Pele
Pele Foto: EPA/PETER FOLEY

Legendarni Pele.

Legendarni fudbaler Edson Arantes do Nasimento, poznatiji kao Pele preminuo je nakon borbe sa rakom debelog creva. Iza sebe je ostavio neizbrisiv trag u svetu fudbala. Između ostalog, i rekordi koje je postavio govore o tome.

Pročitajte još

Daleke 1961, Pele je imao 21 godinu. Tada ga je vlada predsednika Janija Kvadrosa proglasila nacionalnim blagom, kako bi sprečila evropske klubove da ga odvedu iz zemlje. Poznata je i stuacija iz 1969 godine kada su dve frakcije građanskog rata u Nigeriji pristale na 48-časovni prekid vatre samo da bi gledali kako Pele igra dok je fudbaler sa svojim Santosem gostovao u Nigeriji.

Pele je jedini fudbaler koji je tri puta osvojio Svetsko prvenstvo. To je učinio najpre 1958. godine, pa potom odmah na narednom prvenstvu 1962, i na kraju 1970. godine. Bio je deo brazilskog tima u prvom osvajanju „boginje“ u istoriji ove zemlje. Ukupno 21 igrač, uključujući i Pelea uspeo je da osvoji Mundijal više od jednog puta. Pele je najmlađi šampion sveta, sa 17 godina i 249 dana već je ušao u istoriju. Najmlađi je strelac mundijalskog het-trika, sa 17 godina i 244 dana postigao je tri gola u pobedi svog tima protiv Francuske rezultatom 5:2. Pele deli prvo mesto na večnoj listi strelaca reprezentacije Brazila sa Nejmarom. Obojica su postigli po 77 golova.

Brazilac je legenda i najbolji strelac u istoriji Santosa. Postigao je 643 gola u 659 utakmica za ovaj klub, za koji je igrao skoro dve decenije, tačnije od 1956. do 1974. godine. Do 2020. godine bio je strelac najvećeg broja golova za jedan klub, dok ga nije prestigao Lionel Mesi igrajući za Barselonu. godine. Sa Santosom je osvojio brazilsku Seriju A, dva puta Kopa Libertadores i dva trofeja Interkontinentalnog kupa.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, Pele je postigao 1279 golova u 1363 utakmice, uključujući i one prijateljske, utakmice amaterskog ranga, rezervnog tima i juniorske utakmice. FIFA i Južnoamerička fudbalska konfederqacija CONMEBOL usaglasili su se da je Brazilac postigao 1281. gol u isto toliko utakmica. Istoričar kluba Santos tvrdi da je Pele postigao gol više nego što su evidentirali u FIFA i CONMEBOL. Međutim, sam Pele svojevremeno je govorio da je postigao 1283 gola u svojoj karijeri. Bez obzira na tačnu cifru, FIFA prepoznaje Pelea kao jedinog igrača koji je postigao 25 međunarodnih golova dok je još bio tinejdžer.

BONUS VIDEO Navijač skočio sa mosta tokom slavlja u Argentini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar