Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Crno-beli od 21 čas dočekuju Hamrun Spartanse s Malte u utakmici koja će odrediti dalji tok sezone. Pobeda ih približava Evropi, poraz sa druge strane znači uvod u nešto što bi moglo da bude opisano kao, u najmanju ruku, neizvesna budućnost.

Početak sezone bio je bajkovit – četiri gola protiv Javora iz Ivanjice, sve je izgledalo kao iz snova, a onda je usledio niz od pet mečeva bez pobede – dva remija u Superligi Srbije, jedan poraz, zatim neuspeh u dvomeču protiv AEK-a iz Larnake u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Očajan niz prekinut je na gostovanju Mladosti u Novom Sadu, ali je gol Svetozara Markovića duboko u sudijskoj nadoknadi tek na trenutak skrenuo pažnju sa činjenice da će čitava sezona biti odlučena u 180 minuta fudbala protiv Hamruna.

PROČITAJTE JOŠ...

A beogradskih 90 će u dobroj meri usmeriti tok ka konačnom ishodu.

Ekipa Gordana Petrića ima imperativ pobede iz nekoliko razloga, i svaki od njih ima preduslove da utiče na dešavanja u Humskoj ne samo u tekućoj sezoni, već i godinama koje slede. Pre svega, prolaz u grunu fazu Lige konferencija donosi 2,94 miliona evra, što je ozbiljna finansijska injekcija, pogotovo u momentu kada je jasno da je timu iz Humske neophodno bar još neko pojačanje.

Drugi razlog iz kog crno-beli moraju da se domognu mesta u Evropi je direktno vezan za kvalitet igrača koji bi došli u Humsku. Iako je Liga konferencija treće evropsko klupsko takmičenje po snazi, sama prilika da zaigraju u evrokupu klubove čini znatno primamljivijima od onih koji se ne nadmeću u njima, a to pogotovo dolazi do izražaja kada su srpski klubovi u pitanju, jer je teško zamisliti da bi iole kvalitetniji igrač odabrao da zaigra na srpskim terenima bez opcije da se oproba i u evropskim izazovima.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

S druge strane nalaze se zahuktali Maltežani. Hamrun je u prethodnih osam nastupa u evrokvalifikacijama samo jednom uspeo da prođe u drugu rundu, i to u sezoni 1984/85. Iz devetog pokušaja su, preko jermenskog Alaškerta, Veleža iz Bosne i Hercegovine i na kraju Levskog iz Sofije, stigli do borbe za grupnu fazu.

Kao prva zvezda tima početnom nove sezone profilisao se Metju Guljamjer, inače zadnji vezni, koji je postigao tri gola – po jedan protiv svakog protivnika. Ozbiljnu ulogu imaju i defanzivci iz Srbije, Igor Nedeljković kao štoper i Ognjen Bejičić na mestu zadnjeg veznog.

„Rikardo je opasan kad se nađe u kaznenom prostoru, veoma dobro se kreće i odličan je u igri glavom. Pored njega ističe se Dijabate, sjajan na prethodnim utakmicama. Ako zaustavimo njih dvojicu imamo velike šanse da prođemo dalje. Već smo ispisali istoriju malteškog fudbala, tako da ulazimo rasterećeno u ovaj duel. Pritisak je na strani protivnika“, rekao je Ognjen Bjeličić.

Ognjen Bjeličić iz perioda kada je igrao za Radnički iz Niša; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

I dok Hamrun piše nove stranice istorije, Partizan se nalazi na ivici ambisa. Niz neuspeha je prekinut golom Markovića u nadoknadi, ali je igra koju su crno-beli prikazali bila loša, i to blago rečeno. Stoga, pred Gordanom Petrićem je ozbiljna glavobolja – koga uvrstiti u sastav?

Dobra stvar je što su Nemanja Jović i Aleksa Terzić po ulasku na teren u Novom Sadu doneli neku novu živost, ali je pitanje da li mogu i u Evropi da naprave razliku. Jedini konstantni od početka su Fuseni Dijabate i Rikardo Gomeš, ostatak tima je debelo podbacio, a alternative na klupi skoro da ne postoje, bar na osnovu dosad viđenog, pa ne bi trebalo očekivati previše promena u sastavu u odnosu na meč protiv Mladosti.

Mladost vs Partizan Foto:Starsport/Miroslav Todorovic

Mnogo problema, previše pitanja i jedna istina – fudbalska sezona koja se lomi u avgustu ne sluti na dobro.

BONUS VIDEO „Grobari“ skidali dresove igračima Partizana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar