Foto: EPA-EFE/Mohammed Badra

Haos u svetu fudbala.

Liga nacija u fudbalu od samog svog osnivanja izaziva brojne polemike, ali dosad, sem sporadičnih kritika, nije bilo preterano žestokih reakcija.

PROČITAJTE JOŠ...

To se promenilo u junu 2022. godine i „junskog prozora“.

Prethodno, u oktobru 2021. godine, Tibo Kurtoa, čuvar mreže Belgije, je optužio UEFA za licemerje u izjavi datoj Skaj sportu:

„Ovo postoji samo zbog novca. Te utakmice igramo samo kako bi UEFA zaradila dodatno“, rekao je Kurtoa.

No, serija od četiri susreta za reprezentaciju neposredno po završetku izuzetno naporne sezone naterala je još neke zvezde evropskog fudbala da reaguju.

Najviše je odjeknula izjava Luke Modrića, i to nakon što je sa penala srušio Francusku:

Nakon što su „vatreni“ slavili sa 1:0 golom Luke Modrića sa penala, upravo je kapiten Hrvatske i zvezda Real Madrida „podigao glas“ protiv ovog takmičenja.

„Svaka utakmica za reprezentaciju je bitna, nema veze je li prijateljska ili Liga nacija. Smeta mi samo termin i pretrpanost utakmica. Nije normalno da nam staviš deset utakmica u četiri dana nakon ovakve sezone. Ovo je nehumano“, istakao je Modrić.

Foto: EPA-EFE/Mohammed Badra

Pored njega, kritike nije štedeo ni Kevin de Brujne, saigrač Kurtoe iz redova „crvenih đavola“:

„Liga nacija je nebitna. Moramo da igramo te utakmice, ali su one poput trening mečeva… Svako od nas ima veoma tešku sezonu. Kada smo na terenu, radimo ono što bi trebalo da radimo, i tada želimo d apobedimo, ali sem toga, nemam mnogo stvari da kažem. Kao igrači, možemo da pričamo o odmoru, ali nas niko ne pita. Pratimo šta moramo da uradimo i to je to. Imamo tri nedelje odmora na svakih 12 meseci. Ljudi van sporta ne razumeju kako se igrač oseća nakon sezone. Ali, na kraju se ništa neće promeniti. Niti ima bilo kakve poente u razgovorima na tu temu. Ništa neće biti drugačije“, uveren je de Brujne.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Sličnog stava je i kapiten Holandije i fudbaler Liverpula, Virdžil van Dajk:

„Čudno je što imamo četiri utakmice u Ligi nacija posle ovakve sezone. Ali, doneta je odluka, i nemamo mogućnost da to promenimo. Verujem da je, u ovoj situaciji, mogućnost povrede veoma velika.“

I Bernardo Silva, zvezda reprezentacije Portugala, deli takvo mišljenje:

„Nakon sezone u kojoj smo odigrali 60 utakmica, doći ovde i igrati još četiri… Igramo previše utakmica, i na kraju, previše povreda. Nova sezona počinje za mesec dana, i ubeđen sam da niko od nas neće biti u potpunosti spreman“, istakao je Silva.

Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq

Pitanje koje se nameće jeste – da li je u pitanju razmaženost najvećih fudbalskih zvezda, ili ovakav stav zapravo ima smisla?

Pogled na kalendar kaže – ovo drugo. Ako uzmemo sezonu u Premijer ligi kao parametar, situacija je sledeća – sezona 2021/2022 je okončana 22. maja, dok je početak nove zakazan za 6. avgust. Ako se na to doda da će pripreme potrajati bar tri nedelje, dolazimo do toga da će igrači koji su nastupali za nacionalne selekcije imati oko mesec dana prilike da bar malo odmore od fudbala – od sredine juna do prve polovine jula.

I to u slučaju da uprava kluba ne odluči da pripreme započne nešto ranije. A šta onda sledi? Recimo, za de Brujnea, Kurtou, Modrića, Silvu kalendar je sledeći – borba za titulu u domaćem šampionatu, Liga šampiona, potom još dve utakmice Lige nacija u septembarskom prozoru, i sve to do 13. novembra, kada je zakazana pauza u domaćoj ligi kako bi igrači otišli na Svetsko prvenstvo.

No, ono ne počinje mesec dana od tog momenta, već osam dana – dakle, 21. novembra, traje do 18. decembra, a sezona u Premijer ligi biće nastavljena 26. decembra.

Prosta matematika kaže sledeće – u šampionatu Engleske odigraće najmanje 14 mečeva, zatim još bar šest u Ligi šampiona, Ligi Evrope ili Ligi konferencija, uz te dve u Ligi nacija, što nas dovodi do 22 meča za tri i po meseca. Ukoliko njihova reprezentacija ode do kraja na Mundijalu, na tu cifru bi trebalo dodati još sedam mečeva ako odu do finala – dakle, u periodu od avgusta do decembra najbolji igrači planete potencijalno će odigrati 29 mečeva – i to ne računajući kupove.

Ovo ne samo da krajnje negativno utiče na kvalitet partija koje će igrači pružati – zadržati formu toliko dugo je teško, ako ne i nemoguće – već je veliko pitanje da li će uspeti da izbegnu povrede, a to teško da bi ikome bilo šta donelo.

BONUS VIDEO Stojković posle remija sa Slovenijom: Savršeno prvo poluvreme, pa pad od pet minuta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare