Barak Bahar Crvena zvezda vs Partizan Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Imao je najbolju nameru Izraelac, ali jednostavno nije mogao da sprovede ideju u delo.

Došao je momenat kada će iz Crvene zvezde morati da sumiraju jesenju polusezonu i učinjeno u prethodnom periodu. Sigurno da neće biti zadovoljni urađenim, a već je nedovoljnu ocenu, kao neki učenici na polugodištu, dobio trener Barak Bahar.

Ipak, postoji jedna razlika, Izraelac neće imati popravni i nakon poraza u večitom derbiju od Partizana (2:1) sporazumno je raskinuo ugovor sa klubom.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je dobio, kako su to nazvali navijači – „crveni karton“, Bahar bi dobio desetku na temu „Kako pokvariti Zvezdu za šest meseci“.

Jasno je bilo od starta da njegov dolazak može da znači samo dve stvari, nagli uspon Zvezde ili njegov sunovrat, jer kada strani trener dođe na Marakanu sredina ne postoji.

Barak Bahar
Foto: Ronny HARTMANN / AFP / Profimedia

Kada se u javnosti prvi put pojavilo njegovo ime, mišljenja o dolasku Izraelca bila su uglavnom pozitivna.

Navijači Zvezde su ga dobro upoznali već ranije u okršajima u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona 2022. godine, kada je Makabi savladao crveno-bele ukupnim rezultatom 5:4.

Svetski mediji su ga svrstavali u jedne od najboljih mladih trenera i po njegovom dolasku osetila se neka druga energija na stadionu „Rajko Mitić“.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Predstavio se javnosti Bahar krajem maja i već tokom pripremnog perioda činilo se da je njegov angažman bio pun pogodak.

Zvezda je zaigrala maestralno, bila je bez poraza i trijumfom nad Fjorentinom (5:0) najavila je da će ove sezone napasti bolji plasman u Ligi šampiona.

Posle prve „petarde“ stigla je i druga protiv Vojvodine na otvaranju Superlige, a zatim i pobede nad Napretkom (4:0), Mladosti (1:4) i Spartakom (3:0).

Barak Bahar
Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Zvezda je do tada igrala fudbal kojim su se nadali čelnici kluba. Visok presing, mnogo golova, šansi, ali sve to je stalo na „krovu“ protiv Voždovca.

„Zmajevi“ su pobedili Zvezdu (3:2) i otkrili su već tada sve slabosti šampiona Srbije, koje će se ispostaviti i kobne po Bahara.

Odbrana je popustila, kako prvi put tada, tako i protiv Partizana sada, koji je iz dve šanse postigao dva gola. Osim toga imala je ekipa Igora Duljaja i još nekoliko sjajnih šansi i da ubedljivije stigne do pobede, ali nije se to desilo.

Bahar je posle Voždovca pokušao da reaguje, ali nije uspeo. Čini se da se prekombinovao u nekim situacijama, stalno je menjao startnih 11 i igrači nisu imali vremena da se naviknu jedni na druge.

Foto: FK Crvena zvezda

Sve to je prouzrokovalo da Zvezda izgubi od Čukaričkog (2:1), a da zatim doživi i potop u Evropi, pošto je na šest utakmica Lige šampiona osvojila samo jedan bod.

Kao što je i generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić rekao na konferenciji za medije, Baharov „život“ u Zvezdi je stao u dve utakmice – protiv Jang Bojsa u Bernu (2:0) i protiv Partizana u Humskoj (2:1).

“Rastajemo se kao prijatelji. Po ugovoru se zaštitio da mi moramo da platimo penale. Ugovor je bio potpisan na tri godine, on će imati pravo da prima platu dok ne nađe novi posao. Ali, on nije takav, ubrzo će naći posao i tada će se prekinuti naše obaveze prema njemu”, rekao je Terzić, pa nastavio da priča o Izraelcu:

“Radi se o odličnom treneru, čoveku. Posle euforije od avgusta, ušli smo u krizu i pre mesec dana obavili smo razgovor. I on je svestan da sa ovim kvalitetom igrača nije smeo da bude drugoplasirani na kraju jesenje sezone. Da budem iskren, ne u njegovu odbranu, Baraku se sve svelo u dve utakmice, koje bi drastično promenile sve. Utakmice u Bernu protiv Jang Bojsa i protiv Partizana. Mislim da je Zvezda zaslužila da pobedi u obe utakmice”, dodao je Terzić.

Barak Bahar; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Bilo je vidno da se Bahar muči da pronađe pravo rešenje u timu posle nešto lošijih rezultata, a do znanja to su mu stavili i navijači posle TSC-a (1:1) kada su mu uručili „žuti karton“.

Mora se reći i da je tokom njegovog boravka u Beogradu počeo rat u Izraelu u kome su učestvovali i ljudi bliski bivešm treneru crveno-belih.

Sigurno je i to uticalo na donošenje odluka koje su bile vezane za tim, ali zvezdaška javnost je surova.

Uradio je Bahar i nekoliko dobrih stvari od kojih se izdvaja i „lansiranje“ mladih talenata u prvi tim. Uveo je Kostu Nedeljkovića, Jovana Mijatovića i Vladimira Lučića u prvi tim, a njega će u tom pogledu morati da nasledi i Vladan Milojević, koji će preuzeti kormilo stručnog štaba Zvezde.

Ipak, kada se stvari sumiraju Bahar je uspeo da pokvari Zvezdu i to za samo šest meseci.

BONUS VIDEO Poraz u derbiju, oproštaj za Bahara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar