Naser Al-Kelalifi
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ne piše mu se dobro, ako se tvrdnje aktiviste ispostave tačnim

Vlasnik Pari Sen Žermena, bogati katarski biznismen Naser Al Kelaifi optužen je za kidnapovanje i mučenje aktiviste i francuskog državljanina Taiba Benabderahmanea.

Istraga protiv Kelaifija pokrenuta je u tri suda u Parizu, a Benabderahmane je podneo tužbu i navodno dostavio dokaze o torturi koje je trpeo.

Ceo slučaj odigrao se 2020. godine, a razlog su bili kompromitujući dokumenti vlasnika PSŽ-a.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako prenose francuski mediji na čelu sa čuvenim „L’Ekipom“, aktivista je optužio Kelaifija da je navodno naredio njegovu otmicu, pretnje i mučenje.

Tužbe su podnete pre nekoliko meseci, a nakon konstantnog pritiska advokata, istraga je otvorena i ako se tvrdnje aktiviste ispostave tačnim, vlasniku kluba iz Pariza se ne piše dobro.

Advokati su kritikovali francuski sudski sistem, koji navodno „štiti bogate“, te su kritikovali i njegovu sporost u donošenju odluka.

Naime, aktivista Taib Benabderahmane se 2020. vratio u rodni Katar gde je otvorio kancelariju za lobiranje. Kritikovao je Kelaifija, ukazao na korupciju pri dodeljivanju prava za organizaciju Mundijala, kao i na kršenje ljudskih prava tokom izgradnje stadiona.

Kritikovanje je vremenom postalo sve žešće, ukazivao je Taib i na dokumentaciju o kriminalnim aktivnostima Kelaifija, pa je ubrzo nakon toga uhapšen i sproveden u zatvorem gde je mučen. Potom je stavljen u kućni pritvor, da bi u novembru 2020. bio deportovan iz katara uz trajnu zabranu povratka u ovu državu.

Postoje indicije i da Benabderahmane poseduje i video snimke na kojima su Kelaifi i njegova ljubavnica, kao i kompromitujuće audio-snimke telefonskih razgovora sa Žeromom Vacvekom (FIFA) i katarskim emirom Tamimom Bin Hamadom Al Tanijem, a sve u vezi organizacije SP u Kataru 2022, kao i dodeli TV prava.

Al Kelaifi je u vlasnik BeIN korporacije, koja treba da dobije TV prava za prenos Mundijala 2026. i 2030. godine, pa je i to sada dovedeno u pitanje.

BONUS VIDEO Izjava Lea Mesija posle velikog finala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar