Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Crvena zvezda nije matematički obezbedila odbranu šampionskog trona, ali se Partizan prema pisanju na zvaničnom sajtu već oprostio od titule i uveliko razmišlja o Ligi konferencija.

Shodno promeni sistema evropskih takmičenja i prema nacionalnom koeficijentu, srpski klubovi od sezone 2021/22. neće igrati u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

PROČITAJTE JOŠ

Odnosno, u njima mogu da se nađu samo ako prvak države ispadne iz borbe za Ligu šampiona.

Dakle, samo prvak ide u kvalifikacije za elitno takmičenje, dok će preostali klubovi prema plasmanu na tabeli (drugoplasirani, trećeplasirani i četvrtoplasirani, plus osvajač Kupa) u novoformiranu Ligu konferencija. To će izvesno biti Partizan, Vojvodina i Čukarički, a poslednji učesnik zavisi od raspleta u Kupu.

Iako je Zvezda na pragu četvrte uzastopne titule, nije još matematički obezbedila zvanje šampiona, jer do kraja sezone ostalo još sedam kola, odnosno 21 bod je u igri. Crveno-beli su na vrhu tabele sa 89 bodova, 12 više od večitog rivala, ali u Partizanu posle derbija više ne razmišljaju o tituli.

„Na našem jutjub kanalu je postavljen nov prilog posvećen skorašnjem startu Partizana u premijernom izdanju novog evropskog klupskog takmičenja – Liga konferencija“, piše na zvaničnom sajtu crno-belih.

Takođe se novo takmičenje, koje kreće predstojećeg leta, poredi sa Ligom Evrope.

Foto: FK Partizan

I, to je to. Jasno je da je Zvezda na pragu nove titule, ali teoretska šansa i dalje postoji da se trofej namenjen prvaku nađe u Humskoj. Očito da u Partizanu baš i ne misle tako…

Crno-beli se, gotovo izvesno, spremaju sa Vošom i Čukom da krenu u pohod na Ligu konferencija od 2. kola kvalifikacija. Trebalo bi i da sva tri kluba u toj fazi budu nosioci, ali to još nije sigurno.

Već od naredne runde bi ekipe iz Novog Sada i sa Banovog brda mogle na teške rivale kao što su Bazel, Kopenhagen, CSKA Moskva, Astana, Fejenord, Makabi Tel Aviv, PAOK, AEK, BATE Borisov, Kluž, Rozernborg, Maribor, Rijeka… I Partizan bi imao određene „mine“ u vidu Rubina, Vitesea, Trabzona, Osijeka, Spartaka iz Trnave…

Na poslednjem koraku do grupne faze, u plej-ofu bi Vojvodinu i Čukarički mogle da čekaju prepreke poput Totenhema, Rome, Viljareala ili Marselja. S druge strane, Partizan bi u svim kolima kvalifikacija bio nosilac, pa kao poslednjeg protivnika za plasman u grupu mogao da ima Rozenborg, Union Berlin, Maribor, Rijeku, Fehervar, Apolon, Lugano, Suduvu, Slovan Liberec, Zrinjski…

Naravno, projektovane rivale treba uzeti sa rezervom, jer bi situacija mogla da se promeni prilično dok se ne završe sva nacionalna prvenstva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar