Kristijan Noboa
Kristijan Noboa Foto:EPA/Erwin Spek

Fudbaleri Partizana u četvrtak od 18 časova igraju prvi meč 3. kola kvalifikacija za Ligu konferencija na gostovanju protiv ruskog Sočija.

Crno-beli su rezultatski ušli sjajno u novu sezonu i u pet zvaničinih utakmica zabeležili isto toliko pobeda uz gol razliku 13:0.

PROČITAJTE JOŠ

Iako u taboru vicešampiona Srbije imaju razloga za zadovoljstvo, treba biti oprezan, jer ih čeka do sada najteži protivnik od početka  i dvomeč koji će u značajnoj meri krojiti sudbinu crno-belih u bliskoj budućnosti.

Nakon što su zabeležili tri pobede u prvenstvu i rezultatski lako eliminisali Dunajsku Stredu na početku kvalifikacija uz dosta problema u igri, čeka ih rival koji je za klasu iznad onoga sa čim se Partizan do sada suočavao.

Ruski klub nema iskustva igranja u Evropi, jer su tek prošle sezone u jakoj konkurenciji u prvenstvu uspeli da se izbore po prv iput u svojoj kratkoj istoriji za neko evropsko takmičenje. Ipak, radi se o ekipi koja u svojim redovima ima iskusne i tehnički dobro potkovane fudbalere.

Glavni igrač je veteran Kristijan Noboa. Iako ima 36 godina, iskusni Ekvadorac je glavni plejmejker u ekipi, a godine igranja u fizički zahtvenom ruskom prvenstvu su ga navikle na velike napore.

Noboa ima odličan pregled igre koji mu omogućava da razigrava čitav tim. U stanju je da jednim pasom izbaci kompletnu odbranu, a nije mu problem ni kada je udaljen od gola, jer odličnim dugim loptama bez problema menja stranu, razigrava krila i pronalazi napadače iza leđa odbrane.

Noboa je opasan i iz prekida, pa bi Partizan morao da izbegava prekršaje u opasnim zonama iz kojih Ekvadorac može da ugrozi gol, što ga je prošle godine učinilo drugim strelcom ekipe.

Kada je napad u pitanju, prvi strelac iz prošle sezone, Rus Zabolotni je otišao u CSKA, ali ga je zamenio hrvatski internacionalac Mario Dugandžić koji je vrlo mobilan i opasan u kazenom prostoru što je pokazao na gostovanju Ahmatu pred meč sa Partizanom kada je jedan sjajan pas Noboe pretvorio u gol.

Soči voli da igra široko i koristi krila zbog čega igraju u formaciji sa tri štopera i petoricom u veznom redu. Krila Margasov i Terekov daju širinu u igri, što na desnoj strani koristi vezista Nikita Burmistrov koji napada prostor nastao razvlačenjem odbrane. Dodatne probleme zadaje i činjenicom da kao levonog dolazi sa kontra strane i ume da bude izuzetno opasan kada zaseče sa boka sa sredini.

Odbrana im je slabiji deo tima i tu će Partizan sigurno tražiti šansu, jer je odlaskom Mevlje u Tursku taj deo još uvek nedovoljno uigran.

Tome svedoči i činjenica da su od početka sezone na tri od četiri utakmice primili gol. Ono gde su njihovi štoperi opasni jesu opasne duge lopte iz zadnje linije, gde prednjači Hrvat Marko Barać koji odigrava odlične dijagonale ka svom zemljaku Dugandžiću.

Rusi su izuzetno disciplinovana ekipa koja strpljivo čeka svoju priliku i voli da igra u sporijem ritmu iz kojeg kreira šanse.

Ključ Partizanove pobede leži u agresivnoj igri u duelima kojima moraju da skrate vreme na lopti Noboi kojeg Partizan mora da otera što dalje od gola i pritisku na zadnju liniju koja je sklona greškama.

Za Partizan je važno da pokuša da nametne svoj ritam utakmice i da bude strpljiv, jer bi u suprotnom mogao da bude kažnjen za svaku grešku.

Soči je u prva četiri meča ove sezone zabeležio tri pobede i jedan poraz.

Sezonu su otvorili pobedom od 3:0 protiv Kesle iz Azerbejdžana u drugom kolu kvalifikacija kada su Rodrigao, Noboa i Barsov postigli golove, a onda je usledio poraz na gostovanju Nižnjem u prvom kolu prvenstva od 1:0.

U revanšu u Azerbejdžanu su u opuštenom meču slavili sa 4:2 uz dva gola Dugandžića i po jednim Burmistrova i Prohina, da bi u poslednjem meču bili bolji od Ahmata u Groznom sa 2:1 gde je Hrvat nastavio niz još jednim pogotkom.

Činjenica je da ni Soči od početka sezone nije imao jaču proveru, a poraz u Nižnjem koji je tek solidna ekipa daje Partizanu pravo na optimizam.

Ekipi Aleksandra Stanojevića u svakom slučaju predstoji najozbiljniji izazov do sada kako bi nastavili pobednički niz i svoj put ka evropskoj jeseni.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram