Foto: EPA/MATTEO BAZZI

Legendarni italijanski napadač Filipo Pipo Inzagi tvrdi da ne postoji prokletstvo broja "devet" u Milanu.

Roso-neri poslednjih osam godina tragaju za dostojnim naslednikom svog nekadašnjeg prvog špica, ali Inzagi ističe da mu se cela ta priča čini smešnom.

„Teško je nositi ‘devetku’ u Milanu, ali ne postoji prokletstvo. Da je Zlatan Ibrahimović odabrao taj broj ne bi se govorilo o tome“, naveo je Inzagi.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, činjenice demantuju čoveka koji je pola svog života proveo na ivici ofsajd-zamke.

Inzagi je napustio klub 2012. godine i predao „devetku“ u vlasništvo, u tom trenutku, mladiću koji je obećavao mnogo – Alešandreu Patu.

Brazilac je Milan napustio posle svega šest meseci i vratio se u domovinu, odigravši svega sedam utakmica uz dva postignuta gola.

Uprava Milana je probala da funkciju prvog napadača dodeli Italijanu, ne bi li „prizvala“ auru koju je sa sobom nosio Inzagi.

Izbor je pao na Alesandra Matrija, pridošlicu iz Juventusa, ali je ceo posao bio katastrofalan po obe strane.

Matri je takođe proveo samo pola sezone na San Siru i u januaru 2014. godine je otišao put Fiorentine.

Kada već nije uspelo sa velikim talentom, pa ni sa domaćim igračem, Milan se odlučio za zvezdu.

Doduše, zvezdu padalicu.

Foto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO

 

Fernando Tores u Čelsiju nije uspeo da pokaže ni delić magije koja mu je donela status legende u Liverpulu, pa je sreću pokušao da pronađe u Milanu.

Našao je gde će…

Tores je potpisao ugovor o dvogodišnjoj pozajmici u leto 2014. godine, ali je odigrao samo deset mečeva, upisao tek jedan gol i u zimu 2015. se vratio u matični Atletiko Madrid.

Povratak korenima, odnosno ponovno „prizivanje“ Inzagija dogodilo se 2015. godine, dovođenjem Matije Destra, ali se on nije zadržao duže od pozajmice, iako je upisao „velika“ tri gola na 15 mečeva.

Još jedan Brazilac je pokušao da postane „devetka“ Milana i u tom pokušaju se sapleo – Luiz Adrijano je proveo sezonu u dresu roso-nera, iako je mogao da ode i posle šest meseci, međutim dogovor sa kineskim Đijangsuom je propao u poslednjem trenutku.

Već se nazire nekakva konstanta u transfer-politici Milana zar ne?

Vreme je, logično, za Italijana, a izbor je pao na Đanluku Lapadulu, momka koji može da kaže da je čistog obraza napustio Milano, pošt je na 29 mečeva upisao osam golova.

Ipak, to nije bilo dovoljno da ostane, najpre je pozajmljen Đenoi, a 2018. je i trajno ostao u tom klubu.

Ideju o tome da je „prokletstvo“ oročeno na pet godina navijači Milana su dobili pošto je 2017. u klub stigao Andre Silva.

Portugalac je upisao dvocifreni broj golova, ali nije uspeo da se zadrži više od jedne sezone u timu.

Ako pratimo filosofiju uprave Milana, vreme je za „zvezdu padalicu“.

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

 

I stigla je, 2018. godine. Gonsalo Iguain je morao da pronađe posao van Juventusa i odlučio se za Milan, gde je na 22 utakmice postigao osam golova, ali se posle polusezone preselio u Čelsi.

Zašto?

Milan je rešio da promeni sistem i da posegne za fudbalerom koji nije svetski poznat, nije Italijan, niti govori portugalski jezik.

Kšištof Pjontek je postao prvi Poljak u istoriji Milana i odmah je svoje ime stavio u usta svakog navijača, ali i ljubitelja fudbala.

Sa brojem 19 na leđima postao je igrač koji je za najkraći vremenski period stigao do šest postignutih golova, ali…

Prošlog leta Pjontek je odlučio da okuša svoju sreću i da preuzme „devetku“.

Da li uopšte i treba postavljati pitanje ishoda?

Od početka sezone 2019/20 Pjontek je postigao svega pet golova na 20 mečeva i u januaru je prodat Herti.

I šta na sve to kaže Inzagi?

„Pa, moglo je da se govori da postoji proklestvo Marka van Bastena ili Žorža Vee kad sam ja preuzeo taj broj. Nije bilo fer da se ‘devetka’ penzioniše posle mene kada nije posle Van Bastena. To je važan dres i ponovo će igrači sa njim na leđima postizati golove“, istakao je Inzagi.

Možda… Ako se neko uopšte usudi da stavi ‘devetku’ na leđa, pošto u aktuelnom timu Milana takvog igrača nema.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram