Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Kako bi najvatrenije pristalice volele da znaju šta trenutno prolazi kroz glavu Novaka Đokovića. Nakon dva bolna poraza nalazi se pred jednom od najvažnijih odluka u karijeri jer sad treba ponovo dostići visine nakon manjih ili većih razočaranja.

PROČITAJTE JOŠ

Tri poraza su se duboko urezala u svest Novaka Đokovića. Najpre je tu bio onaj bolan poraz na Olimpijskim igrama u Tokiju od Aleksandera Zvereva nakon preokreta, usledio je i krah nakon što je iscrpljen izašao na megdan Pablu Karenjo-Busti u meču za bronzu, da bi sa suzama završio susret u finalu US Opena protiv Danila Medvedeva.

Sve ovo je navelo Novaka da napravi malu pauzu, promisli o svemu i donese pravu odluku za budućnost. Odustao je od igranja Indijan Velsa, a kako sada stoje stvari za očekivati je da ga prvi sledeći put vidimo na terenu tek na Dejvis Kupu koji se igra krajem novembra u Insbruku (Srbija je u grupi sa Nemačkom i Austrijom).

Upravo ovaj turnir i 10 dana sa prijateljima bi moglo da podigne Novaka i otvori mu vrata još jedne vrhunske sezone. Do tada svi sa nestrpljenjem čekaju da čuju da li će Novak ipak zaigrati u Parizu ili na Završnom mastersu u Torinu.

Novak trenutno odmara u Beogradu i puni baterije pred nove izazove. Uglavnom se posvetio oporavku, a iako svakog dana odlazi u svoj trening centar ne trenira redovno. Pokušava da ponovo pronađe mentalni mir.

Koliko je Novaka pogodio poraz u Tokiju u meču za bronzu svedoče i njegove reči tada još uvek vruće glave.

„Izvinjavam se svim navijačima u Srbiji koje sam razočarao. Znam da su mnogi od mene očekivali medalju, i ja sam. Žao mi je i zbog Nine, ali telo mi je potpuno otkazalo, igrao sam pod lekovima i bolovima i nenormalnom iscrpljenošću“, rekao je Đoković, koji je najavio da planira da učestvuje i na Olimpijskim igrama u Parizu.

U jednom trenutku prilikom minuta odmora kamera je snimila kako Novak ima zalepljene lekove za flašicu vode.

Istakao je da se ne oseća najbolje nakon što je poražen u meču za bronzu.

„Nadam se da me povrede neće sprečiti da nastupim na US Openu. Ne jedna, više ih je“, iskreno je rekao Đoković.

Novak Đoković
Foto: Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Na kraju je i u Njujorku doživeo poraz kada je čitava planeta čekala da vidi ispisivanje istorije i osvajanje sva četiri grend slem turnira u sezoni. Za taj scenario ćemo morati da sačekamo barem godinu dana.

Ipak, zašto je ovo baš jedna od odluka karijere? Ukoliko se setimo teškog i neočekivanog poraza Novaka od Huana Martina del Potra u prvom kolu Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru i sezone nakon toga jasno je zašto Đoković mora da bude posebno oprezan.

Tokom 2017. godine su veliki napori na Igrama doveli do plaćanja ceha u vidu povrede lakta, pa je morao da propusti šest meseci tokom 2017. godine. To je jedina godina od 2011. kada Novak nije uspeo da osvoji nijedan grend slem pehar. Ipak, nakon nje je usledila renesansa.

Novak Đoković Foto: REUTERS/Mike Segar

On je februara 2018. godine objasnio kroz šta je prolazio, ali kako kroz karijeru nije navikao da se žali na povrede o tome je baš, baš retko govorio.

„Dragi moji, želeo bih da podelim sa vama novosti o mom oporavku. Već dve godine koliko imam povredu dobijam različite dijagnoze, mišljenja, preporuke šta da radim… Moram da priznam da mi je bilo jako teško da presečem i odlučim šta da radim, baš zato što nisam dobijao ista mišljenja od lekara. Pauzirao sam šest meseci uveren da će to biti dovoljno da se oporavim, ali i posle svih terapija i odsustva i dalje sam osećao bol. Pokušao sam da se takmičim na Australijan openu, nedostajalo mi je da se borim na terenu i zato sam morao da probam. Dogovorio sam se sa timom da ću posle turnira pokušati sa drugim opcijama za oporavak. Zato sam pre par dana imao medicinsku intervenciju lakta u Švajcarskoj, pa me sada čeka kraća pauza.

Čini mi se da sam na dobrom putu da se oporavim potpuno, ali znajte, ovo je baš veliki izazov. Uvek sam se trudio da na najbolji način brinem o sebi i zato sam uspevao toliko godina da igram na vrhunskom nivou. Razmišljam pozitivno i verujem u brz oporavak sa nadom ću uskoro moći ponovo da izađem na teren i da radim ono u čemu istinski uživam“, napisao je Đoković februara 2018. godine.

Nakon toga je usledila prava žetva trofeja, osvojio je od Vimbldona 2018. godine do kraja 2020. godine čak sedam grend slem turnira od 13 koliko je odigrano u tom periodu. Zaista impresivno.

Ipak, nema sumnje da Đoković dobro poznaje sebe i limite i prednosti svog tela. Samo je pitanje kada će i javnost saznati šta je definitivno prelomio.

 

BONUS VIDEO Novakova imperija od Amerike do Srema

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare