Stadion 974 Mundijal
Stadion 974 Mundijal; Foto: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

"Orlovi" će imati jedinstvenu priliku da igraju na stadionu koji ima kratak vek.

Fudbaleri Srbije igraće u grupi G na Mundijalu u Kataru, protivnici su redom Brazil, Kamerun i Švajcarska, a poznato je i na kojim stadionima će utakmice biti odigrane.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan od dva susreta navijači „orlova“ će gledati u prepodnevnim satima po srednjeevropskom vremenu.

Srbija će, dakle, mundijalsko putovanje u Kataru početi u četvrtak 24. novembra protiv Brazila u 22.00 sata po lokalnom, odnosno u 20.00 časova po srednjeevropskom vremenu i to na stadionu „Lusail“. Izgrađen je po ugledu na mnoga umetnička dela iz arapskog sveta.

To je stadion na kojem će 18. decembra biti igrano veliko finale Svetskog prvenstva. Ovaj stadion može da primi 80.000 gledalaca, a posle turnira, biće sređen tako da primi dvostruko manje gledalaca.

Izgradnja stadiona je počela 2017. godine, a završena je četiri godine kasnije, malo kasnije nego što je bilo predviđeno. Ovde će biti odigran svaki meč nokaut faze i šest mečeva grupne faze.

Izabranike selektora Dragana Stojkovića zatim čeka meč protiv Kameruna. Taj duel je na programu u ponedeljak 28. novembra od 11.00 časova po našem vremenu, a igraće se na stadionu „Al Džanub“ u mestu Al Vakra, blizu Dohe.

Ovaj stadion ima pokretni krov, a otvoren je 16. maja 2019. godine. Stadion ima zakrivljene linije u maniru postmodernizma i neofuturizma. Krov je inspirisan tradicionalnim brodom koji koriste ljudi koji sakupljaju bisere širom Persijskog zaliva.

Ovde će domaće mečeve igrati Al-Vakrah.

I za kraj grupne faze, meč sa Švajcarskom, „orlovi“ će igrati u petak 2. decembra, ponovo u večernjem terminu od 20.00 časova, ali na stadionu „974“.

Ovaj stadion poznat je po tome što je sastavljen upravo od 974 montažna kontejnera, a posle Mundijala će biti rastavljen. Takođe, 974 je simboličan broj, pošto je to telefonski pozivni broj za Katar. Neki kontejneri imaju toalete unutra.

Ako Srbija ostvari plasman u osminu finala, igraće ili 5. decembra na istom tom stadionu (ako bude prva u grupi) ili 6. decembra na stadionu „Lusail“ ako završi na drugom mestu.

Oba meča su na programu od 20.00 po srednjeevropskom vremenu.

BONUS VIDEO Dragan Stojković Piksi u Kataru na žrebu za Svetsko prvenstvo u fudbalu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare