Kilijan Mbape, Hari Kejn, Kristijano Ronaldo, Robert Levandovski, Adame Traorea
Foto: EPA-EFE/Christophe Petit Tesson/Mike Egerton/FILIPPO VENEZIA/Matthias Hangst/Andrew Couldridge

Prelazni rok ulazi u završnu fazu i u sredu su neke glasine naizgled dobile svoj epilog, ali smo svedoci da se ništa ne sme otpisivati.

Zato smo odlučili da proberemo neke od najskupljih transfera do kojih bi moglo da dođe u poslednjih nedelju dana prelaznog roka. Ako se spekulacije ostvare, govorimo o sumi od oko pola milijarde evra.

PROČITAJTE JOŠ:

Prelazni rok nam je do sada doneo neke od veoma skupih transfera, poput odlaska Džeka Griliša u Mančester siti (117,5 miliona evra), ili prelaska Romelua Lukakua u Čelsi (115 miliona).

Ili transfera Džejdona Sanča iz Borusije Dortmund u ekipu Mančester junajteda (85 miliona). Arsenal se suočava sa jednim od najgorih startova sezone iako je Bena Vajta platio 58,5 miliona, dok Pari Sen Žermen može da se pohvali da je Ašrafa Hakimija platio 60 miliona evra, iako je uz njega doveo još neke top igrače.

Zvezda prelaznog roka je svakako Lionel Mesi, koji je kao slobodan igrač prešao u PSŽ, ali još uvek je na stolu nekoliko glasina koje u milionskom iznosu mogu da probiju „stotku“.

Hari Kejn jeste u sredu rekao da hoće da ovog leta ostane u Totenhemu, ali ne treba zaboraviti da su se i ranije dešavali veliki obrti. Sećate se kad smo svi mislili da nema šanse da Nejmar ode iz Barselone jer mu je otkupna klauzula bila previsoka?

A onda se pojavi PSŽ i iskešira na sto 222 miliona evra, rasturi rekord i odvede igrača, svidelo se to Barsi ili ne? Ovakvi primeri pokazuju i podsećaju da novac vrti gde burgija neće.

Zato se, između ostalog i reči Kejna izrečenih na društvenim mrežama, ne treba držati kao zakucanih u kamenu, iako je želja da ostane među „pevcima“ obostrana.

Hari Kejn morao u karantin po povratku sa Bahama
Foto: EPA-EFE/Ian Walton

„Bilo je neverovatno videti prijem navijača Totenhema u nedelju i čitati poruke podrške koju sam doživeo prethodnih nedelja. Ovog leta ostajem u Totenhemu i sto odsto sam fokusiran da pomognem timu da postigne uspehe“, rekao je Kejn u sredu.

Za njega je Siti ponudio 122, a onda i 150 miliona evra. Ukoliko „građani“ uspeju da „izbunare“ još novca i dodatno se ispruže prema Totenhemu, pitanje je koliko će taj klub biti u stanju da tvrdi pazar.

Jer, može Kejn da bude i Ronaldo Fenomeno lično iz najboljih dana, za 170, 200 miliona se može napraviti čitav jedan tim opasnih igrača.

Toga su svi u fudbalskom poslu svesni, cena je tu da bude dobar marketing. Jer, kad je Nejmar doveden za ogromne novce, svi su potrčali da kupe njegov dres.

FOTO: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
FOTO: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

S druge strane, kad je Mesi doveden za džabe, njegovo ime i činjenica da je PSŽ bio spreman da mu ponudi vrhunske uslove, ponovo su pogurali masu navijača u radnje sa klupskom opremom.

Uz Kejna, treba obratiti pažnju i na slučaj u vezi sa Kilijanom Mbapeom. On je i najskuplji igrač od onih koji bi narednih dana mogli da promene sredinu.

Suština je ukratko u tome da je Mbape voljan da pređe u Real Madrid, a da PSŽ ne želi da ga pusti za pare koje su ponuđene.

Real je do sada dao 160 miliona evra i to zaista jeste „premalo“. Naravno da je to basnoslovna suma novca, ali PSŽ je to shvatio kao uvredu jer zna da je Real skupio više para i da tom zvaničnom ponudom samo „blefira“.

Kilijan Mbape
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Mbape je još pre četiri godine plaćen Monaku 180 miliona evra i niko u PSŽ nije lud da igrača koji je dodatno napredovao proda za manje.

Zato je lepo objasnio Leonardo, sportski operativac PSŽ-a, da je ova ponuda Realova taktika da se u očima igrača prikaže kao onaj koji je pokušao sve da bi ga kupio.

Time održi Mbapea zagrejanog, sačeka sezonu i onda ga dovede kao slobodnog igrača. Mogu da pričaju Parižani kako to nije pošteno, legalno, ovako ili onako, ali je isplativo.

Čak i to što oni iz sveg glasa sad tvrde „prodaćemo Mbapea samo pod našim uslovima“, ne može da pije vodu bogzna koliko dugo, jer se na kraju igrač pita.

nejmar, kilijan mbape
Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Zna koliko je kvalitetan, zna da ga hoće najveći klub na svetu i da ako se sukobi sa PSŽ-om, klub izvlači deblji kraj zbog već uloženih para.

Pitanje je samo koliko Real želi Mbapea sada. Narednih nekoliko utakmica to mogu da nam pokažu i promene mišljenje uprave „kraljevskog kluba“.

Jedan od najzvučnijih transfera do kojih bi moglo da dođe je i odlazak Kristijana Ronalda iz Juventusa.

I tu se javlja kakofonija, pa se čas priča da Ronaldo ostaje, čas da odlazi, čas da traži opcije na tržištu, ali da ga niko neće platiti…

Svega tu ima. Ronaldo i sa 36 godina ima status superstara i u poslednje vreme se priča da je kao Siti i za njega zainteresovan.

Foto: EPA-EFE/FILIPPO VENEZIA

Ovakve priče treba uzeti s rezervom, čak i kada Žorž Mendeš kaže da pregovara sa „građanima“ u Ronaldovo ime. Siti jeste bogat klub, ali nije baš džep bez dna, pa da može da dovodi po pet pojačanja visokog profila kako mu se ćefne.

Ipak, kod Ronalda je slučaj takav da bi on mogao i sada da ode za tridesetak miliona, samo je nedoumica koliko bi pristao da se odrekne plate da bi sebe doveo u tim koji opet može da napadne finale Lige šampiona.

Ukoliko bi prešao u Mančester, bio u ofanzivnoj liniji sa Grilišom i Rahimom Sterlingom – eksplozivni trio!

Žil Kunde je još jedan igrač koji se spominje kao potencijalna meta i skupo pojačanje Čelsija. Priča se o tome da bi „plavci“ mogli da plate Sevilji čak 60 miliona evra za 22-godišnjeg defanzivca.

Sevilja bi time udvostručila sumu koju je pre dve godine platila Bordou (25 miliona evra).

Međutim, ovaj posao zavisi od toga hoće li Kurt Zuma ostati u timu prvaka Evrope. Zavisi i od toga da li je istina da je Kundeova otkupna klauzula skočila na čak 90 miliona evra.

U tom slučaju transfer je verovatno unapred propao. Ipak, kada je reč o prelaznom roku, ništa ne treba tvrditi previše hrabro. Inače, Zuma je povezivan sa Vest Hemom.

Marsel Zabicer je privukao pažnju na sebe, a Lajpcig bi od njega mogao da zaradi veoma unosnih 42 miliona evra. Doduše, nije baš sigurno da bi Bajern Minhen, zainteresovan za Marsela, platio toliko novca.

Foto: EPA-EFE/Carl Recine

Uz to, slavni bavarski klub možda sačeka, pa ako Lajpcig previše zateže, može da dovede igrača i bez obeštećenja, kao slobodnog.

Zato treba pratiti razvoj događaja u „slučaju Zabicer“ narednih dana. On je privukao na sebe pažnju skorašnjim izdanjima u Nemačkoj, ali i u reprezentaciji.

Poslednjih dana se pisalo da klubovi imaju samo usmeni dogovor, mada su iz Lajpciga to negirali.

Foto: EPA-EFE/MATTHIAS SCHRADER / POOL

Još jedna od potencijalnih „bombi“ prelaznog roka do kraja bi mogao da bude Robert Levandovski. Čovek koji je godinu za nama obeležio fantastičnim izdanjima koja nisu nagrađena „Zlatnom loptom“ samo jer je ona lani otkazana.

Vodio je Bajern do titule prvaka Evrope tada, osvojio sve i svašta i usput tresao mreže kako je stigao. Sve do ovog leta kada je zatresao javnost nemačkog giganta pričama da bi otišao iz Bajerna.

Status iskusnog poljskog špica nije još uvek potpuno jasan, ali su se pojavile informacije da ga je menadžer Pini Zahavi ponudio PSŽ-u.

Ukoliko Mbape zaista ode iz kluba pod uslovima koje odredi PSŽ, zašto onda ne bi tu ostao prostor za dolazak Levandovskog?

Foto: EPA-EFE/Carl Recine

Njemu ugovor u Bajernu ističe juna 2023. godine, ali s obzirom na to da ima 33 godine, možda bi sada bio pravi trenutak da se njegova forma unovči.

Od onih potencijalno skupljih prelazaka, treba obratiti pažnju i na to šta će se desiti sa Adamom Traoreom koji bi iz Vulverhemptona mogao da ode u Totenhem.

Spekuliše se da bi mogao u Totenhem za 30 miliona evra. Sve u svemu, poslednjih šest, sedam dana prelaznog roka biće veoma uzbudljivo, pa ne treba da nas začudi ako na tržištu odjekne još poneka „bomba“.

BONUS VIDEO: Mesi je stigao u Pari Sen Žermen

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar