Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Partizan je probio novo dno u svojoj fudbalskoj istoriji, a da stvar bude gora, nikog više tako nešto ne iznenađuje.

Potpuno beznađe vlada oko Humske 1 u ovom trenutku. Situacija je takva da više niko nema očekivanja od kluba ni na jednom polju, a razvoj događaja je takav da i kada bi se promenilo kompletno rukovodstvo, godine bi prošle da se Partizan oporavi.

To je epilog novog evropskog fijaska, drugog u nizu što se fudbalerima Partizana nije desilo još od početka 21. veka i ulaska u Ligu šampiona protiv Njukasla.

Partizan od te 2003. godine nije nijednom vezao dve sezone bez evropske jeseni što se dogodilo eliminacijom od Genta.

PROČITAJTE JOŠ

Tandem Milorad Vučelić i Miloš Vazura doveo je klub u najmračnije tunele u istoriji.

Iako je pre godinu dana podneo ostavku, Vučelić se i dalje ponaša kao predsednik, a u toj ulozi je putovao i u Belgiju na revanš meč plej-ofa Lige konferencija protiv Genta. Nasuprot svakom statutu.

A sa druge strane razuma stoji i Miloš Vazura, čovek koji je simbol bahataosti, nesposobnosti, ali i dalje ne oseća potrebu da klub koji je doveo do prosjačkog štapa makar i simbolično časti ponuđenom ostavkom.

Naročito nakon poražavajućih nastupa u prethodne dve sezone u evrokupovima i posledično kriminalne situacije na finansijskom planu.

Miloš Vazura i Milorad Vučelić Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Čak i nije potrebno kopati dublje u prošlost i baviti se sa sedam godina bez titule i pet bez trofeja.

Dovoljno je pogledati samo ovu i prošlu i sezonu na evropskoj sceni, i shvatiti dubinu ponora u kojem se Partizan sada nalazi.

Partizan je osim što nije uspeo da se plasira u grupnu fazu nekog od evrokupova i to u sistemu gde ponekad imate i nekoliko šansi za to, uspeo da postavi i negativne rekorde i zabeleži neke zaista frapantne brojke u negativnom smislu.

Crno-beli su jedini tim koji je ove sezone ispao iz kvalifikacija sva tri takmičenja. Dinamo Kijev u Ligi šampiona, Lugano u Ligi Evrope i Gent u Ligi konferencija bili su nepremostiva prepreka.

Partizan je na tih šest mečeva jednom odigrao nerešeno i pet puta izgubio uz gol razliku 4:14. Na čak četiri meča nije dao gol, a na svakom je primio makar jedan.

Ako na to dodamo učinak iz prošle sezone, situacija postaje još gora.

Foto: Tomas Sisk / imago sportfotodienst / Profimedia

Partizan je tada uspeo da prođe treće kolo kvalifiacija protiv anonimnog Sabaha iz Azerbejdžana posle boljeg izvođenja penala nakon što je doživeo poraz od 2:0, pa istim rezultatom pobedio u revanšu.

Nakon toga je usledila blamaža protiv danskog Nordsjelanda koji je bio bolji od Partizana sa 5:0 i 1:0

To znači da su u deset evrospkih mečeva u dve sezone, crno-beli zabeležili jednu pobedu, jedan remi i osam poraza. Na čak sedam nisu dali gol, a samo su jednom sačuvali mrežu.

Ukupna gol razlika u tim mečevima iznosi 6:22.

A to su ptotivnici koji nisu ni blizu evrospkg krema. Ekipa Genta je među pomenutima najbolje rangirana na UEFA listi i zauzima u ovom trenutku 48. mesto, ali je plasman posledica prethodnih godina, a ne ovogodišnjeg sastava koji je jedan od najlošijih koji su imali godinama unazad.

Dinamo Kijev je na 72. mestu dok je Lugano na 272. poziciji.

Prošlogodišnji rival Nordsjeland je trenutno na 188. mestu i taj rang je bio još lošiji u trenutku duela sa crno-belima, dok je Sabah na 295. poziciji.

Partizan vs KAA Gent Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Iako su ekipe poput Nordsjelanda i Lugana bolje od samog renkiga, to samo ilustruje na koliko je niske grane pao Partizan i koliko je klub u lošoj situaciji u ovom trenutku

Osim toga, neigranje u Evropi drugu godinu u nizu imaće i katastrofalne posledice na situaciju na finansijskom nivou koji je već očajan.

Dug od preko 50 miliona evra samo je uvećan dovođenjem novih igrača, a prodat je samo Samed Baždar od čega je Partizan dobio pola, tačnije oko 1,75 miliona evra. Od gotovo izvesne prodaje Svetozara Markovića doći će još oko 750 hiljada, a pokušaće da se prodaju i Ksander Severina i Mateuš Saldanja.

Partizan bi tim transferima uspeo da spreči povećanje dugova, ali ne i da delimično sanira katastrofalnu situaciju. A to je samo po sebi problem koji je i gori i opasniji od nedostatka rezultata.

Ovim tempom, klubu preti potpuni kolaps, a ako se ne desi nešto dramtično možda i bankrot. Hitne promene su neophodne. A njih nema na vidiku.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare