Foto: EPA-EFE/Vince Mignott

Kao da se ne radi o jednom od najvećih klubova u Evropi...

Kada je Tod Boli, američki biznismen i investitor, postao vlasnik Čelsija zamenivši Romana Abramoviča, bilo je jasno da klub ulazi u novu eru, ali da će ulaganja biti i te kako visoka, u najmanju ruku onakva kakva su bila i za vreme Rusa.

Već u zimskom prelaznom roku „plavci“ su rešili da odreše kesu, pa su potrošili čak 356 miliona dolara na pojačanja. To znači da su potrošili više od bilo kog drugog kluba na svetu, ali im to nije pomoglo da izađu iz rezultatske krize. Naprotiv, situacija je još dramatičnija, pa su u klubu popaljeni gotovo svi alarmi, a atmosfera nikako nije prijatna.

Međutim, deluje da su problemi bili vidljivi i mnogo pre zimskog prelaznog roka, a trener Grem Poter našao se na udaru javnosti i analitičara još od kada je seo na klubu londonskog tima u septembru prošle godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Imao je Čelsi dobar period sa njim na klupi, upisano je šest pobeda i dva remija u nizu, ali igra nije bila baš ubedljiva.

U novoj 2023. godini, Čelsi je upisao samo jednu pobedi i to protiv Kristal Palasa na svom terenu rezultatom 1:0. Pored toga zabeležio je još šest poraza (trenutno tri u nizu), kao i četiri remija, a posebno bolno bilo je ispadanje iz  FA kupa od Mančester sitija sa 4:0.

Nisu se „plavci“ proslavili ni u Ligi šampiona, pošto su u prvom meču osmine finala izgubili od Borusije Dortmund sa 1:0 i revanš će im verovatno biti i meč kojim bi mogli da spasu sezonu ili potpuno potonu, jer su već ostali bez drugih trofeja.

Nakon serije loših rezultata, stolica Grema Potera je i te kako uljuljana, ali mu je uprava pružila poverenje i odlučila da nastavi sa razvojem ekipe i pokuša da je digne iz ponora.

Poter je pre Čelsija vodio Brajton, pa mu je ovo bez ikakve sumnje posao i šansa karijere, ali ako je uprska, pitanje je da li će ikada ponovo biti na tom nivou i dobiti poverenje nekog fudbalskog velikana.

NE PROPUSTITE:

Čelsijev tim jeste sastavljen za budućnost, ima tu mnogo mladih igrača, može se reći i talentovanih klinaca, ali gledajući utakmice, može se zaključiti da nema tu preterane želje i muške borbe, kao ni efikasnog napada, koji je neophodan za najveće rezultate u kontinuitetu.

Tokom zime kao najskuplje pojačanje doveden je Enco Fernadez nakon transfer drame sa Benfikom, a plaćen je 121 milion evra. Enco je u Kataru bio najbolji mladi igrač Mundijala, ali je do sada u Čelsiju bio direktan krivac za nekoliko golova (lako ispadao na sredini ili zadnjoj liniji), upisao je svega jednu asistenciju, pa se od njega tek očekuje da zablista i opravda uložen novac.

Mikajlo Mudrik je dolaskom u Čelsi postao najplaćeniji Ukrajinac u istoriji fudbala, pošto je njegov transfer koštao 70 miliona evra, plus 30 koji bi trebalo da dođu kroz bonuse za Šahtjor. Iako igra u napadu, Mudrik do sada nije imao ni gol ni asistenciju za Čelsi, a čak nije siguran ni kao starter kod Potera.

Foto: EPA-EFE/Peter Powell

Od ofanzivaca dobro je plaćen i Žoao Feliks, koji je stigao a pozajmicu iz Atletiko Madrida za 11 miliona evra. On je na debiju za Čelsi dobio crveni karton, propustio je tri utakmice, a jedini gol mu je za sada protiv Vest Hema u Premijer ligi, iako je bio standardan protiv Borusije, Sautemptona i Totenhema.

Tu su i ostala pojačanja poput Benoe Badijašila, Nonija Maduekea, Malo Gusta, Andreja Santosa, Davida Datra Fofane, a očekuje se i dolazak Kristofera Nkunkua iz Lajpciga na leto. Nešto ranije doveden je i Mark Kukurelja, baš iz Brajtona, ali je on daleko od vrhunskog nivoa, bar ako se sudi po prikazanom do sada.

Niko od pridošlica za sada nije uspeo da napravi razliku u pozitivnom smislu, da zasija, a svako se uklopio u opšte sivilo Čelsija u poslednja dva meseca i kao da niko nema nameru da odskoči, bar tako izgleda na terenu.

Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Sudeći prema svim potezima kluba u poslednje vreme, jasno je da neki plan postoji, ali samo gomilanje mladih igrača neće doneti rezultatski uspeh i trofeje, koje zahtevaju navijači. Jasno je da je konkurencija u Engleskoj velika, da je Premijer liga iz godine u godinu sve neizvesnija, ali Čelsijevo trenutno 10. mesto na tabeli je ravno tragediji za klub.

Ako se u Ligi šampiona ne dogodi čudo, „plavci“ će ostati bez Evrope sledeće sezone, što može da se iskoristi i na pozitivan način. Čelsi će praktično imati godinu dana za razvoj i uigravanje mladog tima, koji zaista može da bude konkurentan na svim poljima, ali uloge se moraju bolje podeliti, a Poter treba da pokaže zašto je dobio poverenje uprave i krene stopama Mikela Artete, koji se sa Arsenalom nakon nekoliko teških godina sada bori za titulu Premijer lige.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Važno je da na leto Čelsi reši i pitanje ostanka ili odlaska mnogih igrača poput Matea Kovačića, Ngolo Kantea, Rahima Sterlinga, Pjera Emerika Obamejanga, Eduarda Mendija… Kada se situacija potpuno „pročisti“ biće jasnije u kom smeru Čelsi želi da ide i kakav sistem igre želi da uspostavi Poter, potšo je doveden za duge staze, jer bi u suprotnom već „popio“ otkaz.

BONUS VIDEO Kristijano Ronaldo postigao četiri gola i proslavio veliki jubilej

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar