Kristijan Eriksen već sada nosi epitet zaboravljenog igrača, a ako ne bude doneo pravu odluku ovog januara mogli bismo da mu prišijemo i ono "bivši". Danac se nalazi pred velikom odlukom u karijeri, a njegova sudbina sve više podseća na golgote koje su u Italiji proživeli naš Miloš Krasić i Nemanja Vidić.

Od dolaska u Inter nikako se nije snašao. Za razliku od Premijer lige gde je bio jedna od glavnih zvezda, u Seriji A je bio samo statista, i to jedan od onih koje ne angažuju producenti baš često.

PROČITAJTE JOŠ

Odigrao je 38 utakmica u dresu nero-azura, postigao četiri gola i upisao tri asitencije, ali daleko je to od blistavih partija u Totenhemu.

„Da li je Eriksen na tržištu? Rekao bih da jeste. Ali nije to kazna. Jednostavno, on je igrač koji je imao nekoliko problema sa privikavanjem na život u Interu. Možemo reći da nije funkcionalan za ekipu, ali to je objektivan razlog koji ne umanjuje njegov profesionalizam“, rekao je Đuzepe Marota, izvršni direktor Intera.

Ipak, kako nas je to sudbina Eriksena podsetila na Vidića i Krasića?

Baš kao i Eriksen i Vidić dolazi u Inter kao izgrađena zvezda Premijer lige. Eriksen je proglašavan za „novog Luku Modrića“, dok je Vidić i danas po mnogim ocenama najbolji defanzivac koji je ikada igrao na engleskoj travi.

Vidić po dolasku u Inter ne liči na onog starog igrača i njemu ova sredina nije prijala. Nije zaboravio kako da hvata najbolje napadače sveta, ali izgubio je na brzini.

Očekivalo se da se taj nedostatak ne primeti u toj meri u Seriji A, ali jednostavno Vidić više nije bio pravi. U Interu je odigrao i manje mečeva od Eriksena (28 naspram 38), ali mnogo više minuta (2.442 prema 1.449) i onda odlučio da je vreme da se oprosti od fudbala.

Samo godinu i po dana po dolasku u Italiju odlučio je da se penzioniše, 18. januara 2016. godine. Nije mu odgovarala Italija, baš kao što i Erikson sada ima problema da pronađe zajednički jezik sa saigračima, ali i trenerom.

I tu zapravo dolazimo, do drugog dela priče i odnosa Antonija Kontea i Miloša Krasića.

Kada ovaj italijanski strateg izgubi poverenje u nekog igrača za njega on više i ne postoji. Veliki broj velikih igrača nije uspeo da prihvati njegovu filozofiju fudbala, pa su brže bolje „dizali sidro“ iz klubova.

Bolje od svih je to osetio Krasić koji je već bio u ozbiljnom nokdaunu a dolazak Kontea u Juventus samo je učinilo da Srbin postane prošlost „stare dame“.
Konte mu nije pružio ni pravu šansu jer jednostavno Krasića nije bilo u njegovim planovima, a nije želeo ni da se bavi podizanjem samopouzdanja ovom fudbaleru.

Na meču sa Bolonjom je Krasić pao nakon duela sa jednim defanzivcem, sudija je dosudio penal, a tek nakon meča je utvrđeno da kontakta nije ni bilo.

Tako je krenulo linčovanje Krasića u medijima (istog onog Krasića koji je veličan nakon što je spakovao het-trik Kaljariju), pa je čak u FS Italije odlučio da ga suspenduje na dva meča zbog „izuzetno nesportskog ponašanja“. Prevelika kazna za jedno obično simuliranje.

„Kada je sudija pokazao na belu tačku, bio sam ubeđen da me je Portanova zakačio ili odgurnuo. Snimak je pokazao drugačije i na mene se obrušila cela Italija. Medijska hajka je bila nepodnošljiva i sve je krenulo nizbrdo. Da se sada vratim u prošlost, prišao bih sudiji i zamolio ga da poništi taj penal za Juventus. Grizla me je savest i nisam više bio onaj isti Krasić“, rekao je godinama kasnije.

Foto: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Pod komandom Kontea je odigrao samo devet mečeva u sezoni 2011/2012, a onda avgusta 2012. godine prešao u Fenerbahče. Sa Italijanom kompromisa nema, a kada vas precrta, vreme je da se pakuju koferi…

I tako se vraćamo na Eriksena, koji je ove nedelje bukvalno pakovao stvari i otišao za Dansku da bi se pozabavio „porodičnim problemima“.

Sada treba da donese pravu odluku, da li da ode u Arsenal, mrskog rivala Totenhema ili da pojača Pari Sen Žermen. U pravom se rascepu nalazi jer zna kako se igra u Premijer ligi i da mu taj stil fudbala odgovara, ali bi pak zabio nož u srce navijačima kluba za koji je odigrao 305 mečeva, postigao 69 i namestio još 89 golova.

Sa druge strane, francusko prvenstvo jeste nepoznato, ali bi ga na „Parku prinčeva“ sačekalo dobro poznato lice. Trener Maurisio Poketino je naglasio da bi voleo da ponovo sarađuje sa Eriksonom.

Tik-tok, tik-tok… Erikson je sada pred odlukom karijere nakon najveće greške, a bilo bi šteta proglasiti ga bivšim igračem sa samo 28 godina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar