Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Partizan je pobedom od 2:0 u revanšu plej-ofa za plasman u Ligu konferencija nadoknadio portugalskih 2:1 i preko Santa Klare došao do grupne faze Lige konferencija, gde ga čekaju belgijski Gent, Flora iz Talina i Anotrozis sa Kipra.

Crno-beli će protiv ova tri tima igrati u okviru grupe B, a dva prvoplasirana će proći dalje, u nokaut-fazu.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako je Partizan favorit ne samo za prolaz, već i za prvo mesto u grupi, utisak je da ekipa Aleksandra Stanojevića ne sme sebi da priušti potcenjivanje bilo kog od rivala u novoformiranom evropskom takmičenju.

Utakmice prvog kola biće odigrane 16. septembra, dok je završetak zakazan za 9. decembar.

Još uvek nije poznato protiv koga će Partizan otvoriti sezonu u novoformiranom evropskom takmičenju, ali je sigurno da nas očekuje u najmanju ruku zanimljiva jesen kada su crno-beli u pitanju. To, uostalom, pokazuje i pogled na rivale Partizana.

Nisu atraktivni, ali su svakako dovoljno interesantni da privuku pažnju ljubitelja fudbala.

Gent (Belgija)

Verovatno najmanja nepoznanica, ekipa iz Belgije je pre samo godinu dana dva puta igrala protiv Crvene zvezde u okviru Lige Evrope, i oba puta su poraženi – 2:1 u Beogradu te 2:0 u Belgiji.

Do grupne faze su stigli preko norveške Valerenge, potom letonske Rige, te Rakova iz Poljske. Među prvim zvezdama tima trebalo bi da bude pridošlica Darko Lemajić, doskorašnji fudbaler RFS-a iz Letonije, koji je plaćen tačno milion evra kako bi stigao u Belgiju.

Pored njega, tu su i Lorad Depotr, bivši napadač Porta, Endrju Hjulsager, Žulijen Desar…

Gent ne blista od početka sezone u domaćem šampionatu, imaju tek četiri boda sa četiri utakmice, i nalaze se na 15. mestu.

Igrač na kog bi u Partizanu posebno trebalo da obrate pažnju je Eliša Ovusu. Francuski internacionalac je bio van sastava nakon što je protiv Valerenge u prvoj utakmici odigrao samo sedam minuta. Trenutno ga nema jer pokušava da se izbori za transfer, ali ukoliko u tome ne uspe, provešće u ekipi još šest meseci pre nego što ga Gent proda.

Flora (Estonija)

Šampion Estonije se nije proslavio početkom sezone. Uspeli su da „preskoče“ malteški Hibernijans u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, ali je već u drugom Legija iz Varšave bila bolja oba puta, da bi ih u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope posle penala izbacila kiparska Omonija.

U plej-ofu za Ligu konferencija ibli su bolji od irskog Šamrok Roversa. Debitanti u evrokupovima istorijski uspeh estonskog fudbala su ispisali na domaći pogon, s obzirom na to da čitav tim čine igrači iz ove zemlje.

Prva zvezda tima je Rauno Sapinen, 25-godišnji napadač koji vredi 550.000 evra, a u karijeri je nastupao i za slovenačke Domžale, mada se u njima nije zadržao duže od četiri meseca pre nego što se vratio u domovinu.

https://z-p42.www.instagram.com/p/CTFP1IBKJO-/

Sapinen ove godine igra odlično, na 24 meča postigao je 16 golova uz jednu asistenciju, a bio je strelac i za reprezentaciju u porazu od Češke u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Anortozis Famagusta (Kipar)

Iako ne preterano atraktivna, ekipa Anortozisa bi mogla da bude izuzetno nezgodna. Da nisu ni najmanje naivni pokazuje i to što su uspeli da u kvalifikacijama za Ligu Evrope savladaju Rapid iz Beča sa 2:1, ali su u prvom meču poraženi za 3:0. Do Lige konferencija su stigli pobedom nad Hapoel Ber Ševom od 3:1 (prvi meč završen bez golova). Odlikuje ih čvrsta igra, kompaktni su, dobro organizovani, a posebno dobro se snalaze na domaćem terenu.

Kapiten i prva zvezda tima je Kostakis Artimatas, 28-godišnji Kipranin koji igra na poziciji zadnjeg veznog. Za ovaj tim koji je 2008. godine igrao i u Ligi šampiona nastupaju još Jozef Husbauer iz Češke, potom Slovenac Denis Popović, Bosanac Azer Busuladžić, Britanac Kajl Laferti, koji je igrao svojevremeno za Sanderlend, Norič, Barnli, Birmingem u Englesjkoj, odnosno Rendžers u Škotskoj, te Ređinu u Italiji. Ipak, nigde nije uspeo da ostavi ozbiljnijeg traga, da bi u julu 2021. stigao na Kipar.

Utisak je da crno-beli, ukoliko ne potcene rivale, ne bi trebalo da imaju previše problema, pogotovo na stadionu u Humskoj. Realno je da će direktni dueli protiv Genta odrediti pobednika grupe, mada je pored toga neophodno preskočiti i nezgodno gostovanje na Kipru.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare