanovića sa Makabijem, a zauzvrat je dobio milion i devetsto hiljada evra.

Vojvodina – bez prihoda

Od trojice igrač akoji su napustili klub, najzvučnije ime je Luka Cucin, ali z anjegove usluge Borac iz Banjaluke nije ništa platio timu sa Banovog brda.

TSC Bačka Topola – bez prihoda

Slobodan Rajković je otišao u MTK iz Budimpešte, desni bek Marko Petković u Honved, Stefan Santrač u Leotar, Đuro Zec u Hanoi, ali nijedan od ovih transfera nije doneo ni dinara timu iz Bačke Topole.

Radnik Surdulica – 65.000 evra

Četiri „izlazna“ transfera, ali i relativno solidan prihod, bar za srpske uslove. Naime, Bogdan Stamenković će karijeru nastaviti u grčkoj Kavali, koja je Radničkom uplatila 65 hiljada evra. Preostala tri su bili raskidi ugovora.

Bogdan Stamenković; Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Mladost Lučani – bez prihoda

Čak šest igrača napustilo je Lučane, ali nijedan nije doneo bilo kakav prihod. Aleksandar Katanić je bez nadoknade otišao u finsku Honku, dok su tri igrača prešla u Zlatibor, jedan u Slogu iz Požege i jedan u Loznicu.

Proleter Novi Sad – bez prihoda

Deset odlazaka, od toga tri pozajmice, četiri raskinuta ugovora, jedan završetak pozajmice… Samo jedan fudbaler je otišao u inostranstvo – Viktor Živojinović u letonsku Rigu.

Metalac Gornji Milanovac – bez prihoda

Od pet igrača koji su otišli, samo je Aleksandar Vasiljević direktno otišao u drugi klub, i to Al Vasl iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Spartak Subotica – 210.000 evra

Subotičani su zimski prelazni rok završili sa prihodom od 210.000 evra, pošto je Mihajlo Ivančević otišao u norveški Odenze. To je ujedno i jedini transfer za koji su Subotičani dobili nešto, pošto je pet fudbalera napustilo Suboticu bez naknade, jedan je pozajmljen, dok su tri igrača dobila odrešene ruke.

Mihajlo Ivančević; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Napredak Kruševac – bez prihoda

Šest igrača otišlo – šest raskinutih ugovora, bez dinara naknade.

Novi Pazar – bez prihoda

Četiri igrača otišla bez nadoknade, sa jednim raskinut ugovor.

Radnički Niš – bez prihoda

Štoper Nikola Stevanović je Čair zamenio Audi Sportparkom u nemačkom Ingloštadu, ali informacije o potencijalnom obeštećenju nema. S obzirom na to da je u pitanju nemački drugoligaš, teško da su Nišlije uspele da izvuku nešto veću cifru. Pored njega, klub je napustilo još sedam igrača – šest besplatnih transfera i jedan raskinut ugovor.

Voždovac – bez prihoda

„Zmajevi“ su se rastali sa šest igrača, pet je otišlo bez naknade, dok je Dragan Perošević pozajmljen Radničkom iz Srema.

Radnički Kragujevac – bez prihoda

Pet odlazaka – tri besplatna transfera, dva raskinuta ugovora.

Kolubara – bez prihoda

Četiri odlaska, ni jedan zarađeni evro.

BONUS VIDEO Vuletić: Kako su prodati Dušan Vlahović i Strahinja Pavlović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram