Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Pol Pogba, zvezda Juventusa i osvajač Mundijala 2018. godine sa reprezentacijom Francuske, suspendovan je na četiri godine zabrane igranja fudbala nakon što je bio pozitivan na doping testu.

Vratio se u Juventus poznati Francuz, očekivalo se da će biti srce ekipe trenera Masimilijana Alegrija, ali se to nije dogodilo.

Upisao je ove sezone samo dva nastupa u Seriji A, usledilo je par meseci zatišja i na kraju – odluka o četiri godine suspenzije.

PROČITAJTE JOŠ

Pogba je 11. septembra 2023. godine suspendovan nakon što mu je pronađen testosteron u uzorku krvi nakon utakmice protiv Udinezea 20. avgusta te godine.

Kako je još jednom uzorak bio pozitivan 6. oktobra, Pogba je udaljen iz fudbala a preostalo je da sačeka zvaničnu kaznu.

Pol Pogba
Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Ona je stigla krajem februara, pa će Pogba biti onemogućen da igra fudbal u naredne četiri godine.

Saigrač Dušana Vlahovića će 15. marta napuniti 31 godinu, pa će u trenutku isteka suspenzije biti nadomak 35, što znači da je ovo ujedno izvestan kraj karijere nekadašnjeg fudbalera Mančester junajteda.

Fudbaleri koji nisu uspeli da ispune svoj potencijal glavna su tema  svake godine. Nekada talenat nije dovoljan da se postane najbolji na svetu, potrebno je za to da se poklopi mnogo stvari.

Biti spreman za odricanje, malo sreće, ali i puno pameti. Neke od ovih kategorija ispunio je Pogba, ali deluje da se nešto promenilo u poslednjim godinama, te je njegova karijera dobila potpuno drugačiji rasplet.

Kada je 8. avgusta 2016. godine pojačao Mančester junajted, postao je rekorder pošto je tim sa „Old Traforda“ za usluge svog nekadašnjeg omladinca „staroj dami“ platio 105 miliona evra.

Foto: EPA-EFE/Michael Regan / POOL
Foto: EPA-EFE/Michael Regan / POOL

Niko nije očekivao da će njegova karijera doživeti sunovrat nakon toga. Nije ovaj doping skandal bio prvi u kome je učestvovao nekadašnji prvak Mundijala.

Matijas Pogba, njegov brat, najavio je u avgustu 2022. godine da će otkriti detalje u vezi sa Polom i njegovim agentom Rafaelom Pimentijem.

Kako to otkriće ne bi videlo svetlo, Matijas je od Pogbe tražio 13 miliona evra i na taj način ga je ucenjivao.

Sve se završilo time što je Matijas završio u zatvoru iz kog je pušten krajem decembra 2022.

Pol Pogba i Kilijan Mbape
Pol Pogba i Kilijan Mbape; Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Kada se vratimo na teren i pogledamo sa kojom je lakoćom Pogba igrao do transfera u Mančester, ali i neko vreme u Engleskoj, bude vam prosto žao zbog čega je rešio da „odustane“ od toga.

Imao je razoran šut, jedan od najboljih driblinga u Seriji A, a kada na to dodate pas kojim je lomio protivnike bude vam jasno zašto su nakon njega počeli da troše klubovi toliki novac.

Za Francusku je odigrao 91 meč, a postigao je 11 golova i 2018. godine je uzeo zlato na Svetskom prvenstvu.

U karijeri je na 446 mečeva postigao 76 golova, a uz to je dodao i 99 asistencija. Može da pokrije svako mesto u defanzivi, ali je po potrebi znao i da pokrije mesto ispod napadača.

Pol Pogba, Fudbalska reprezentacija Francuske
Pol Pogba, Fudbalska reprezentacija Francuske; Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

„Pogba mi nikada nije predstavljao brigu. Kada je na terenu, radi vredno, istinski je profesionalac i ponosit mladić. Ne mogu samo da sedim i da pričam o agentima i glasinama. Ima još nekoliko godina ugovora sa nama i iz moje vizure, fantastičan je otkako se vratio treninzima. Postoji agenda protiv Pola, ali on je vrhunski momak, veliki profesionalac zlatnog srca“, govorio je bivši trener Mančester junajteda, Ole Gunar Solšer, tokom leta 2019. godine, kada se pričalo da bi Francuz mogao i u Real Madrid.

Dušan Vlahović i Paul Pogba Foto: Agn Foto/LiveMedia / ipa-agency. / IPA / Profimedia

„Saznao sam od Nacionalnog antidoping tribunala za odluku i verujem da ona nije pravedna. Tužan sam, šokiran i slomljenog srca jer mi je sve što sam stekao tokom fudbalske karijere oduzeto.

Kad budem završio sa legalnim restrikcijama otkriću kompletnu priču i sve će biti jasno, ali nikada nisam namerno uzeo bilo kakav suplement kako bih narušio doping pravila.

Kao profesionalni sportista nikada ne bih uradio bilo šta kako bih poboljšao svoje nastupe na nedozvoljen način, i nikada ne bih iskazao nepoštovanje ili varao druge sportiste i navijače timova za koje sam igrao, ali i protiv kojih sam nastupao“, napisao je Pogba uz najavu žalbe na odluku o suspenziji.

BONUS VIDEO Dva gola Mitrovića protiv Raeda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar