Mladost vs Partizan Foto:Starsport/Miroslav Todorovic

Četiri utakmice "lome" sezonu.

Fudbaleri Partizana odigrali su možda i najgoru utakmicu sezone protiv Mladosti u Novom Sadu, ali su u Beograd doneli tri boda.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako je sve izgledalo izgubljeno, prvo je Aleksandar Popović odbranjenim zicerom u četvrtom minutu sudijske nadoknade sprečio poraz, da bi minut kasnije nakon kornera Svetozar Marković glavom loptu poslao u suprotan ugao gola Mladosti i svom timu doneo ne samo drugu pobedu od početka sezone, već je „kupio“ dodatne dve nedelje za spas sezone.

Poznato je već da su ušli igrači tima iz Humske očajno u sezonu – u domaćim okvirima su na pet mečeva slavili dva puta (Javor 4:0, Mladost 1:0), dva puta remizirali (Radnički 3:3, TSC 0:0) i jednom su poraženi (Novi Pazar 1:0), u Evropi su već na prvom stepeniku eliminisani iz borbe za Ligu Evrope nakon što je kiparski AEK iz Larnake bio bolji sa 4:3 u ukupnom skoru (na Kipru 2:1, u Beogradu 2:2), ali niko nije očekivao da bi ona u dobroj meri mogla da bude odlučena u periodu od samo 13 dana.

Ekipu koju sa klipe predvodi Gordan Petrić u četvrtak, 18. avgusta očekuje prva utakmica plej-ofa za plasman u grupnu fazu Lige konferencija. U Beograd dolazi ekipa Hamruna sa Malte.

Foto: Starsport

Ukoliko crno-beli uspeju da savladaju ekipu iz istoimenog grada sa Malte, neće samo napraviti korak ka drugom uzastopnom učešću u grupnoj fazi Lige konfernecija, već i ka finansijkoj „injekciji“ koja bi u velikoj meri mogla da olakša naredne mesece u Humskoj.

Sedam dana kasnije, crno-beli će po drugi put „napasti“ rivala, pokušati da na ovom mediteranskom ostrvu potvrde prolaz i tako u kasu dodaju 2,94 miliona evra, koiliko će dobiti svaka ekipa koja se domogne grupne faze ovog takmičenja, uz potencijalna još tri miliona, pošto za svaki trijumf ekipa biva nagrađena sa pola miliona evra.

Dva dana kasnije, ekipa koju sa klupe predvodi Gordan Petrić gostuje Radničkom iz Kragujevca. Doduše, postoji mogućnost da ovaj duel bude pomeren za dan ili dva, ali je veliko pitanje da li će crno-beli to i učiniti, s obzirom na to da ih 31. avgusta, inače poslednjeg dana prelaznog roka, očekuje i prvi duel protiv „večitog rivala“, Crvene zvezde.

Foto: Starsport

Računica je jasna – za bilo kakvu nadu u bolji nastavak sezone, Partizanu je neophodno da zabeleži najmanje tri pobede.

U Evropi ima mogućnost i remija, ali je prolaz protiv Maltežana pod moranjem.

Sa druge strane, prostora za bilo kakav kompromis u Superligi za Partizan više ne postoji.

Dok Partizan bude igrao protiv Kragujevčana, crveno-beli će u okviru iste, 8. runde domaćeg šampionata, na stadionu „Rajko Mitić“ dočekati Javor iz Ivanjice. Iako je Javor ranije uspevao povremeno da iznenadi Zvezdu, a i počektom ove sezone tim iz Ivanjice pruža sasvim pristojne partije (četvrti su na tabeli), jasno je da bi sve sem trijumfa crveno-belih bilo pravo malo čudo, što znači da bi svaki potencijalan kiks Partizana mogao da znači i dodatno udaljavanje od najvećeg konkurenta za naslov šampiona Srbije.

Ukoliko oba tima uspeju da zabeleže pobede, 31. avgusta će 168. večiti derbi dočekati sa imperativom pobede. I dok Zvezda ima mogućnost da duel okonča i remijem i zadrži prednost na tabeli, za crno-bele je sve sem pobede ravno predaji titule.

Naime, remi bi značio da će Zvezda ostaje na sedam bodova prednosti, što znači da Partizan više ne bi kontrolisao ništa, već bi mu bilo neophodno da Stankovićevi puleni još negde ostanu bez bodova, dok bi crno-beli morali da zabeleže sve pobede. Ukoliko bi Zvezda odnela ceo plen iz Humske prvi put posle više od šest godina (poslednji put slavila u februaru 2016. u 150. derbiju sa 2:1), tim iz Humske bi i definitivno bio eliminisan iz trke za titulu.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Dakle, dileme nema – Partizanu su potrebni prolaz protiv Hamruna, te pobede nad Radničkim i Crvenom zvezdom. Ukoliko bi crveno-beli ispustili i bodove protiv Javora, razlika bi mogla da bude svedena na samo jedan ili dva boda minusa.

Ukoliko, pak, ne uspeju da izbace Maltežane, a potom nastave i sa lošim partijama u Superligi, prednost tima sa Marakane bi nakon devetog kola mogla da ode i na 13 bodova viška, što je za uslove srpskog fudbala, pogotovo u situaciji kada Zvezda igra nezadrživo, prednost koju je gotovo nemoguće sustići.

A na sve to, kraju se približava i jedan od najvažnijih prelaznih rokova u novijoj istoriji kluba. U slučaju plasmana u Evropu, crno-beli će morati da dovedu bar još nekoliko pojačanja kako bi mogli da isprate ritam igranja na tri fronta. Sa druge strane, ispadanje iz Evrope znači i paljenje ozbiljnog alarma u Humskoj, jer je veliko pitanje da li Partizan uspeo da dovede nekog igrača koji bi momentalno doneo kvalitet ukoliko nema opciju Evrope da mu ponudi.

Previše problema, premalo vremena, i prevelika „težina“ utakmica već u avgustu, a na klupi je trener koji je ne samo tek stigao u klub, već iza sebe nema preterano uspešnu karijeru ni zavidne rezultate. I za mnogo veća trenerska imena ovakav Partizan bi bio ozbiljan zalogaj…

Foto: Starsport

Na Petriću je da pokuša i da napravi pravo malo čudo. Sve drugo znači i izvestan kraj šampionskih ambicija crno-belih, ali i veliki znak pitanja kod borbe za drugo mesto.

Što bi tek za tim iz Humske bilo ravno katastrofi…

BONUS VIDEO „Grobari“ skidali dresove igračima Partizana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare