Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

Darko Lemajić napravio je bajkovitu transfer priču potpisavši za belgijski Gent, i to za sumu od skoro milion evra.

PROČITAJTE JOŠ

Za Nova.rs, Lemajić je iskreno i bez uvijanja govorio o tome da mu je odlazak u Letoniju svojevremeno bio jedina opcija, ali nije zažalio.

Iz Inđije je otišao 2017. u Rigu, potom je nosio dres RFS-a, da bi na kraju potpisao za klub koji važi za jedan od najvažnijih u Belgiji.

Partije u Evropi bile su dovoljne za Lemajićev transfer iz snova, koji je vredelo čekati.

Nekoliko put ja bio na relaciji Inđija – Napredak Kruševac od 2014. do 2017. godine, kada je rešio da sreću okuša u Letoniji.

To mu je sada donelo transfer od skoro milion evra, zahvaljujući Gentu. Belgijanci, koji su prošle sezone bili rival Crvene zvezde u Ligi Evrope, upoznali su Lemajića u direktnom duelu sa RFS-om u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Darko je četvrti strelac kvalifikacija za Ligu konferencija sa pet golova, iza Artura iz Bazela i Mekmanusa iz TNS-a.

Dao je gol Klaksviku, tri Puškaš Akademiji i jedan Gentu, čiji defanzivci su se dosta pomučili sa njim.

To je bilo dovoljno za trenera i upravu da uz prolaz u novu rundu naprave direktan skauting novog pojačanja.

Potpisao je ugovor do 2023, ima 28 godina i želju da se dokaže u belgijskoj ligi, ali i Ligi konferencija, ukoliko njegov tim prevaziđe Rakov.

Revanš plej-ofa kvalifikacija igra se u četvrtak od  20.00 u Belgiji, u prvom meču bilo je 1:0 za Poljake.

„Malo je nestvarno sve jer se odigralo toliko brzo, da nisam ni stigao da imam neke utiske, sve u svemu, lepo je i drago mi je da je došlo do transfera. U Letoniji sam proveo četiri i po godine i mogu da kažem da su to najlepše četiri i po godine. Otišao sam tamo ne znajući šta da očekujem, ali snašao sam se super i svi su me prihvatili. Bukvalno, to mi je bila druga kuća, tako sam se osećao dobro. Što se tiče transfera, doprinela je dosta Evropa, baš utakmice protiv Genta i Puškaša. Odigrali smo dobro i pokazali se, kao što trener kaže, kolektiv izbaci pojedinca. Tako da sam na tome zahvalan timu i svim saigračima“, kaže Lemajić na Nova.rs.

Da li je ovaj transfer najveći za klub, nije praksa da Letonci imaju takve transfere?

„Sigurno je ovaj transfer jedan od najvećih, mada su oni i prošle godine prodali napadača Čikagu za oko milion evra. Ne znam tačnu sumu, ali brzo to reše, ja sam u ponedeljak saznao da se pregovara, u četvrtak se sve završilo i u naredni ponedeljak sam već putovao za Belgiju na lekarske preglede. Tako je i bilo, posle pregleda sam potpisao u utorak i eto, već dva dana treniram sa ekipom.“

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

Ima li podrške sa našeg podneblja u Gentu?

„Tu nema igrača, ali uz mene je Danijel Milićević kao pomoćni trener. Legenda je belgijskog fudbala i Genta, sada je u stručnom štabu i uz mene je za sve što mi je potrebno. Da nije njega, sigurno bi mi sve teže bilo.“

Da li se javljaju igrači iz Srbije da se raspituju za Letoniju, kako sada deluje ceo period na severu Evrope?

„Da budem iskren, ja sam tada izabrao jedinu opciju koju sam imao u tom momentu. Jedino sam tamo mogao i pokazalo se da je dobar potez. Kada sam otišao tamo, nije bilo uopšte igrača sa Balkana, ali kasnije, u jednom momentu nas je bilo 15 samo u dva kluba. Dosta drugačije i oni gledaju na igrače sa Balkana, ali i mi drugačije gledamo na ligu. Ljudi misle da je tamo amaterizam, ali kada vide sve iz prve ruke, drugačije je. Klubovi su čak organizovaniji, ne računajući naše top klubove. Mali su, skromni klubovi, u granicama mogućnosti, ali se i godinama sve više ulaže. Riga, gde sam igrao, sada ulaže u sportski centar i to su milionske investicije. Stadioni, centri… Dosta se ulaže, a preporučio bih svakom ko ima priliku da ode tamo, neće se pokajati.“

Sada se već piše u našim medijima kako te Crvena zvezda i Partizan nisu primetili, da li je bilo kontakta?

„Nije bilo da ja znam, ali ako ćemo iskreno, ja sam otišao iz druge lige Srbije preko. Mislim da još nisam bio ni zreo za neki top klub, mislim da sam napravio dobru odluku što sam išao postepeno, u manju zemlju i klub, sklonio se iz Srbije i fudbala u Srbiji, koncentrisao sam se samo na fudbal i isplatilo se. Malo je delovalo kao bajka na kraju, ali tako je.“

Momak iz Inđije opisao je za kraj i kako je kao klinac šutirao penale u pepsi protiv Milana Bubala, koji je karijeru napravio na Tajlandu.

„Haha, igrali smo to kao deca, to nam je bila glavna igra na terenu kod nas. Bukvalno smo svakodnevno dolazili tamo i igrali tako. Imali smo samo sedam godina kada smo tako igrali, ali toga se baš dobro sećam“, prisetio se Lemajić za kraj.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar