Foto: Starsport

Crvena zvezda jeste završila takmičenje u Ligi Evrope, ali je pokazala zube drugom najtrofejnijem klubu u Evropi. Veliki Milan koji ima sedam titula Lige/Kupa šampiona, uspeo je da izbori osminu finala takmičenja bez da je savladao crveno-bele (2:2 u Beogradu, 1:1 na San Siru).

Crveno-beli, koji su početkom 21. veka znali ozbiljno da frustriraju navijače porazima od ekipa koje su daleko ispod ranga kluba, u četiri poslednje sezone igraju daleko bolje od svake prognoze.

PROČITAJTE JOŠ

Dva puta je izborena nokaut faza Lige Evrope, a dva puta je Zvezda igrala u grupnoj fazi Lige šampiona.

ČETIRI ZAPAŽENE EVROPSKE SEZONE

U sezoni 2017/2018, prvoj pod palicom Vladana Milojevića, crveno-beli su uspeli da postanu prvi tim koji se plasirao u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja sa kvalifikacijama započetim u prvom kolu. Padali su Florijana, Irtiš, Sparta i Krasnodar. Pre nego što je usledila grupna faza, dugo, dugo čekana grupna faza nekog takmičenja (od sezone 2007/2008)!

Dve pobede protiv Kelna (pamti se čuveni gol Boaćija u Nemačkoj) uz remi sa Arsenalom i dva nerešena ishoda sa Bate Borisovom učinili da Zvezda prvi put izbori proleće u Evropi u 21. veku!

Tamo je za jedan nesrećni gol bio bolji CSKA iz Moskve.

Godinu dana kasnije je Zvezda postala i prvi tim koji je uspeo da uđe u Ligu šampiona od prvog kola, a onda je sačekala grupa „smrti“: Napoli, Pari Sen Žermen i Liverpul. Crveno-beli su remizirali sa Napolijem i raspalili maštu navijačima pobedom nad Liverpulom sa 2:0. Milan Pavkov je tako doživeo da mu stadion skandira, a bio je ovo prvi trijumf srpskog tima u Ligi šampiona u ovom formatu.

Sezonu kasnije se Zvezda još jednom našla u grupnoj fazi, ovog puta sa Bajernom, Totenhemom i Olimpijakosom. Tako se nastavio trend da Zvezda ili u grupnoj fazi ili u kvalifikacijama igra sa kasnijim finalistom ili osvajačem pehara. Bajern je podigao trofej na kraju sezone i surovo očitao lekciju Zvezdu sa 6:0 i 3:0.

Ove sezone je Zvezda takmičenje počela protiv Evrope (5:0), zatim je usledio meč sa Tiranom (1:0), dok je Omonija slavila posle penala sa 4:2. Tu nije bio kraj jer je Zvezda u kvalifikacijama za Ligu Evrope uspela da savladala Ararat sa 2:1 i izbori grupnu fazu.

Gent je dva puta pao u grupi (2:1, 2:0), sa Hofenhajmom je Zvezda remizirala (0:0), dok je Slovan uništen na „Marakani“ sa 5:1, u Češkoj bilo 0:0.

Zvezda je igrala lep napadački fudbal i u istom svetlu se predstavila i protiv moćnog Milana.

Malo joj je sreće i iskustva u ovako važnim mečevima nedostajalo da izbaci i „rosonere“ iz takmičenja. Crveno-beli su postigli tri gola, ali su primili dva pogotka sa penala i jedan nakon nespretne intervencije Radovana Pankova.

Zvezda se isprsila pred velikanom i pokazala da nastavlja da napreduje. Uz malo sreće su ovi redovi mogli da zvuče i drugačije, pa je malo falilo da i Mančester junajted dođe na stadion „Rajko Mitić“.

BLAMAŽE PROTIV ANONIMUSA

I jesu ovi rezultati fascinantni, ali je još čudnije kada znamo da je Zvezda u jednom momentu pala na 206. mesto UEFA rang liste! Od četvrtka uveče je sebi obezbedila 50. mesto – toliko su se stvari preokrenule za samo pet godina!

Sećaju se ipak i dalje živo navijači šamara od Sasuola kada je Zvezda izgledala kao razbijena vojska u Italiji 0:3 u plej-ofu za Ligu Evrope. Pre toga je bugarski Ludogorec uspeo da izbaci crveno-bele ukupnim rezultatom 6:4, pomalo neočekivano jer su crveno-beli bili favoriti u tom duelu.

Ipak i to ne boli kao kada Kairat iz Kazahstana uspeo da šokira crveno-bele u prvoj rundi takmičenja za Ligu Evrope! Kazahstanci su slavili sa 2:0, a kasnije i 2:1 i tako ubedljivo izborili sledeće kolo. Tako je Zvezda u dve sezone odigrala samo jednu rundu kvalifikacija za evropska takmičenja jer je  generacija pre toga izbačena iz Evrope! Ninković, Mrđa, Dauda, Pečnik ostali su uskraćeni za priliku da se okušaju na evropskoj sceni nakon osvojene titule u domaćem prvenstvu.

Poraz od Apoela u sezoni 2008/2009 nije bio poraz od anonimusa, ali jeste bio neočekivan u tom momentu. Kiprani su izborili treću rundu kvalifikacija za Ligu Evrope zahvaljujući pravilu o golu u gostima (3:3, 2:2). U ovaj red spada i poraz od Slovana iz Libereca sa ukupnih 4:1 i još jednom čekog predstavnika Slavije koja je slavila ukupnim rezultatom 4:2, iako su navijači verovali da nakon bruke u Pragu crveno-beli mogu da preokrenu rezultat na „Marakani“.

ŽREB SLAO NAJBOLJE TIMOVE

Ostali su željni navijači velikih rezultata tih sezona jer ni žreb nije slušao želje navijača.

Mnogi se živo sećaju dvomeča sa Milanom iz 2006. godine u kvalifikacijama, istih onih „rosonera“ koji će se te godine popeti na vrh Evrope po sedmi put! Kaka, Sedorf, Pirlo, Inzagi, Dida… Ekipa od koje su drhtali svi u Evropi relativno lako je uspela da prebrodi crveno-bele…

Ispadala je Zvezda i od Bajera iz Leverkuzena (0:0, 0:3) koji je te sezone igrao finale Lige šampiona protiv Real Madrida… U sezoni 2007/2008 Zvezda je takmičenje počela kvalifikacijama za elitno evropsko takmičenje. Ipak, Glazgov Rendžers je bio prevelik zalogaj, a dugo se pamtio gol Naća Nova u sudijskoj nadoknadi u Škotskoj. Zvezda se preselila u UEFA kup, a takmičenje je završila na petom mestu u grupi sa Bajernom, Arisom, Boltonom i Bragom (sva četiri poraza). Te godine je tim iz Glazgova igrao finale Kupa UEFA sa Zenitom!

Bili su tu i tragični poraz od Bordoa u eri Roberta Prosinečkog ili relativno lako ispadanje od Rena. Protiv Bordoa u Francuskoj je Nikola Mikić postigao gol u završnici meča, gol koji je Zvezdu mogao da odvede u Ligu Evrope. Ipak, samo koji minuta kasnije je Nikola Maksimović reagovao nespretno, a onda je Bajković napravio penal. Bordo je iskoristio šansu i prošao dalje…

Zvezda je u sezoni 2002/2003 poražena u istorijskim duelima sa rimskim velikanom. Lacio je bio lišen pomoći Siniše Mihajlovića i Dejana Stanković koji su odbili da igraju protiv crveno-belih, ali su Italijani ipak zasluženo prošli dalje i u toj sezoni stigli do polufinala evropskog takmičenja.

Ipak, sva ova ispadanja su naplaćena u četiri sezone za nama. Zvezdi se vraćalo i na žrebu, a crveno-beli nastavljaju da igraju sjajno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar