Foto: EPA/MAURIZIO DEGL'INNOCENTI

Neobična životna priča.

Nisu sve fudbalske priče glamurozne i ne završavaju se sve karijere sa brdo zarađenih para i luksuzom da ne moraš da radiš ništa u životu.

Mnogo je više onih drugih, a neki završe i kao majstori na građevini.

PROČITAJTE JOŠ

Samo, ne mora to nužno da bude loše.

Kristijano Rigano (49) je početkom milenijuma igrao u Italiji za Fjorentinu i Empoli, a najviše se istakao u Firenci, za koju je na 94 utakmice postigao 57 golova. Kasnije se okušao u španskom Levanteu i nekim drugim manjim italijanskim klubovima, poput Ternane, Mesije i Kremonzea, a karijeru je završio 2011. kao igrač Rondinele. Bio je poznat po svojoj fizičkoj snazi i ubistvenoj egzekuciji, a danas je daleko od fudbalskih terena.

Rigano radi kao zidar na građevini.

„Znam da radim dve stvari u životu: da postignem golove i da zdam. Nakon što sam prekinuo fudbal, vratio sam se svom poslu. Sviđa mi se i ponosan sam na to“, rekao je Rigano za „Corriere dello Sport“.

Novinari su ga pronašli u blizini Firence na gradilištu po velikoj vrućini.

Rigano je u karijeri postigao preko 300 golova na 520 utakmica, od Serije D do Serije A. U Firenci je i grafit „Bog oprosti, Riga – ne“, posvećen strelcu koji je iz treće ušao u prvu ligu sa Fjorentinom.

„Ovo sam ja. Volim da gradim i popravljam stvari. Pošto me niko nije zvao za trenera, vratio sam se svom poslu. Volim fudbal, ali nisam za ovaj danas, uglavnom po meri sponzora. Zarađivao sam dobro u karijeri i srećan sam zbog toga. Ipak, u celoj svojoj karijeri sam zaradio ono što dans igrači iz srednje klase zarade za dva do tri meseca. Tako da sam morao da se vratim na posao.“

Rigano je 2006. postigao 19 golova za Mesinu u 26 utakmica i bio je treći strelac Serije A, posle Frančeska Totija i Kristijana Lukarelija.

Očekivao je poziv selektora Roberta Donadonija, ali se to nije dogodilo. Na kraju zaključuje:

„Imao sam čast da igram protiv Del Pjera i Batistute… Ja sam vam staromodan, kao i na poslu. Dajte mi parče zemlje i sa dvojicom kolega mogu sagraditi kuću“.

BONUS VIDEO Najbolji golovi sezone 2022/2023 u Bundesligi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar