Miloš Vazura Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Idealna prilika za reset u klubu.

Zid na golu u vidu Aleksandra Jovanovića i samba Mateuša Saldanje lansirale su Partizan na prvo mesto tabele Superlige Srbije posle trubulentne jeseni. Pobedom u večitom derbiju od 2:1 su zalečene mnoge rane, ali su i dalje brojna pitanja ostala otvorena.

Iako će nastavak sezone dočekati sa pol pozicije, crno-beli i dalje nisu favoriti za titulu. Što zbog konkurencije, što zbog stanja u srpskom fudbalu, što zbog problema koji u klubu i dalje postoje.

PROČITAJTE JOŠ

Jer, uprkos sjajnom rezultatskom periodu, niko ne može da garantuje da se ova ekipa neče raspasti več tokom zime.

„Nama titula jesenjeg prvaka ništa ne znači. Sada je vreme da vidimo kakve su odluke kluba, kako ćemo dalje i da vidimo šta ćemo i kako ćemo“, rekao je Duljaj posle velike pobede nad Zvezdom, a pomalo zagonetna izjava ostavlja značajan prostor za tumačenje.

Ako se malo podsetimo, upravo je Duljaj poosle jedne pobede crno-belih objasnio kakvo je stanje u klubu.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

„Mnogo toga mi leži na srcu. Moram da kažem… PFK nije „pomozite fudbalskom klubu“. Neka se ljuti ko god hoće, neka rade sa mnom šte god žele. Ovi momci treniraju, a ja razmišljam da li će nekoga da izbace iz stana, da li će da prime platu. A ja da im pričam da je zelena trava, plavo nebo, cveta cveće u proleće. Ovi momci su junaci. Ruka koja daje je uvek iznad ruke koja prima. Neka dođe ko god hoće, neka promene trenera, ali dajte ovim momcima da imaju uslove da prehrane sebe i svoje roditelje, jer dosta ljudi živi od toga. Meni je to na srcu, ja sam moram da kažem ovo, da im pričam bajke, to ne mogu. Neka bude sa mnom, šta god, bilo je 3:0. Ovi momci na tribini dolaze o svom trošku, odvajaju svoj džeparac. Ako ima neko neku ideju, neka kaže. Ja ne mogu više pred igračima da razmišljam da li je neko dobio kiriju, da li će da ih izbace iz stana, da li će imati detetu da kupi mleko“ podvukao je Duljaj.

Jasno je dakle dakle da sve što se desilo ove jeseni je uspeh uprkos uslovima u klubu i zasluga samo trenera i igrača na terenu.

Ako se vratimo na uvertiru sezone, stvari nisu bile dobre ni u najavi.

Partizan je u novu sezonu ušao nakon velikog fijaska i najgoreg plasmana iz sezone pre toga, a onda je krenulo pretumbavanje rostera bez plana i programa.

Duljaj je preko svojih veza uspeo da pronalazi igrače ispod radara, ali je situacija bila takva da je realizacija bila katastrofalna. Ili je nije bilo, ili su ona kasnila.

Tako je na primer Gajas Zahid, jedan od ključnih igrača za jesenju titulu samo putovao sa ekipom na megdan ekipi Nordsjelanda, a pripreme nisu prošli ni Aranđel Stojković, Mateuš Saldanja, Aldo Kalulu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ekipa je sklapana u hodu, vremena za uigravanje nije bilo i Partizan je doživela fijasko u Evropi.

Tako se na sve probleme nakalemila blamaža u Evropi posle koje je trebalo nastaviti i igrati ozbiljan fudbal.

Navijači su radikalizovali protest pa su igrači ostali i bez podrške navijača na domaćim utakmicama i čitava atmosfera je bila kancerogen.

Kulminiralo je sv eostavkom Milorada Vučelića, ali ne i Miloša Vazure pa su institcije u klubu potpiuno blokirane.

Duljaj je uspevao čudesno da ispliva u tom haosu i da stvori hemiju u ekipi i pored svih problema i da krene u seriju pobeda koje su promenile sezonu.

Uz to, uradio je i nekoliko sjajnih stvari koje bi mogle da budu spas za klub na ivici bankrota.

Partizan je bez grupne faze ostao i bez prihoda, a dugovi su se samo produbili i sve informacije govore da Partizan ne može da naže sredstva kako bi obezbedio novac za evropsku licencu.

Jedina šansa su prodaje igrača tokom zime, jer drugih prihoda nema.

Duljaj je u prvi tim lansirao neke mlade igrače i uz anonimne strance koje je iskopao uspeo da podigne na nivo da bi mogli da donesu značajan prihod klubu.

Tako je Mihajlo Ilić po Transfermarktu vrednovan 1,8 miliona evra, iako je realna cena veća jer je stigao id o nivoa reprezentacije, a Samed VBaždar je i dalje izuzetnoa traktivan bogatima.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Kristijan Belić se ceni na dva miliona evra, Svetozar Marković na 3,5, SSaldanja na oko dva, kao i Zahid i to su brojke koje ne uzimaju u obzir mnoge tržišne uslove. Dakle, cifre bi pogotovo za mlade igrače mogle da budu i veće.

Ako dodamo da su u prvom timu zaigrali i mladi Dušan Jovanović, Matija Stepanović, onda govorimo o ozbiljnom kapitalu.

Zbog toga je ovo kolosalna šansa da se dogode neophodne promene u krugu i da se iskoristi momentum da krene vađenje iz blata.

Svako dalje čekanje bi moglo da ima katastrofalne posledice i ovo će biti samo epizoda koje će se navijači sa setom sećati.

BONUS VIDEO Nije ofsajd, preokret Alanje protiv Bešiktaša

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar