Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Da se stari dugovi rasčiste ili da se daleko bilo nove rane otvore.

Kada je iz trećeg šešira na žrebu za Svetsko prvenstvo izvučeno ime Srbije i kada nas je sudbina poslala u grupu sa Brazilom i Švjcarskom, odmah su sevnuli flešbekovi na Rusiju i otvorene rane koje još nisu zarasle.

Kontroverzni poraz od Švajcaraca i debakl od Brazilaca izazvali su kolektivnu patnju svih navijača u Srbiji, a slučaj je hteo da nam se putevi ponovo ukrste. Da se stari dugovi rasčiste ili da se daleko bilo nove rane otvore.

PROČITAJTE JOŠ

Sanjam Srbiju u polufinalu„, hrabro je izjavio Stojković, nezainteresovan da se bavi prošlošću, već okrenut ka velikim izazovima u budućnosti.

Piksijev boravak u Kataru bio je u centru pažnje domaćih i stranih medija. Bio je je glavni zabavljač među selektorima, a svetom je kružila slika kako stavlja ruku na pehar namenjen svetskom prvaku ispred Didijea Dešana. Dobra fora ili skrivena ambicija, znaćemo krajem godine.

Stojković se u Kataru borio za promene da se umesto 23 igrača na turnir vodi 26 i uveren je da će njegov predlog biti usvojen, dokazujući i na taj način da je rođeni pobednik. Piksi je posetio i hotel u kojem će reprezentacija biti smeštena iako još nije gotov.

„Baza će nam biti na 200 metara od stadiona, što je fenomenalna stvar. U redu, za prvu utakmicu protiv Brazila moraćemo da putujemo 45 minuta autobusom, ali zato na treću protiv Švajcarske možemo i peške do terena. Radovi su u toku, biće završeni u julu, a već u septembru je zvanično otvaranje kompleksa“.

Pored fudbala, posebnu pažnju izazivaju i stadioni na kojima ćemo voditi bitke. Jedan od njih posebno je specifičan.

Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Možda i odlučujući susret za plasman u drugu fazu, Srbija će 2. decembra protiv Švajcarske igrati na stadionu „974“.

Ovaj stadion poznat je po tome što je sastavljen upravo od 974 montažna kontejnera, a posle Mundijala će biti rastavljen. Takođe, 974 je simboličan broj, pošto je to telefonski pozivni broj za Katar. Neki kontejneri imaju toalete unutra.

Pre obračuna na gomili kontejnera, Srbija će imati priliku da sa velikim Brazilom 24. novembra snage odmeri na „Lusailu“, arhitektonskom čudu na kojem će biti odigrano i finale, a ima kapacitet od 80.000 mesta.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan od najspektakularnijih stadiona je „Al Džanub“ na kojem će Srbija 28. novembra igrati protiv Kameruna u ranim prepodnevnim satima od 11 sati.

Kada su navijači u pitanju, biće ozbiljan izazov da pronađu povoljan smeštaj i karte i na licu mesta bodre Piksijeve izabranike. Do sada prodato čak 804.186 ulaznica, a naredna faza prodaje počela je 5. aprila.

Najeftinije avio karte u ovom trenutku iznose oko 690 evra, ali će kako se prvenstvo bude bližilo dodatno rasti.

Navijači će imati problem da kupuju alkoholna pića jer je Katar zemlja u kojoj preovladava islam koji zabranjuje upotrebu alkoholnih pića. Ipak, svako ko ima najmanje 21 godinu moći će sebi da kupi pivo za koje bi trebalo da izdvoji oko 12 evra, dok se cena cigara kreće oko 4,5 evra.

Cene smeštaja variraju, pa počinje od 80 evra u hotelima od dve zvezdice, a očekivano idu i do 2.000 evra po noći. Ipak, poslednje informacije svedoče da je smeštaj u ovom periodu papreno skuplji od očekivanog. Naime, gotovo na svim platformama za izdavanje stanova i apartmana cene su skočile oko 10 puta. U Katara sada živi oko 1.800 Srba, dok se procenjuje da u obližnjim Emiratima radi oko 10.000 naših sugrađana koji bi mogli da čine glavnu bazu navijača.

BONUS VIDEO Skandal: Tadića pogodili časom piva u glavu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar