Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Devet bodova razlike i još 19 kola u nastavku sezone - dovoljno ili ne da se prestigne večiti rival? Partizan je počeo pripreme za prolećni deo, koji će obaviti iz dva dela i u nešto drugačijem sastavu.

Crno-beli su nešto ranije, 8. januara, završili nikad kraći odmor i imaće nikad manje vremena da se spreme za sve superligaške i Kup izazove.

Crvena zvezda je vezala tri titule i napravila opipljivu zalihu da odbrani tron, u čemu će večitog rivala pokušati da spreče izabranici Aleksandra Stanojevića.

PROČITAJTE JOŠ

Povratnik na klupu crno-belih, po odlasku Sava Miloševića, nije imao mnogo da skocka ekipa prema svojim zamislima i zato će zimske pripreme biti od velike važnosti za njega i njegove pulene.
Obavili su prve biohemijske analize i PCR test, a tokom vikenda i testiranja u „Laboratoriji za medicinu sporta i terapiju vežbanjem” Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Igrači Partizana radiće do 14. januara u SC Teleoptik, nakon čega sledi odlazak u Belek, gde će boraviti dve nedelje. Tokom druge faze priprema u Turskoj odigraće četiri kontrolne utakmice.

Pred zimsku prozivku trener Stanojević imao je na spisku 36 igrača – bogat igrački kadar, ali… Partizan je, za sada, doveo samo Marka Živkovića iz Voždovca, postoji još želja kada je reč o pojačanjima, a mogući su i odlasci iz Humske.

Tu se pre svega misli na Lazara Markovića, koji bi sreću opet mogao da potraži u inostranstvu. Čini se ni da Partizan nije dobio šta je očekivao od nekada velikog talenta, koji se vratio leta 2019. i od tada pružao partije daleko ispod očekivanja.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Markec je izgubio i na eksplozivnosti, i na brzini, a klub bi prodajom eventualno dobio određenu finansijsku injekciju. Problem je i izuzetno visoka plata koju ima, a koje bi u Humskoj da se oslobode. Među skupljim igračima je i Sejduba Suma, od koga bi takođe klupksa kasa mogla da bude punija.

Na ceni su svakako i Saša Zdjelar (za koga ima ponuda iz Rusije i Francuske), odnosno Takuma Asano i Bibras Natho, koji bi možda i najlakše mogao da promeni sredinu, jer je bilo određenih nesuglasica iako su one negirane.

Što se tiče pojačanja i želja, i to će zavisiti od odlazaka, a dete crno-belih Marko Živković opet je kod kuće. Doskorašnji desni bek “zmajeva” potpisao je ugovor do 2023. godine i vratio se u klub nakon sedam godina. Odigrao je svaki minut u prvom delu Superlige, a postigao je dva pogotka i namestio još tri u dresu Voždovca.

Partizan je u ovom prelaznom roku odlučio da reše pitanje desnog beka, jer Aleksandar Miljković nije imao konkurenciji od odlaska Nemanje Miletića u Al Raed. Povremeno su tu poziciju pokrivali Aleksandar Lutovac (krilo) i Maki Banjak (štoper), pa je jasna Stanojevićeva namera da pojača deficitarno mesto.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Slično je uradio jesenas dovođenjem Ivana Obradovića, za koga se očekuje da će imati daleko veću minutažu u drugom delu sezone, kada bude potpuno spreman, a za mesto levog beka boriće se sa Slobodanom Uroševićem. Na štoperskim mestima su pomenuti Banjak, Svetozar Marković, Bojan Ostojić i Igor Vujačić.

Četiri crno-bela bisera

Trener Stanojević odlučio je da na zimske pripreme povede i četiri velika talenta Omladinske škole Partizana – Vanju Vlahovića, Marka Milovanovića, Mihajla Petkovića i Samada Baždara, pored kojih će ići i golman Teleoptika Lazar Slavković.

Angažovanjem Živkovića zatvorena je prva od dve „rupe“, pa je ostalo da se pojača ofanziva, na čemu Stanojević insistira u ovom prelaznom roku. Stručni štab nema baš potpuno poverenje u Žana Kristofa Bajbeka zbog povreda, Filip Holender nije izraziti napadač, pa se očekuje da u Humsku stigne i klasičan špic.

Na sredini terena se očekuje najmanje promena… Tu su standardni pomenuti Zdjelar i Aleksandar Šćekić koga čeka novi ugovor, te Natho i po potrebi Milan Smiljanić. Ofanzivni deo veznog reda, tri mesta iza napadača uglavnom su jesenas pokrivali Filip Stevanović (igrač Mančester sitija na pozajmici do kraja leta u Partizanu), Asano, Suma i povratnik Miloš Jojić.

Tu su još i Denis Stojković (ide na pozajmicu verovatno), Nemanja Jović, Lazar Pavlović, Nikola Čolić, Vanja Vlahović – biseri koji bi mogli da dobiju priliku, poput supertalentovanog špica Nikole Štulića.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Upravo je pozicija klasičnog napadača prilično problematična, jer Bajbek ne uliva poverenje, Štulić je i dalje mlad za prvog špica, a Holenderu to nije prirodna pozicija, iako je kod Stanojevića igrao kao najistureniji. Čeka se pravo rešenje na zimskoj pijaci…

Kada je reč o kontrolnim utakmicama u Turskoj, situacija sa koronavirusom često menja raspored, ali je prema poslednjim podacima Partizan imao zakazane prijateljske mečeve sa poljskim Zaglebjem (17. januar), Rubinom iz Kazanja (21. januar) i ukrajinskom Desnom (25. januar).

Još nisu poznati poslednji rivali, za 28. januar, kada će crno-beli, uoči povratka u Beograd, imati dve provere u danu.

Partizan ima 36 igrača pred zimske pripreme

Golmani: Vladimir Stojković, Nemanja Stevanović, Aleksandar Popović, Lazar Slavković;

Odbrana: Aleksandar Miljković, Marko Živković, Periša Pešukić, Svetozar Marković, Bojan Ostojić, Maki Banjak, Igor Vujačić, Slobodan Urošević, Ivan Obradović, Rajko Brežančić;

Sredina terena: Saša Zdjelar, Aleksandar Šćekić, Milan Smiljanić, Bibras Natho, Takuma Asano, Nikola Čolić, Aleksandar Lutovac, Filip Stevanović, Denis Stojković, Nemanja Jović, Vanja Vlahović, Lazar Pavlović, Sejduba Suma, Lazar Marković, Miloš Jojić, Samed Baždar, Mihajlo Petković;

Napad: Žan Kristof Bajbek, Nikola Štulić, Filip Holender i Marko Milovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare