Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kroz Crvenu zvezdu i Partizan proteklih godina prošao je veliki broj fudbalera iz inostranstva. Pojedini su ostavili više nego dobar trag, ali je nemoguće zanemariti i one koji su više koštali klubove sa Autokomande nego što su im doneli.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako je promašaja u dolaznim transferima bilo više, ipak se nećemo baviti onima koji su bili takozvani „niskorizični“, a koji se nisu isplatili, poput Elija Babalja kod Crvene zvezde ili Vašingtona kod Partizana.

U obzir smo uzeli samo fudbalere koji su došli u klub pod oreolom velikih pojačanja i koji je trebalo da predstavljaju nosioce igre, ali su umesto toga Ljutice Bogdana i Humsku napustili pognute glave, nakon čega se više nikada nisu oporavili i vratili na iole ozbiljniji nivo fudbala.

Crvena zvezda

Radživ van la Para

Radživ Van La Para; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Nakon poraza od Šerifa u Moldaviji koji je Zvezdu ostavio bez borbe za Ligu šampiona, Van la Para je odlučio da preko Instagrama pošalje poruku koja je propisno naljutila navijače tima sa Marakane. On je, naime, na Šerifovu objavu da će igrati u plej-ofu za Ligu šampiona stavio smajli sa srcima umesto očiju, što je izazvalo salve kritika. Jasno je da je momak iz Roterdama po lošem zapamtio kratak boravak u Beogradu, ali ni navijači o njemu nemaju ništa bolje mišljenje. Naprotiv.

Kada je stigao u Zvezdu, Van la Para je imao status jednog od najboljih krilnih fudbalera engleskog Čempionšipa, i navodno je bio na meti određenog broja Premijerligaša. Ipak, zov Zvezde i šansa da zaigra u Ligi šampiona bili su prejaki, pa je poslednjeg dana prelaznog roka 2019. godine parafirao trogodišnji ugovor.

No, umesto da probojima po krilu donese ekipi Vladana Milojevića dodatni kvalitet, ispostavilo se da je njegov angažman bio jedna velika greška. Kad god da je dobio šansu Holanđanin je bio među najgorima na terenu. Odigrao je 11 utakmica, dao jedan gol, dva puta asistirao, i nakon 718 minuta igre napustio Beograd. Od tog trenutka karijera mu je u slobodnom padu, a trenutno je bez kluba

Džonatan Kafu

Kada je u dresu Ludogoreca igrao protiv Crvene zvezde, Brazilac je bio ubedljivo najbolji fudbaler bugarskog tima. Usledio je transfer u Bordo, da bi iz redova Žirondinaca stigao na Markanu početkom avgusta 2018. godine. No, umesto velikog pojačanja Kafu je odigrao tek devet utakmica, od čega sedam u Superligi, jedan u Kupu Srbije i 60 minuta protiv Salcburga u Beogradu (0:0). Loše igre dovele su do smanjene minutaže, Kafu je time bio nezadovoljan, usledio je period velikih trzavica, suspenzija i potom povratak Kafua u Francusku, nakon čega je igrao u Saudijskoj Arabiji, Brazilu, a trenutno igra za Kujabu, ekipu iz domovine.
Radživ van la Para

Tomas Fibel

Tomas Filbel; Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Snažni štoper je 2016 godine stigao u Zvezdu iz Morodovije, za koju su pre toga nastupali Mičel Donald i Damijen Le Talek. No, za razliku od bivših saigrača iz ruskog tima, Fibel je pružio katastrofalne partije, pa je samo šest meseci po dolasku u klub, u januaru 2017. otišao u Anži iz Mahačkale. No, nakon godinu dana u ruskom timu je dobio otkaz zbog hapšenja u Belgiji, pa je samo godinu i po dana nakon dolaska u Zvezdu, u kojoj je trebalo da bude „alfa i omega“ u poslednjoj liniji i pojačanje na nivou Evrope, njegova ozbiljna karijera bila završena, mada još uvek igra, i to za švajcarski Mejrin.

Edson

Edson; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Fibel pre Fibela, Edson je u zimskom prelaznom roku 2016. godine pojačao Zvezdu, a na Marakani je dočekan rečima da je u pitanju „najbolji štoper koji je ikada kročio na Marakanu“. Umesto toga, navijači Zvezde su videli fudbalera koji je neretko bio ekstremno trom, čije su reakcije bile spore, pasovi neprecizni, intervencije nesigurne, iznošenja lopte rizična a gotovo svaki izlazak na više od 30 metara od gola Zvezde potencijalna šansa za kontru rivala. Sedam mečeva bilo je dovoljno da Edsonova karijera u Zvezdi doživi potpuni krah.

Džošua Parker

Džošua Parker; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Parkerov dolazak u Zvezdu u januaru 2016. navijači su dočekali radosni jer će konačno crveno-beli dobiti brzog napadača dobre tehnike koji bi trebalo da napad digne na sasvim novi nivo. Umesto toga, usledila je katastrofa – nije samo bio krajnje sebičan i igrao praktično sam za sebe više nego za tim, već je neretko ulazio u otvorene diskusije sa navijačima, a svojim nadobudnim stavom je, još dok je nosio crveno-beli dres, poneo epitet najomraženijeg igrača Zvezde u novijoj istoriji.

Počasno spominjanje

Svoj „trag“ su ostavili i Takajuki Suzuki i Gžegož Bronovicki, ali je o njima već sve rečeno, dok Žandera, Tomanea, Pabla Moučea ili Vinisijusa Pačeka nema na ovoj listi jer su na određeni način ili pomogli Zvezdi da ostvari rezultate (Žander iznudio isključenje u Kopenhagenu), ili dobili znatno manje šanse od onoga koliko je trebalo (Mouče), ili ih je peh sprečio da se iskažu (Pačeko polomio nogu na prvoj pripremnoj utakmici u Zvezdi).

Partizan

Dominik Adija

Dominik Adija; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kada je stigao u Humsku u februaru 2011. godine, činilo se da je Partizan dobio jednog od najtalentovanijih mladih fudbalera na svetu. No, tadašnja mlada nada Milana i supertalentovano desno krilo iz Gane je za Partizan odigrao tek osam mečeva, i za tih 280 minuta je uspeo samo da zaradi jedan žuti karton. Adija je trebalo da bude „zlatna koka“ crno-belih, fudbaler koji je u Srbiji trebalo da od supertalenta počne da gradi status svetske fudbalske zvezde, ali je umesto toga nakon samo šest meseci otišao iz Humske. I to ne bez „vatre i dima“. Naime, tokom meča protiv Vojvodine Adija je bio najgori na terenu, zbog čega je zamenjen u 62. minutu, a prilikom izlaska sa terena došlo je do sukoba sa Aleksandrom Stanojevićem, koji je i tada predvodio Partizan.

Poslednji klub za koji je igrao je Čijangmaj junajted sa Tajlanda, ali je od januara slobodan fudbaler.

Eduardo Pačeko

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kada je stigao iz Sao Kaetana, njegov potpis je predstavljen kao velika pobeda nad Crvenom zvezdom, pošto su i crveno-beli bili zainteresovani za Brazilca. Iz Humske je put Brazila otišlo 1.2 milion evra, a Pačeko bio najavljen kao igrač za „velika dela“. Umesto toga, odigrao je tek jednu sezonu, na 24 utakmice je postigao pet golova, dodao devet asistencija, što je bilo premalo za igrača koji je dobio poverenje u vidu četvorogodišnjeg ugovora. Ono se nije isplatilo, pa je u januaru 2013. otišao u Sao Kaetano, gde je 2015. i završio karijeru.

Erik Đemba Đemba

Erik Đemba Đemba; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Nekada zvezda Mančester junajteda i Premijer lige, Đemba Đemba je u Partizan stigao iz Hapoela iz Tel Aviva u julu 2013. godine. Trebalo je da predstavlja „osiguranje“ i donese preko potrebno iskustvo crno-belima, ali je umesto toga već nakon 16 utakmica usledio završetak saradnje. Momak iz Kameruna nije bio ni bleda senka onoga što su u Partizanu očekivali, a fudbaler koji je u redove Mančester junajteda stigao samo dan posle Kristijana Ronalda, i to na insistiranje Aleksa Fergusona, je potom igrao u Škotskoj, Indoneziji, te Švajcarskoj, gde je igrao u petoj ligi.

Sedrik Gogua

Sedrik Gogua; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Takozvani „dominator“, kako je predstavljen po dolasku u Partizan 2017. godine, nije pružio ni delić od očekivanog. Umesto toga, 17 mečeva i jedan gol ostali su u senci velikog broja problema, a situacija je kulminirala kada je uhapšen zbog vožnje u pijanom stanju. Ljut zbog kazne, Gogua je napustio Partizan.

Nikola Đurđić

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Nikola Đurđić je fantastičnim partijama u dresu Malmea, Augzburga i Fortune iz Dizeldorfa stekao status jednog od najboljih napadača Srbije, pa je njegov dolazak u Partizan privukao dosta pažnje, pogotovo jer je u više navrata istakao da navija za crno-bele. No, umesto ostvarenja dečačkog sna, usledilo je gorko razočaranje. Na 17 mečeva i tek 926 minuta uspeo je tek jednom da zatrese mrežu, što je, uz tri asistencije, bilo premalo od napadača Đurđićevog kalibra. Usledio je povratak u Skandinaviju, gde je igrao za danski Randers.

Počasno spominjanje

Među kandidatima za zvanje promašaja su Maki Banjak i Sejduba Suma, dok je o Kamelu Zajemu već sve više puta rečeno. Banjak je nakon više prelaznih rokova „jurnjave“ stigao u Humsku, ali je ubrzo izgubio poverenje, pa je otišao put Almatija i zadužio opremu Kairata, dok je Suma dugo lutao, praktično bio otpisan, potom uspeo da postane jedan od važnijih igrača tima iz Humske, ali je umesto iskoraka ponovo postao rezerva. Doduše, postigao je nekoliko lepih golova, imao je i više nego solidnih partija, pa će ga navijači Partizana više pamtiti po dobrom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare