Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

Aleksandar Pešić dobro pamti situaciju u Jagodini, u kojoj mnogi njegovi nekadašnji saigrači nisu uspeli da dođu do novca koji im sleduje.

PROČITAJTE JOŠ

Nekadašnji napadač Jagodine, Aleksandar Pešić, vodio je borbu sa saigračima da dođe do plata i obećanih primanja, ali su naišli na zid u pregovorima zbog mahinacija, gašenja i preregistrovanja kluba.

Pešić je uspeo da napravi zavidnu karijeru u Crvenoj zvezdi i inostranstvu, pa je preboleo taj problem, ali se i dalje nada da će njegovi prijatelji dobiti pravnu bitku.

Za Nova.rs, govorio je o aktuelnoj situaciji u Makabiju iz Tel Aviva, problemima u Izraelu i pojasu Gaze, a prati i naš fudbal redovno.

Za njega domaća liga nije izgubila draž, iako je Zvezda daleko ispred konkurencije, uz sve probleme i kontroverze u borbi za opstanak.

„Pratim, ne može da mi bude dosadno jer smo svi mi tu igrali, počeli, ja najviše volim Zvezdu i da pobeđuje. Jeste malo slabija liga, da se ne lažemo, previše je ekipa za našu ligu. Drago mi je zbog Zvezde, pratim svaku utakmicu, ali nisam ja stručan za sistem takmičenja, ja sam ‘izvođač radova’, tu sam da igram, na drugima je da donose odluke. Mislim da će nešto da se promeni, izraelski sistem mi se na primer sviđa. Savršen je sistem, smanjeno je to na 16 ekipa, ja bih smanjio na 14, iskreno da kažem. Igra se dvokružno, onda šest ekipa igra po još dve utakmice, imaš 10 kola u plej-ofu, igraš kod kuće i na strani. Zamisli da u plej-ofu igraju Zvezda, Partizan, Čukarički, Vojvodina, Radnički iz Niša i TSC. Svako između sebe, na strani i kod kuće, imaš još dva derbija i malo jače utakmice protiv najvećih ekipa iz prvenstva. Onda se stvarno zakuva, eto, mi smo tako kiksnuli dve utakmice ne nadajući se. Stvarno mi se sviđa sistem“, kaže Pešić za Nova.rs.

Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Pamti se da su igrači Jagodine dugo vodili bitku za sopstvena primanja, kako se sećate toga i dokle se došlo?

„I meni su ostali dužni, ali to je duga priča i stvarno mi je žao tih momaka, u kontaktu sam sa nekim momcima odatle. I danas se čujemo na 10 dana jednom, svako ima svoja posla i čujemo se kada stignemo, a kad sam u Srbiji, vidimo se… Problemi su u Jagodini počeli baš kad sam ja bio dole. Znam šta je obećano igračima, znalo se da idem i igračima je bilo obećano, kad ja odem, biće isplaćena dugovanja. Malo je i žalosno, voleo bih da nas razumeju ljudi, to je naš posao i mi izdržavamo porodice. Od toga hranimo decu i školujemo. Ja ne mogu da se žalim, ja sam pod znacima navoda naplatio to svoje, ali ima momaka koji nisu, a borili su se i doneli rezultate klubu, osvojili Kup i bili treći u Superligi. Oni su ti koji su bili na terenu i treba da dobiju svoj deo i da ih ispoštuju. Bio sam u Zvezdi gde sam se stvarno osećao kao da igram kao da igram u evropskom klubu. Bilo je situacija da kasni plata, ali mesec ili dva. Svuda sada kasni plata u svetu, dešava se, nije smak sveta, na kraju se to isplati. Evo, ja sam igrač koji je otišao iz Zvezde i dobio sve do zadnjeg dinara. Ali za manje klubove, tu je problem i mora da se nađe neko rešenje. Zvezda i Partizan su veliki klubovi, ne znam kako je u Partizanu, ali u Zvezdi je to evropski nivo, i visina plate i kako se radi. E sad, treba i drugi klubovi da to isprate jer ne može Zvezda da bude dobra ako nema još dobrih ekipa u Superligi, koje će da ih muče i da prave problem, sutradan i zbog Evrope. Nadam se da će se popraviti situacija jer i ja želim da budem nešto u tom fudbalu kada završim karijeru, trener ili nešto drugo, ne znam šta drugo da radim. Svi živimo od toga, voleli bismo da se to pomeri nabolje. Daće bog.“

Da li igrači još vode pravnu bitku sa Jagodinom?

„Ni banka ne zaboravlja dugovanja, možeš da promeniš prezime, ali i dalje duguješ. Mislim da su ih malo olako shvatili, voleo bih da se to reši, to su neiskvareni momci, pošteni, vredni, treniraju i rade puno, a neki završe fudbalsku karijeru u 33. godini i taj novac im znači. Meni su ostali dužni, ali nisam tražio, jesam u početku, ali kada sam video gde to ide, povukao sam se. Ja sam otišao ‘preko’ i naplatio sam svoj rad negde, nisam hteo da se mešam momcima kojima to stvarno najviše znači. Ali mislim da se i dalje bore za to, oni nemaju druga primanja i moraju da se bore za to.“

Jagodina i Borac su kažnjeni posle sumnji u nameštanje, a oba kluba su na identan način ostavila igrače bez plata i „ugasili se“.

„Ja stvarno ne znam kako se to radi i namešta, nije to individualni sport, to je mnogo teško. Verovatno tu ima nekog ko radi to za klub, ali neću u to da ulazim jer ne želim da prljam naš fudbal jer stvarno znam koliko kvalitetnih igrača izađe iz Srbije. Evo Vlahovića, pa tu je Mitrović, Milinković Savić, Jović, Radonjić… To su talenti koji su ovde ponikli, nisu iz Španije. Ne treba da se tu još više blati nešto što je vredno, treba drugi klubovi malo da se ugledaju na Zvezdu. Sad, možda će Grobari reći, ‘priča jer je bio tamo’, ali pričam jer znam kako jeste. OK, Zvezda ima i velika primanja i prihode, sve je to drugačije, ali treba da se svi udruže da se reši to pitanje, jer je žalosno“, zaključio je Pešić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar