Dragan Stojković Piksi
Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic)

"Rat" u srpskom fudbalu

U srpskom fudbalu jednostavno nikada nema mira.

Domaći klubovi još uvek nisu završili veoma neuspešnu evropsku sezonu, pošto je Crvena zvezda ispala iz Lige šampiona, Čukarički je zakucan za dno tabele u Ligi konferencija, Partizan i Vojvodina se nisu ni domogli grupnih faza, a samo TSC ima šansu da osvoji treće mesto u grupi u Ligi Evrope, ali za to će mu biti potreban podvig i pobeda protiv Olimpijakosa u Pireju.

PROČITAJTE JOŠ:

Dakle, od srpskog klupskog fudbala ništa ozbiljno ove sezone, možda se samo trka za titulu u domaćem šampionatu zakuva.

Na to da dodamo još da uslovi za igru, čak i na velikom broju stadiona u Superligi, nisu ni blizu kvalitetni, pogotovo u zimskim mesecima, još ako padne sneg… Trenutna vlast u Srbiji imala je priliku da se hvali novim, nedavno otvorenim stadionima u Leskovcu, Zaječaru i Loznici, iako tamošnji klubovi igraju u nižim ligama, a reklo bi se da ima mnogo prečih problema koji treba da budu rešeni i mnogo boljih načina da se potroše već potrošene pare.

Međutim, sve navedeno nije baš u prvom planu poslednjih nedelja, zapravo od kraja novembra i intervjua Nemanje Vidića za „NIN“.

„Pošto sam ja član Skupštine, imam pristup informacijama koliko se novca troši u Savezu. Došao sam do podatka da je u zadnje dve godine za selektora i njegov stručni štab potrošeno 16 miliona evra. To je osam miliona evra godišnje. Da li je u redu trošiti toliki novac ako vidimo da smo mi mlada reprezentacija koja nema toliki izvor prihoda, da dajemo za selektora i za njego stručni štab toliko novca? Za dve godine 16 miliona evra“, rekao je Vidić i digao ozbiljnu frku.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Već smo pisali o tome da je reč o 16,8 miliona, pa se tih 800.000 u celoj priči negde tek tako zagubilo, a Piksi je sve shvatio poprilično lično, iako nije baš trebalo tako.

„Ovde ne ulazim u kvalitete Piksija. Govorim samo sistemski, ako ćemo dovoditi trenere koji rade i u Kini i u Japanu i plaćati toliki novac za njih, šta ćemo kada bude Dragan Stojković odlazio i treba da dovedemo nekog trenera koji je već bio trener u ligama ‘petice’“, dodao je Vidić i tako pokazao da „ne udara“ na Piksija, već priča o sistemskim problemima, koji su već (pre)dugo prisutni u našem fudbalu, a malo ko se bavi njima na pravi način.

Nema sumnje da Piksi i njegov stručni štab nisu uzeli svih 16, miliona, ali iz Saveza jeste otišla suma koju su i sami čelnici FSS naveli u izveštaju, samo je pitanje na čije adrese, čitajte račune.

Nije dugo trebalo Fudbalskom savezu Srbije da se oglasi i optuži Vidića za „nepoznavanje čitanja finansijskih izveštaja i kontnih okvira“ i „dovođenje javnosti u zabludu“. Međutim, jasno je da Vidić nije uradio ništa što ne može „običan čovek“, dakle, samo pročitao zvanične podatke.

A onda je i Dragan Stojković Piksi, selektor reprezentacije Srbije, odlučio da se oglasi i dodatno podgreje strasti u srpskom fudbalu.

PROČITAJTE JOŠ:

Optužio je Vidića da laže i zbunjuje javnost, rekao je da nije uzimao državni novac, da se Vidić ne pojavljuje na sednicama Skupštine FSS i da „ne može da ga povredi neko ko ne radi ništa“, te da je pokazano nepoštovanje prema njemu…

Krenimo prvo od toga, što je Piksi sve ovo shvatio lično, kao nepoštovanje prema njemu, iako je problem daleko veći od njega samog, kao i njegovog računa na koji „ležu“ milioni.

Dalje, dolazimo do toga da to što je Vidić „neradnik“ u međuvremenu završavao neke škole – nema veze. To što je uložio u znanje i usavršavanje posle igračke karijere – nema veze.

Onda, dolazimo do toga da je Piksi propustio šansu da na neki diskredituje Vidića i zapravo svima kaže šta je istina. To nije uspeo, već je na pitanja novinara rekao sledeće:

„Mogu tačno da vam kažem koliko smo zaradili, ali čemu to?“ ili one fatalne reči „I da sam zaradio 116 miliona, pa šta?“

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Poznato vam je ovo? Reklo bi su u maniru (domaćih) političara, koji samo prebacuju krivicu jedni na druge, govore kako oni drugi lažu, ali gola istina retko kada izađe iz njihovih usta.

Ako Piksi nije uzeo novac koji je naveden u izveštaju, hajde da saznamo ko jeste, kako se on podelio i ko ga je po kojem osnovu zaradio.

Možda Vidić baš zbog takvih „zamućivanja“ ne želi da se pojavi u Fudbalskom savezu, iako bi trebalo da je tamo dobrodošao. To ne umanjuje ni Nemanjinu odgovornost, jer ako je mislio da će sve proći lako i glatko u blatu zvanom „srpski fudbal“, grdno se prevario.

Ni nakon prvog oglašavanja Piksija, kraj sukobu nije došao, iako je Vidić očigledno odlučio da se ne oglašava za sada, a deluje da za tako nešto i nema baš potrebe, jer je očigledno njegov nedavni intervju bio pogodak u centar.

Dragan Stojković Piksi
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Piksi je odlučio da nastavi ono što je započeo, pa je Vidića i Radeta Bogdanovića označio kao one koji nemaju ni dan staža, kao one koji nemaju znanje…

„Ne mogu ja s njima u polemiku, ne rade u fudbalu, nemaju dan radnog staža u fudbalu. To je navijački, nema tu znanja. Ne mogu da pridajem pažnju tome i to me ne pogađa. Mene bi pogodili kad bi mi Venger ili Ančeloti kritikovali, onda bih stavio prst na čelo. Ali kada ovako čujem negativne komentare… To je njihovo mišljenje, a ja sam ispunio ciljeve koje sam postavio pred sebe i FSS. Strateški je sve ispunjeno, da li se to nekome sviđa ili ne, to je druga stvar“, poručio je Piksi na jednoj srpskoj televiziji.

Dakle, selektor je još jednom odlučio da odgovori drsko na kritike, mada je ovoga puta sebi dopustio da priča o ljudima sa omalovažavanjem, što u suprotnom smeru nije bio slučaj.

Ni to nije sve. Odlučio je da na pitanje novinara da prokomentariše navode Radeta Bogdanovića da ima mesečnu platu od 120.000 evra, odgovori sledeće:

„Ko je taj?“, zapitao se selektor.

Foto: Printscreen/Youtube: UNA TV

Reklo bi se da mu je to bila još jedna nepotrebna greška, jer Rade Bogdanović nije anonimus i dežurni kritičar. Piksi vrlo dobro zna ko je Rade Bogdanović, što potvrđuje i priča iz Makedonije.

Kada sve saberemo i oduzmemo, većina kritika nije upućena direktno Piksiju, već na FSS, način upravljanja i sistemske vrednosti. Niko ništa ružno nije rekao o Piksiju, za razliku od njega koji je svoje „otrovne strelice“ usmerio ka Vidiću i Bogdanoviću, koji sigurno ne rade protiv srpskog fudbala, već u interesu istog.

Ono što bi za selektora trenutno bilo najbolje jeste da sačuva zdravlje i živce za Evropsko prvenstvo na leto 2024. u Nemačkoj. To mu iskreno i želimo.

PROČITAJTE JOŠ:

Tamo će Srbija imati posla sa Engleskom, Danskom i Slovenijom u grupi, a „orlovima“ ne bi trebalo da se ponovi Katar i Mundijal, gde su neslavno završili takmičenje već nakon tri meča uz poraze od Brazila i Švajcarske i razočaravajuć remi sa Kamerunom.

Naša reprezentacija je uspela da se provuče kroz kvalifikacije i izbori plasman na Evro nakon 24 godine, uprkos remijima sa Bugarskom i dva poraza od Mađarske, ali i veoma bledom igrom, što još više zabrinjava.

Zato, Piksi i njegovi izabranici u Nemačkoj treba da pokažu da su tim za nešto više od plasmana na veliko takmičenje, a da se sukobi ostave po strani i konačno vidimo pravu istinu, makar na terenu.

I da, ne zaboravite, istina često ume da boli, i to baš mnogo, a tek kada se ona sazna, neki progovore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare